Η Κουμουνδούρου σε συναγερμό μετά την προαναγγελία αποχώρησης Τσακαλώτου

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των διαδικασιών «ξηλώματος του πουλόβερ» μοιάζει να βρίσκεται η Κουμουνδούρου, μετά και την προαναγγελία αποχώρησης από το κόμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το βήμα της εκδήλωσης της εφημερίδας Εποχή τη Δευτέρα το βράδυ.

Με αυτό το βαρύ δεδομένο, όλες οι πλευρές μοιάζουν να έχουν μπει σε κόκκινο συναγερμό προκειμένου διαβάσουν τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, καθώς η διάσπαση μέρους ή του συνόλου της «Ομπρέλας» και η κοινοβουλευτική ανεξαρτητοποίηση Τσακαλώτου είναι πιθανό να προκαλέσει ντόμινο

περεταίρω αποχωρήσεων.

Σε δύσκολη θέση οι υπόλοιποι αντιφρονούντες

Καταρχάς, η εν λόγω δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών πιέζει έντονα (έως αφόρητα) τους σαραντάρηδες του ΣΥΡΙΖΑ, είτε πρόκειται για τους πολύ περισσότερο αντιπολιτευτικά τοποθετημένους έναντι του στέφανου Κασσελάκη «6+6» (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος) είτε για τον πιο προσεκτικά επικριτικό προς τη νέα ηγεσία Διονύση Τεμπονέρα. Και αυτό, διότι αντιλαμβάνονται αμφότεροι ότι η αποχώρηση της «Ομπρέλας» αναμένεται να επιδεινώσει τη θέση τους για μια σειρά λόγους: α) Οι συσχετισμοί θα γείρουν ακόμη περισσότερο προς την πλευρά των προεδρικών. β) Τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν πάνω τους προκειμένου να προσδιορίσουν τη στάση τους στο εξής. γ) Το φανατικό κοινό, αλλά και τα κορυφαία στελέχη που βρίσκονται κοντά στον νέο πρόεδρο αναμένεται να στραφούν εναντίον τους.

Αφωνία στους «6+6», ψάχνει λύση ο Τεμπονέρας

Έως τώρα, μπροστά σε αυτές τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις οι «6+6» κρατούν στάση απόλυτης σιωπής, η οποία αντικατοπτρίζει την αδυναμία τους να χαράξουν κάποια στρατηγική. Αντιθέτως, πιο ενεργητικός στην κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών υπέρ της απειλούμενης ενότητας του κόμματος αποδεικνύεται ο Διονύσης Τεμπονέρας. Έξι μέλη της ομάδας «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς», στην οποία μετέχει και ο ίδιος (συγκεκριμένα οι Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ελένη Ευαγγελοπούλου, Φώτης Λαμπρινίδης και Γιάννης Μπουλέκος) ζητούν, με επιστολή προς τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, τη Γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη, η προσεχή ΚΕ να μην επικεντρωθεί στις εσωκομματικές αντιθέσεις, όπως οι 4 διαγραφές, αλλά να ασχοληθεί με τα οργανωτικά του συνεδρίου ώστε να ξεκινήσει άμεσα η προσυνεδριακή διαδικασία.

Αρκετοί προεδρικοί θέλουν ξεκαθάρισμα

Αντιθέτως στο προεδρικό στρατόπεδο αρκετοί μοιάζουν να θεωρούν την προδιαγραφόμενη αποχώρηση Τσακαλώτου ως ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, με τον Ευάγγελο Αποστολάκη να δηλώνει ότι η ομιλία Τσακαλώτου τη Δευτέρα «έδειξε ότι δεν υπάρχει γέφυρα» και να εκτιμά πως «θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα πολύ γρήγορα». Επίσης, ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, ανέφερε ότι δεν αντιλαμβάνεται «γιατί δεν βλέπει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την πολιτική διεργασία και την αγωνία του προέδρου για τα περιφερειακά συνέδρια που θα παράξουν τις πολιτικές παρεμβάσεις». Σε σκληρή γραμμή υπέρ των διαγραφών είχαν κινηθεί, εξάλλου, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Τσίπρας, αλλά και ο Παύλος Πολάκης με σαφώς πιο σκληρό ύφος.

Ο Στ. Κασσελάκης φέρεται να μην επιθυμεί αποχωρήσεις

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με αρκετούς συνομιλητές του Στέφανου Κασσελάκη, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να μην επιδιώκει να ξεκινήσει η διαδικασία των αποχωρήσεων, η οποία μπορεί να αποβεί πολύ φθοροποιός για την Κουμουνδούρου, ιδίως διότι εγκυμονεί τον κίνδυνο να επεκταθεί ανεξέλεγκτα. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα έχει κάνει σειρά θετικών δηλώσεων για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ από το περιβάλλον του διαρρέεται ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την αποχώρηση των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου. Καταγράφεται, επίσης, η απόλυτη σιωπή του Νίκου Παππά, ο οποίος έχει πολύ καιρό να προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση σχετικά με εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

#ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ #ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ_ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ #ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ #ΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κουμουνδούρου, Τσακαλώτου,koumoundourou, tsakalotou