Η «μάχη των φύλων» και ο κορονοϊός: Τι δείχνουν τα δεδομένα για τη θνησιμότητα
Σε ένα πρόσφατο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, ανασκοπούνται λεπτομερώς οι διαφορές των δύο φύλων, γυναικών και αντρών, σε σχέση με τον κορονοϊό.
Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης
Τα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η σοβαρότητα και η θνησιμότητα της COVID-19 είναι υψηλότερη στους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Από την άλλη, οι γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης από κορονοϊό.
Επίσης, η εμφάνιση συμπτωμάτων σε μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λοίμωξη, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως long COVID, είναι συνηθέστερη στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι οι γυναίκες φαίνεται να παρουσιάζουν συχνότερα ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό έναντι COVID-19.
Σε τι διαφέρουν οι άντρες από τις γυναίκες από φυσιολογικής πλευράς; Κατ’ αρχάς, τα δύο φύλα διαφέρουμε σε ένα από τα 23 ζευγάρια χρωμοσωμάτων μας (ΧΥ για τους άνδρες και ΧΧ για τις γυναίκες), δηλαδή ξεκινάμε με διαφορές στην έκφραση μερικών γονιδίων.
Κάποια από αυτά ευθύνονται και για τους διαφορετικούς γεννητικούς αδένες μας (όρχεις στους άνδρες, ωοθήκες στις γυναίκες), που με τη σειρά τους εκκρίνουν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις τις ορμόνες του φύλου από την εφηβεία και μετά. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες έχουμε και ανδρογόνα και οιστρογόνα, όμως στους άντρες προεξάρχουν τα ανδρογόνα και στις γυναίκες τα οιστρογόνα.
Δεν είναι όμως μόνο γενετικές και ορμονικές οι διαφορές των δύο φύλων. Σε πολλές κοινωνίες μπορεί να διαφέρει αρκετά ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ. Το βιολογικό φύλο μάλιστα συνδέεται με διαφορά και στη διάρκεια ζωής των ανθρώπων, με υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης για τις γυναίκες.
Πώς οι ανωτέρω διαφορές εκφράζονται στην περίπτωση της COVID-19;Το γενικότερα μικρότερο προσδόκιμο ζωής στους άντρες έχει ήδη αποκλειστεί ως κύριος παράγοντες αυξημένης θνησιμότητάς τους λόγω COVID-19.
Γνωρίζουμε όμως ότι ασθενείς με συννοσηρότητες, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσο, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και οι άνδρες παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες για αυτές σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Υπάρχουν εγγενείς, εξαρτώμενες από τις συγκεντρώσεις των ορμονών του φύλου, διακριτές διαφορές στη μεταβολική ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και του μεταβολισμού των λιπιδίων. Αυτές οι διαφορές είναι ιδιαιτέρως εμφανείς πριν την ηλικία εμμηνόπαυσης.
Οι γυναίκες έχουν και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε σύγκριση με τους άνδρες ίδιας ηλικίας, ενώ ο κίνδυνος αυτός εξομοιώνεται κάπως μετά την εμμηνόπαυση. Έτσι, τα οιστρογόνα θεωρείται ότι έχουν γενικά προστατευτικό ρόλο στο μεταβολισμό και στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Οι ορμονικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων φαίνεται ότι επηρεάζουν σημαντικά και την απόκρισή μας στο στρες, που είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό ορμονική, καθώς και τις φλεγμονώδεις διεργασίες που ακολουθούν. Ακόμη, είναι πιθανό τα δύο φύλα να παρουσιάζουμε διαφορές σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο σύνδεσης ή πολλαπλασιασμού του ιού, που βασίζονται σε γενετικές ή και ορμονικές διαφορές.
Για παράδειγμα, συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. TLR4, TLR7, TLR8) εδράζονται στο χρωμόσωμα Χ. Επιπλέον, το γονίδιο που κωδικοποιεί για τον κύριο υποδοχέα (ACE2) του κορονοϊού εκφράζεται στο χρωμόσωμα Χ επίσης, σε περιοχές που συνήθως διαφεύγουν της αδρανοποίησης ενός χρωμοσώματος Χ στα κύτταρα XX. Εκτός από τον ACE2, ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί και τον DPP4 ως συν-υποδοχέα.
Πειραματικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η έκθεση σε οιστρογόνα μπορεί να μειώνει τη δραστηριότητα του DPP4.
Συμπερασματικά, τα δύο φύλα παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σχετικά με την COVID-19, που μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν. Οι διαφορές αυτές μεταξύ αντρών και γυναικών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη θεραπεία και στην παρακολούθηση των ασθενών, αλλά πιθανότατα και στη χάραξη των πολιτικών δημόσιας υγείας για τον κορονοϊό.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Μητσοτάκης για τον Βενιζέλο: «Ο Βαγγέλης δεν θα είναι υπουργός Εξωτερικών. Αλλά… Πρωθυπουργός Εξωτερικών»
- Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες αν δουν λύκο
- Όμικρον: Τα δύο πιο συνηθισμένα συμπτώματα σε όσους νοσούν
- Ο Αλβανός δολοφόνος του Άλκη είχε κάνει επεισόδια την ίδια μέρα σε αγώνα βόλεϊ
- "Μπαίνουμε σε δεύτερη κορυφή του 5ου κύματος"
- «Καληνύχτα σας κ. Τσίπρα…»
- Γιατρός αποκαλύπτει: Αυτή η τροφή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της COVID-19
- Messenger: Γιατί δεν πρέπει πλέον να τραβάτε screenshots από τις συνομιλίες σας
- Survivor: Ανατροπή στην αποχώρηση - Σε κλάματα ξέσπασαν οι μαχητές
- Αυξήσεις μέσω επανυπολογισμού για 150.000 συντάξεις – Ποιοι δικαιούνται επιπλέον ποσά [πίνακας]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες - Σκληρός και αμίλητος στους αστυνομικούς ο 23χρονος, «τι με φέρατε εδώ;»
- ΕΦΚΑ: «Φουσκωμένα» αναδρομικά για χιλιάδες συνταξιούχους -Τα ποσά και οι δικαιούχοι
- Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη»
- Κορονοϊός - Ιταλία: Άρση των περιορισμών προανήγγειλε ο Ντράγκι
- Δολοφονία Άλκη: Τους τραυματίες της επίθεσης επισκέφθηκε ο Καλαφάτης
- Ο Μηταράκης καταγγέλλει τον Σοϊλού για ψευδή προπαγάνδα
- Γερμανία: Συναγερμός μετά από διαρροή τοξικού αερίου
- «Ολοκαίνουργιος» και φθηνότερος ο νέος ΕΝΦΙΑ των 10 δόσεων, αναλυτικά παραδείγματα
- Η «μάχη των φύλων» και ο κορονοϊός: Τι δείχνουν τα δεδομένα για τη θνησιμότητα
- Ολλανδία: Ιστορική γέφυρα θα διαλυθεί για να περάσει... το γιοτ του Τζεφ Μπέζος
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Η «μάχη των φύλων» και ο κορονοϊός: Τι δείχνουν τα δεδομένα για τη θνησιμότητα
- Τα 183 σημεία που μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test σήμερα 3/2
- Οι «8 αλήθειες» Πατούλη για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα»
- «Ολοκαίνουργιος» και φθηνότερος ο νέος ΕΝΦΙΑ των 10 δόσεων, αναλυτικά παραδείγματα
- Πέμπτη με βροχές και καταιγίδες, πού θα χιονίσει σήμερα 3/2
- Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό κάθε χρόνο
- Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες - Σκληρός και αμίλητος στους αστυνομικούς ο 23χρονος, «τι με φέρατε εδώ;»
- ΕΦΚΑ: «Φουσκωμένα» αναδρομικά για χιλιάδες συνταξιούχους -Τα ποσά και οι δικαιούχοι
- Ολλανδία: Ιστορική γέφυρα θα διαλυθεί για να περάσει... το γιοτ του Τζεφ Μπέζος
- Κορονοϊός - Ιταλία: Άρση των περιορισμών προανήγγειλε ο Ντράγκι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η θρυλική Λίστα του Σίντλερ δεν είναι τίποτα μπροστά στη λίστα της Σέντλερ – Ποια ήταν η Πολωνή που έσωσε 2.500 παιδιά από το γκέτο της Βαρσοβίας
- «Καλπάζει» η ακρίβεια: Σενάρια για μείωση φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ή μείωση ΦΠΑ σε είδη διατροφής
- Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα: Πότε πέφτουν – Όλες οι αργίες του 2022
- ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Αττικής
- Κορονοϊός στη Γερμανία: Ρεκόρ 236.120 νέων κρουσμάτων σε 24 ώρες - Πλησιάζει η τέταρτη δόση
- Survivor: Άφωνοι μετά την ανακοίνωση του Λιανού – Δάκρυα και αγκαλιές (videos)
- Επιδότηση 8.000 ευρώ για ηλεκτρικά ΙΧ
- Mytilineos: Αναλαμβάνει την κατασκευή του μεγαλύτερου data center στην Ελλάδα
- Παιχνίδια πολέμου στην Ουκρανία: Οι πολίτες εκπαιδεύνται για το χειρότερο σενάριο
- Χαλκίδα: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για «βεντέτα» μετά την επίθεση χούλιγκαν με σφυρί