Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα άναψε φωτιές: Βολές Τσίπρα, Πολάκη, «σε άλλη χώρα είτε θα ζητούσε συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί»

Τι αναφέρει σε βίντεο που ανάρτησε στο facebook ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης για τη μελέτη Τσιόδρα Λύτρα με τα στοιχεία διασωληνωμένων ασθενών covid στη χώρα. Οργή Τσίπρα για την μελέτη, «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που

αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί».

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θοδωρή Λύτρα η οποία βασίστηκε στα στοιχεία διασωληνωμένων ασθενών covid στη χώρα, σε δύο κύματα της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβρη του 2020 έως τον Μάιο του 2021.

Με βίντεο που ανάρτησε στα social media, ο Παύλος Πολάκης αναφέρεται σε μία διάσταση της μελέτης Τσιόδρα που όπως ισχυρίζεται είναι «το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που βγαίνει».

«Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που βγαίνει και αποδεικνύεται από αυτή τη μελέτη, δυστυχώς δεν έχει ειπωθεί μέχρι στιγμής. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (σ.σ. της έρευνας) από 01/09/2020 μέχρι 06/05/2021, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ήταν, όπως αποδεικνύεται από τα ημερήσια Δελτία του ΕΟΔΥ, ήταν 10.576. Οι εκλεκτοί συνάδελφοι λένε στην έρευνα ότι από τους 6.282, πέθαναν οι 3.988.

Άρα οι άλλοι 6.588 που πέθαναν; Δεν διασωληνώθηκαν καν. Πέθαναν είτε στα σπίτια τους, είτε στα ΤΕΠ μόλις έφθασαν καθυστερημένα, είτε σε μια κλινική covid χωρίς καν να διασωληνωθούν. Δηλαδή, σε 6.600 ανθρώπους, εκείνη την περίοδο που μιλάμε, δεν δόθηκε καν η δυνατότητα να παλέψουν για τη ζωή τους λόγω της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αν αυτό το αναγάγουμε στον σημερινό αριθμό των θανάτων, αυτό σημαίνει ότι 12.500 συνάνθρωποί μας, πέθαναν χωρίς να πάρουν τη βοήθεια που θα μπορούσε να τους προσφερθεί. Αυτό είναι το πιο τρομακτικό συμπέρασμα που βγαίνει από δύο χρόνια διαχείρισης της πανδημίας. Αν είχαμε μία αμερόληπτη δημοσιογραφία, αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα στα Δελτία Ειδήσεων», δηλώνει μεταξύ άλλων, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Τι αναφέρει στο βίντεο του ο Παύλος Πολάκης

«Συγκεκριμένα, χθες βράδυ ο κύριος Τσιόδρας και ο κύριος Λύτρας έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία από μια μελέτη την οποία έκαναν για τους θανάτους στην πανδημία και το επίπεδο αντιμετώπισης των ασθενών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το χρονικό διάστημα από μία Σεπτεμβρίου του 2020 μέχρι τις 6 Μαΐου του 2021. Και μάλιστα είπαν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης τα είχαν δώσει στο υπουργείο Υγείας και στον πρωθυπουργό προκειμένου να προσαρμόσουν την τακτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τι λένε λοιπόν τα στοιχεία που μας είπαν οι δύο μελετητές που εμπιστεύεται η κυβέρνηση ως σοφούς επιστήμονες;

Ότι, εκείνη την περίοδο από 1ης Σεπτεμβρίου του ΄20 μέχρι 6 Μαΐου του 2021, διασωληνώθηκαν 6.280 ασθενείς από τους οποίους πέθαναν οι 3.988. Και όπως αποδεικνύουν με μια σειρά από στοιχεία, που έχουν να κάνουν με το βαθμό πίεσης του ΕΣΥ, το που νοσηλεύτηκαν στην Αττική ή στην επαρχεία, εντός ή εκτός ΜΕΘ, λένε και αποδεικνύουν, ότι τουλάχιστον 1535 ασθενείς θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, από τους 3.988 που πέθαναν. Αυτό το εντυπωσιακό στοιχείο το είχε ο κ. Μητσοτάκης στα χέρια του και τόλμησε ως συνειδητός ψεύτης γιατί δεν ήταν άσχετος όπως τον φώναξα τότε αλλά συνειδητός ψεύτης, τόλμησε να μας πει από το βήμα της Βουλής μάλιστα, να του φέρουμε μελέτη που να δείχνει ότι εντός και εκτός ΜΕΘ είναι διαφορετικά τα θεραπευτικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.»

«Όμως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που βγαίνει από αυτή τη μελέτη και αποδεικνύεται από αυτή τη μελέτη – δυστυχώς δεν έχει ειπωθεί μέχρι στιγμής και θα το πω εγώ τώρα – το χρονικό διάστημα το συγκεκριμένο από 1η Σεπτ. 2020 μέχρι 6 Μαΐου 2021 ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνέβηκαν στη χώρα μας εκείνο το διάστημα λόγω της πανδημίας ήταν όπως αποδεικνύεται από τα ημερήσια δελτία του ΕΟΔΥ, ήταν 10.576. Οι εκλεκτοί συνάδελφοι μας είπαν ότι από τους 6.282 πέθαναν οι 3.988, άρα οι 6.588 που πέθαναν; Δεν διασωληνώθηκαν καν. Πέθαναν είτε στα σπίτια τους, είτε στα ΤΕΠ μόλις έφτασαν καθυστερημένα, είτε σε μια κλινική Covid χωρίς καν να διασωληνωθούν. Δηλαδή σε 6.600 ανθρώπους, εκείνη την περίοδο που μιλάμε, (…) δεν δόθηκε καν η δυνατότητα να παλέψουν για τη ζωή τους λόγω της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Και συμπληρώνει:

«Αν δε αυτό το αναγάγουμε στον σημερινό αριθμό θανάτων, τους 19.500 νεκρούς, αυτό σημαίνει ότι 12.500 συνάνθρωποί μας πέθαναν χωρίς να πάρουν τη βοήθεια που θα μπορούσε να τους προσφερθεί. Αυτό είναι το πιο τρομακτικό συμπέρασμα που βγαίνει από δύο χρόνια διαχείρισης της πανδημίας. Αυτό, αν είχαμε μια αμερόληπτη δημοσιογραφία, αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και όχι τα γλέντια στη Μύκονο ή όποιες άλλες ιστορίες βγάζουν για να καλύψουν αυτό το οποίο συμβαίνει στη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια». Και καταλήγει:

«Αυτοί οι άνθρωποι που πέθαναν δεν έχουν συγγενείς, δεν έχουν πατέρες, δεν έχουν αδελφούς, δεν έχουν ανιψιούς; Γιατί τα ΜΜΕ δεν ρωτάνε που πέθαναν αυτοί οι άνθρωποι; Μιλάμε για 6,5 χιλιάδες ανθρώπους, 6.600 (…) οι οποίοι δεν διασωληνώθηκαν καν. Είναι τρομερό το νούμερο. Εγώ για άλλη μια φορά κάνω δραματική έκκληση προς την κυβέρνηση.

Πρώτον, να μαζικοποιήσει τη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, είναι ο μόνος τρόπος αυτές τις μέρες που μιλάμε για να μειωθούν οι θάνατοι. Να παραγγείλουν και άλλες δόσεις. Να φτιάξουν κρεβάτια ΜΕΘ εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το κατάλληλο προσωπικό. Δεν αντέχουμε ως κοινωνία 130 θανάτους την ημέρα και την ίδια στιγμή σε μία πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας τα ΜΜΕ να μας μιλάνε για θεόσταλτη κυβέρνηση η οποία μας έσωσε από την πανδημία που αυτή τη στιγμή δυστυχώς η χώρα μας σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.»

Σχετική ανάρτηση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στα social media

Προσερχόμενος στο PES ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσιπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ευρώπη διέρχεται μιας πολλαπλής κρίσης. Της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής κρίσης, της κρίσης ενέργειας. Δεν μπορούμε λοιπόν να συνεχίζουμε με τις συνταγές του χθες. Τα κριτήρια του Μάαστριχ, το Σύμφωνο Σταθερότητας οφείλει να αναθεωρηθεί, γιατί η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργούν. Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, ιδιαίτερα οι προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις φωνές μας για να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω με τις συνταγές του χθες. Να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και κοινωνικής σύγκλισης. Να διευρύνουμε τα κριτήρια. Δεν αρκεί μόνο σήμερα να μιλάμε για το χρέος και το έλλειμμα που και αυτά σε σχέση με το ποσοστό του 60% και του 3% δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για κοινωνικά κριτήρια, τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία. Να εξαιρέσουμε τις αναπτυξιακές επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό εξισορρόπησης, διότι τα πλεονάσματα του Βορρά είναι αυτά που αντικατοπτρίζουν τα ελλείμματα του Νότου. Άρα δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για μειωμένα ελλείμματα στο Νότο αλλά και για χαμηλά πλεονάσματα στο Βορρά. Και τέλος, να μετατρέψουμε σε ένα μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι πρωτοβουλίες που οφείλουμε να πάρουμε, να ενώσουμε δυνάμεις, για να μη γυρίσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, στον φαύλο κύκλο της κοινωνικής διάλυσης που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ ο κ. Τσιπρας απάντησε:

«Σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί. Στην Ελλάδα, όμως, δεν συνέβη τίποτα απ’ τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας».

Τι λέει η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

Την ανισότητα στο επίπεδο περίθαλψης μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας, τη συσχέτιση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ covid και της θνητότητας τους, καθώς και τον υψηλό αριθμό θανάτων εκτός ΜΕΘ αναδεικνύει η μελέτη που δημοσιεύουν ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον επιδημιολόγο Θεόδωρο Λύτρα, καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Scandinavian Journal of Public Health τονίζει ότι μολονότι οι κρατικές υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ποιότητα υγείας υπό την πίεση των αυξημένων εισαγωγών σε νοσοκομεία έχει τύχει λιγότερης προσοχής.

{https://twitter.com/TheodoreLytras/status/1470790735683538944?s=20}

Με βάση τα στοιχεία όλων των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, οι δύο επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων. Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εκατοντάδα διασωληνωμένων στο ελληνικό σύστημα υγείας, καθώς άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ο κίνδυνος θανάτου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1.57 φορές πιο μεγάλος.Οι ερευνητές σημειώνουν πως «αυτό αντιπροσωπεύει ένα αίτιο που μπορεί να αντιμετωπίστεί ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι που μπορούν να αποφευχθούν και υπογραμμίζει την ανάγκη επένδυσης στην Υγεία».

Στη μελέτη σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη, αν και η ηλικία των θυμάτων που εξετάστηκαν ήταν μικρότερη από της Αθήνας, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αττικής, η θνητότητα ήταν κατά 40% αυξημένη.

Αναφορικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, οι καθηγητές σημειώνουν ότι διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει ποσοστό θνητότητας 87%. Τονίζουν ωστόσο πως το στοιχείο πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή, καθώς το δείγμα είναι μικρό (5% διασωληνωμένων) και «εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών» όπως σημείωσε ο κ. Λύτρας.

{https://twitter.com/TheodoreLytras/status/1470790721284280321?s=20}

Τσιόδρας και Λύτρας καταλήγουν πως από τους 3.988 θανάτους που εξετάστηκαν, οι 1535 αφορούν εναν από τους παραπάνω τρεις παράγοντες. «Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (

Keywords
τσιπρας, λυτρα, χωρα, μελετη, αλέξης τσίπρας, facebook, συριζα, βουλη, media, συγκεκριμένο, ΕΟΔΥ, σημαίνει, μαΐου, μυκονος, μμε, pes, χρεος, ελλαδα, κυπρος, public, health, twitter, θεσσαλονικη, αθηνα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, τελος του κοσμου, η ζωη, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, το πρωτο θεμα, βιντεο, βημα, ημερησια, θεμα, κυπρου, μμε, πιεση, πρωτο θεμα, το βημα, τρομακτικο, φτωχεια, χθες βραδυ, public, ανεργια, αττικη, αφορμη, βγαινει, βοηθεια, βραδυ, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωση, δειχνει, δωσει, δειγμα, δοθηκε, ειπαν, ειπωθει, επενδυσεις, επρεπε, ερευνα, ευρωπη, ζωη, ιδια, ηλικια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κυματα, κρεβατια, λυτρας, μαΐου, μητσοτακης, μικρο, νοσοκομεια, πανεπιστημιο κυπρου, ποιοτητα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, σπιτια, υπουργειο υγειας, φορα, ψευτης, health, εθνικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, media, μια φορα, μυκονο, οργη, παυλος, pes, σημαίνει, σωτηρης, θεσεις, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα