Η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Σε επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου - πέραν των μελετών - να χρηματοδοτηθεί και η ίδια η εκτέλεση του έργου αποκατάστασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως επισήμανε σήμερα, από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κ.Μακεδονίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

"(...)Δεν μείναμε μόνο στο ζήτημα της παραχώρησης (του πρώην στρατοπέδου) στους τοπικούς φορείς, η οποία

ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αλλά μεριμνήσαμε ώστε να υπάρχει αντίστοιχο κονδύλιο με στόχο την ωρίμανση όλων των μελετών - ήδη έχει διατεθεί αυτό το κονδύλιο - για την αποκατάσταση και αξιοποίηση της περιοχής και τη μετατροπή της σε χώρο πολιτισμού και δημοτικών λειτουργιών. Είμαστε σε επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς, έτσι ώστε το επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη, να προχωρήσει η χρηματοδότηση του ίδιου του έργου, της εκτέλεσης δηλαδή του έργου για την αποκατάσταση αυτού του πολύ σημαντικού δημόσιου χώρου", σημείωσε ο κ.Χαρίτσης.

Ο ίδιος, πρόσθεσε, ότι μετά την περιοχή των Οινοφύτων στην Αττική, το δεύτερο σημείο στον χάρτη, όπου θα πρέπει να "τρέξει" παρέμβαση οριοθέτησης και εξυγίανσης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, είναι το Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη. "Μια από τις μεγάλες ασθένειες του ελληνικού παραγωγικού συστήματος είναι ο τρόπος με τον οποίο χωροθετείτο και λειτουργούσε - και λειτουργεί ακόμη - η παραγωγική δραστηριότητα. Υπήρχε άναρχο πεδίο στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις και πολύ μικρό ποσοστό των υφιστάμενων μεταποιητικών μονάδων λειτουργεί μέσα σε οργανωμένες δομές. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και γι' αυτό χρειάζεται πλήρης καταγραφή του τι πραγματικά συμβαίνει. Μπορούμε να κάνουμε όσες συζητήσεις θέλουμε, αλλά, αν δεν έχουμε μελέτη που να τεκμηριώνει ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα, (...) δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Ολοκληρώθηκε λοιπόν αυτή η μελέτη και ταυτόχρονα ξεκίνησαν μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το άναρχο πεδίο. Βασικός πιλότος σε αυτή την προσπάθεια είναι η πολύ μεγάλη παρέμβαση -θεσμικά και χρηματοδοτικά - που κάνουμε σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στη βασική βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας που είναι η περιοχή των Οινοφύτων και την εξυγίανση του Ασωπού Ποταμού για την οριοθέτηση μιας βιομηχανικής περιοχής 11.000 στρεμμάτων, που θα λειτουργήσει σαν πιλότος για αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα. Θεωρώ ότι η δεύτερη περιοχή στην οποία πρέπει να γίνει αντίστοιχη δουλειά είναι το Καλοχώρι" υπογράμμισε.

Ο κ.Χαρίτσης, τόνισε πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια περιοχή με το ιστορικό βάθος της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, ως προς την παραγωγική βάση και τον σημαντικό ρόλο της στο εμπόριο, δεν μπορεί να καταδικαστεί στην εσωστρέφεια και στη συρρίκνωση. "Το βασικό στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας - και ειδικά της Θεσσαλονίκης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την ολοκλήρωση των υποδομών και την παραχώρηση του λιμανιού - να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί ώς σημαντικό αναπτυξιακό, παραγωγικό και επιχειρηματικό κέντρο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια, αλλά και για την ευρύτερη της νοτιοανατολικής Μεσογείου" σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται και από την κυβέρνηση σε επίπεδο τόσο αναπτυξιακό, όσο και διπλωματικό. "Θα έλεγα ότι τον ρόλο αυτόν αναμένει να παίξει η Θεσσαλονίκη η ίδια η γεωγραφική γειτονιά της", είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους τους φορείς να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε, ακόμη, ότι για την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας διατέθηκαν συνολικά, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσιων Επενδύσεων και πέρα από το ΕΣΠΑ, κονδύλια ύψους 58 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία, έναντι 11,7 εκατ. το 2014. Για το 2017, πρόσθεσε, εγκρίθηκαν και νέα έργα - "γιατί οι χρηματοδοτήσεις αφορούν τόσο χρηματοδότηση έργων σε εξέλιξη, όσο και δημοπράτηση νέων" - ύψους άνω των 57 εκατ. ευρώ σε διάφορους τομείς υποδομών.

"Το βασικό μας μέλημα το τελευταίο διάστημα για την Κεντρική Μακεδονία ήταν η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Το 2017 δώσαμε 30 εκατ. στην Περιφέρεια, πέρα από τα έργα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, μέσα από τα αιτήματα και των δήμων και για το 2018 δεσμεύτηκαν άλλα 30 εκατ. μόνο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών" διευκρίνισε, ενώ υπενθύμισε ότι σε 1,6 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που διατίθενται από τα διάφορα προγράμματα για την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του Μετρό και της επέκτασης προς Καλαμαριά, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν σιδηροδομικά έργα ύψους 88,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης σε βασικούς κόμβους της (σιδηροδρομικής) ΠΑΘΕ.

Στο μεταξύ, ο κ. Χαρίτσης συνεχάρη τον περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για το γεγονός ότι η Περιφέρειά του είναι η πρώτη στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα, αλλά και μία από τις πρώτες περιφέρειες στην Ευρώπη, ενώ ο κ.Τζιτζικώστας επισήμανε από την πλευρά του ότι "Αν η Ελλάδα είχε περισσότερους Χαρίτσηδες δεν θα φτάναμε εδώ".

Keywords
Τυχαία Θέματα