Η μισθοδοσία των κληρικών «αγκάθι» στην Συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Το Μαξίμου επαναφέρει το ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να προωθήσει την ατζέντα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η συμφωνία των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου, η οποία προέβλεπε την αποχώρηση των ιερέων από το μισθολόγιο του δημοσίου, είχε προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κόλπους.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως βρίσκεται σε τελικό

στάδιο και με τα όσο γνωρίζουμε έως τώρα θα εμμένει στην αλλαγή του τρόπου μισθοδοσία των κληρικών. Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι αντιδράσεις του Πατριαρχείου ήταν και θα είναι έντονες. Δεν έχει περάσει μάλιστα καιρός από το ταξίδι του υπουργού Παιδείας στο Φανάρι για να ενημερώσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμο. Σε εκείνη την συνάντηση ο Πατριάρχης εξέφρασε την ενόχλησή του στον υπουργό. Η διαδικαστική ένσταση αφορούσε τη μη ενημέρωση για το αντικείμενο της συμφωνίας παρότι αφορούσε και τους ιερείς που υπάγονται στο Πατριαρχείο όπως αυτές των Μητροπόλεων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Συναντήσεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Πατριαρχείου

Συνάντηση με την Ειδική Επιτροπή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα έχει σήμερα στις 11:30 στο Υπουργείο, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, σχετικά με το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Για το ίδιο θέμα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις 11:30.

Αντίθετη και η Διαρκής Σύνοδος με την μισθοδοσία των κληρικών

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να στείλει στη Βουλή υπόμνημα με τις θέσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις προτεινόμενες προς αναθεώρηση διατάξεις. Παράλληλα, στο αυριανό ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου θα προσέλθει με «κόκκινη γραμμή» το θέμα της μισθοδοσία των κληρικών όπως αποφασίστηκε στην Διαρκή Σύνοδο του Νοέμβρη. Η κυβέρνηση για να προχωρήσει το μισθολογικό των κληρικών θα πρέπει να υπερκεράσει τις διαφωνίες τόσο του Φαναρίου όσο και των Ελλήνων κληρικών όπως αυτές διατυπώθηκαν στην τελευταία διαρκή Σύνοδο.

Σήμερα η συζήτηση για Αναθεώρηση του Συντάγματος

Ανοίγει η αυλαία σήμερα για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Αναθεώρησης του Συντάγματος, με διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία θα κλείσει με ονομαστική ψηφοφορία.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί έπειτα από έναν μήνα και στην ψηφοφορία που θα επαναληφθεί τότε, θα κριθεί πόσες και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραπεμφθούν για αλλαγή από την επόμενη Βουλή η οποία για το σκοπό αυτό θα αποκαλείται Αναθεωρητική.

Όσες διατάξεις λάβουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θα μπορούν στην επόμενη Βουλή να αναθεωρηθούν με τις ψήφους 151 μελών του Κοινοβουλίου. Αντιστοίχως, όσες διατάξεις συγκεντρώσουν στην ψηφοφορία του επόμενου μήνα 151 ψήφους και πάνω αλλά λιγότερες από 180 ψήφους, για να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή θα απαιτείται να περάσουν τον πήχη των 180. Εννοείται ότι οι προτάσεις για αναθεώρηση που δεν θα συγκεντρώσουν 151 ψήφους, απορρίπτονται και τα άρθρα που αφορούν δεν μπορούν να αλλάξουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα