Η ΝΔ και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική κυριαρχία, έμφαση στην καθημερινότητα, αλλά και... παγίδα αλαζονείας

«Εμάς, δεν μας αφορά καθόλου τι γίνεται στην αντιπολίτευση. Όσο αυτοί θα προσπαθούν να λύνουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, εμείς θα κατεβάζουμε το κεφάλι και με σεμνότητα θα εργαζόμαστε να κάνουμε τη δική σας ζωή καλύτερη», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς στελέχη και φίλους της ΝΔ, με αφορμή τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και η συγκεκριμένη δήλωση

καταδεικνύει ότι επιλογή της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος παραμένει να είναι προσεκτική σε ότι αφορά το σχολιασμό όσων λαμβάνουν χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφεύγει κάθε μορφή περί εμπλοκής στα εσωτερικά άλλου κόμματος, η άποψη που δείχνει να διαμορφώνεται σε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι «βλέπουμε τίτλους τέλους στον ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε».

Αυτό εκτίμησε πρόσφατα και ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, χωρίς ωστόσο να είναι κάποιος σε θέση να προβλέψει πως θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι στο κυβερνών κόμμα θα επιμείνουν στην άποψη πως η τοξικότητα των προηγούμενων ετών έχει αποδοκιμαστεί από τους ψηφοφόρους και εφόσον συνεχιστεί και από την νέα ηγεσία θα αποτελέσει συνταγή αποτυχίας. Και κυρίαρχη άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι μέχρι στιγμής την ίδια τακτική έχει υιοθετήσει και η νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επηρεασμένη από τον «πολακισμό».

Στο κυβερνών κόμμα καταλογίζουν στον κ. Κασσελάκη ότι χρησιμοποιεί «μια γλώσσα η οποία θυμίζει τις πιο τοξικές μέρες του ΣΥΡΙΖΑ» και δείχνουν σε κάθε ευκαιρία προς τον αναβαθμισμένο εσωκομματικό ρόλο του Παύλου Πολάκη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν εξάλλου ότι σε πολιτικό επίπεδο ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε όσα συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία, ήρθε στην εξουσία με το ρεύμα που είχε δημιουργηθεί μετά τη χρεοκοπία της χώρας, ενώ δεν ανέλυσε ποτέ και το τι συνέβη και έχασε το 2019 και συνέχισε να πορεύεται με μια «ισοπεδωτική κριτική απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η κορύφωση της εσωστρέφειας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αλήθεια ότι διευκολύνει την κυβέρνηση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που η ίδια θεωρεί μείζονος σημασίας , καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με κοινωνικές αντιδράσεις (π.χ ελεύθεροι επαγγελματίες), δεν υφίσταται ωστόσο την πολιτική πίεση μίας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να αποτελεί εναλλακτική λύση για όσους αντιδρούν σε προωθούμενες αλλαγές.

Η αίσθηση της πολιτικής κυριαρχίας είναι εκείνη ωστόσο που την ίδια ώρα διατηρεί στο προσκήνιο και την «παγίδα» της αλαζονείας που σε κάποιες περιπτώσεις έχει φανεί ήδη ότι συνιστά στις σημερινές συνθήκες τον πιο μεγάλο κίνδυνο για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Και τούτο διότι, παρά την εσωκομματική προειδοποίηση του κ. Μητσοτάκη από το βράδυ κιόλας των εκλογών της 25ης Ιουνίου, δηλώσεις έκτοτε κυβερνητικών στελεχών έχουν εκληφθεί από την ελληνική κοινωνία ως αλαζονικές φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Πιο χαρακτηριστική μέχρι τώρα η δήλωση Αυγενάκη πριν τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που εκλήφθηκε ως απειλή προς τους ψηφοφόρους της Θεσσαλίας για τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων εάν δεν επέλεγαν τον υποψήφιο που στήριζε η κυβέρνηση.

Στην σκιά εκείνης της δήλωσης, ο πρωθυπουργός είχε απευθυνθεί στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους υπουργούς υπενθυμίζοντας την λαϊκή φράση «πρώτα να βουτάμε την γλώσσα στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε».

Η παρέμβαση αυτή προφανώς δεν αποδείχθηκε αρκετή, αν αναλογιστεί κανείς την πρόσφατη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για την τραγωδία στα Τέμπη, για την οποία ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, τόνισε πως η τηλεοπτική του εμπειρία θα έπρεπε να τον προστατεύσει από δηλώσεις «που μπορούν να διαστρεβλωθούν», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε άμεσα να ανακοινώσει το «ναι» της ΝΔ στην πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης έστειλε χθες μήνυμα ενάντια στην αλαζονεία απαντώντας μάλιστα εμμέσως και σε όσους καταλογίζουν στη ΝΔ ότι... στο όνομα του 41% που έλαβε στις εκλογές επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά

Όπως είπε , η υπενθύμιση του εκλογικού αποτελέσματος της ΝΔ «δεν είναι για εμάς μία συνταγή αλαζονείας, αλλά μία υπενθύμιση της μεγάλης ευθύνης που έχουμε απέναντι στους πολίτες».

#ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΣΥΡΙΖΑ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα