Η ουδέτερη Ελβετία «πλησιάζει» το NATO
Η ουδέτερη Ελβετία έρχεται πιο κοντά στο NATO ως απάντηση στη Ρωσία.
Το ουδέτερο καθεστώς της Ελβετίας πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών, την ώρα που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι η προοπτική για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις από την πλευρά της Μόσχας.
Το υπουργείο Άμυνας
«Τελικά, θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύεται η ουδετερότητα», δήλωσε η Pulli σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα. Σε ταξίδι της στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Άμυνας Βιόλα Άμχερντ δήλωσε ότι η Ελβετία θα πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά όχι να ενταχθεί σε αυτήν, ανέφεραν ελβετικά μέσα ενημέρωσης.
Η ουδετερότητα, η οποία κράτησε την Ελβετία έξω από τους δύο παγκόσμιους πολέμους κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα αποσκοπούσε στην αύξηση της ασφάλειας της χώρας, δήλωσε η Pulli. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν υψηλού επιπέδου και τακτικές συναντήσεις μεταξύ Ελβετών και ΝΑΤΟϊκών διοικητών και πολιτικών, είπε.
Η μετακίνηση τόσο πολύ πιο κοντά στη συμμαχία θα σηματοδοτούσε μια απομάκρυνση από την προσεκτικά καλλιεργημένη παράδοση να μην παίρνει κανείς θέση, η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, βοήθησε την Ελβετία να ευημερήσει ειρηνικά και να διατηρήσει έναν ιδιαίτερο ρόλο διαμεσολαβητή, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Σοβιετική Ένωση.
Η ιδέα της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει συζητηθεί, αλλά ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία - χώρες που επίσης έχουν ιστορικό ουδετερότητας - βρίσκονται στα πρόθυρα της ένταξης, η Pulli δήλωσε ότι η έκθεση είναι απίθανο να συστήσει στην Ελβετία να κάνει αυτό το βήμα. Η έκθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα διαβιβαστεί στο ελβετικό υπουργικό συμβούλιο προς εξέταση. Θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο προς συζήτηση και θα χρησιμεύσει ως βάση για πιθανές αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της ελβετικής πολιτικής ασφάλειας. Η ίδια η έκθεση δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Το υπουργείο Άμυνας θα συμβάλει επίσης σε μια ευρύτερη μελέτη που ετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών. Το εν λόγω έργο θα εξετάσει την υιοθέτηση κυρώσεων, τα όπλα, τις εξαγωγές πυρομαχικών και τη σχέση με το ΝΑΤΟ από την άποψη της ουδετερότητας, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ουκρανία αναβιώνει τη συζήτηση για την ουδετερότητα της ΕλβετίαςΤο έθνος της Ελβετίας δεν έχει πολεμήσει σε διεθνή πόλεμο από το 1815, όταν υιοθέτησε την ουδετερότητα στο Συνέδριο της Βιέννης που έθεσε τέλος στους γαλλικούς επαναστατικούς πολέμους.
Η Σύμβαση της Χάγης του 1907 ορίζει ότι η Ελβετία δεν θα συμμετέχει σε διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, δεν θα ευνοεί τα εμπόλεμα μέρη με στρατεύματα ή οπλισμό και δεν θα θέτει το έδαφός της στη διάθεση των εμπόλεμων πλευρών.
Η ουδετερότητα, που περιλαμβάνεται στο σύνταγμα, επιτρέπει στην Ελβετία το δικαίωμα της αυτοάμυνας και το περιθώριο ερμηνείας των πολιτικών πτυχών της έννοιας που δεν καλύπτονται από τον νομικό ορισμό.
Ενημερώθηκε για τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, για να επιτρέψει μια εξωτερική πολιτική βασισμένη στη συνεργασία με άλλες χώρες σε τομείς όπως η ανθρωπιστική βοήθεια και η ανακούφιση από καταστροφές.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τη συζήτηση, με επίκεντρο τώρα τις αποφάσεις της κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά να σταματήσει να επιτρέπει την επανεξαγωγή πυρομαχικών ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία. διαβάστε περισσότερα
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι η Ελβετία δεν μπορεί να συμβάλει περισσότερο για να βοηθήσει την Ουκρανία», δήλωσε η Pulli στο Reuters.
Η αναπλήρωση -όπου η Ελβετία προμηθεύει πυρομαχικά σε άλλες χώρες για να αντικαταστήσει αυτά που στάλθηκαν στην Ουκρανία- είναι ένα άλλο πιθανό μέτρο, δήλωσε η Pulli, σε μια αλλαγή από την πολιτική της κυβέρνησης μέχρι τώρα, αν και η άμεση προμήθεια είναι πιθανότατα ένα βήμα παραπάνω.
Αυξανόμενη υποστήριξη για το ΝΑΤΟΗ Ελβετία έχει ήδη κάποιους δεσμούς με το ΝΑΤΟ, ενώ πέρυσι αποφάσισε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-35A της Lockheed Martin, τα οποία αγοράζονται ή χρησιμοποιούνται ήδη από ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Ελβετία "δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμία συμμαχία λόγω ουδετερότητας. Μπορούμε όμως να συνεργαστούμε και τα συστήματα που αγοράζουμε αποτελούν μια καλή βάση γι' αυτό", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Amherd στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SRF.
Τα υπό εξέταση μέτρα θα αποτελούσαν μια σημαντική προσέγγιση για μια χώρα που δεν εντάχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη μέχρι το 2002 και παράγει πολλά από τα δικά της όπλα.
Ο Vladimir Khokhlov, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Βέρνη, δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά θα ισοδυναμούσαν με ριζική αλλαγή πολιτικής για την Ελβετία. Η Μόσχα "δεν θα μπορούσε να αγνοήσει" μια ενδεχόμενη άρνηση της ουδετερότητας, η οποία θα είχε συνέπειες, δήλωσε ο Khokhlov. Δεν παρείχε ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες.
#ΕΛΒΕΤΙΑ #NATO #ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ_ΣΤΗΝ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρκίνος Παγκρέατος: Η νόσος – προάγγελος που προειδοποιεί ένα χρόνο νωρίτερα
- Η μεγάλη αλλαγή των Zara για τις επιστροφές
- Σέρρες: Σκότωσε τον σύντροφο της θείας του επειδή ήταν βίαιος απέναντι της
- Καλοτάξιδα να είναι τα νέα μας τρένα Αλλά…
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανικές δυνάμεις έφτασαν στα σύνορα με τη Ρωσία
- Άγριο έγκλημα στην Καλιφόρνια: Νεκρό 3χρονο κοριτσάκι κατά τη διάρκεια εξορκισμού
- Τα πέντε ζώδια που ζουν την κάθε μέρα τους σαν να είναι η τελευταία
- Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό - Πού αναμένονται βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις
- Κολωνός: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την αυτοκτονία του παιδιού - Το blackout challenge στο «κάδρο» των ερευνών
- Πορτοσάλτε για Καπουτζίδη: «Δεν ταιριάζει στην ποιότητά του τέτοιο σχόλιο»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Ολυμπιακός: Οι 3+1 μεταγραφικοί στόχοι, το ξεκαθάρισμα του ρόστερ και η περίπτωση Αλ Αραμπί
- Ο Μαρουσάκης προειδοποιεί για την έλευση της «ψυχρής λίμνης», πότε κάνει «βουτιά» ο υδράργυρος
- Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ξεκινά τον Ιούνιο από το ΑΠΘ (βίντεο)
- Έρχονται κανόνες στις δομές παιδικής προστασίας
- Η ουδέτερη Ελβετία «πλησιάζει» το NATO
- «Τρέλα» με τη βενζίνη, έρχεται νέα αύξηση στα καύσιμα από αύριο (βίντεο)
- Λιθουανία κατά Ουγγαρίας για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: «Μια χώρα κρατάει όμηρο την ΕΕ»
- Μπαράζ με πάνω από 400 προσλήψεις σε δήμους, αναλυτικά οι προκηρύξεις
- Κήλη των αθλητών: Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση παγκοσμίως
- Πανελλήνιες 2022: Όλες οι αλλαγές για το μηχανογραφικό
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Η ουδέτερη Ελβετία «πλησιάζει» το NATO
- Μπαράζ με πάνω από 400 προσλήψεις σε δήμους, αναλυτικά οι προκηρύξεις
- Κήλη των αθλητών: Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση παγκοσμίως
- Τουρκία: «Πρέπει να διατηρήσουμε λεπτή διπλωματική ισορροπία για την Ουκρανία», δηλώνει ο Καλίν
- Νέα εποχή για τον Εθνικό Κήπο: Τι αλλάζει από σήμερα (βίντεο)
- Φόβοι ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας και η επισιτιστική κρίση θα επιβραδύνει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Κάτω Πατήσια: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την αυτοκτονία του 12χρονου
- Το videogaming αναπτύσσει τη νοημοσύνη των παιδιών
- «Κατεβάζει ρολά» το Taxisnet για λίγες ώρες
- Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ξεκινά τον Ιούνιο από το ΑΠΘ (βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Έξι ετών κάθειρξη σε 36χρονο που σκότωσε τον σύντροφο της θείας του που τη χτυπούσε
- Κομισιόν: Στο 3,5% η ανάπτυξη, στο 6,3% ο πληθωρισμός το 2022 στην Ελλάδα
- Από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή της βενζίνης: Τα πρόστιμα και οι εκτιμήσεις για νέα υψηλά
- Φορολογικά έσοδα: Αυξημένα κατά 1,79 δισ. έναντι του στόχου για τον Ιανουάριο – Απρίλιο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την αυτοκτονία 12χρονου στα Κάτω Πατήσια
- Καλοτάξιδα να είναι τα νέα μας τρένα Αλλά…
- Κομισιόν: Στο 3,5% η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία και στο 6,3% ο πληθωρισμός το 2022
- Αγωγή Κεραμέως κατά ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την απεργία στις εξετάσεις της «ελληνικής PISA»
- Εκτός λειτουργίας Taxisnet, υπηρεσίες ΑΑΔΕ και ΓΓΠΣΔΔ το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαΐου
- Παρέμβαση εισαγγελέα για τον απαγχονισμό του 14χρονου στα Πατήσια - Ερευνώνται οι εκδοχές του bullying και το «blackout challenge»