Η ουκρανική αντεπίθεση «φέρνει» Συμβούλιο Ασφαλείας - Ο αντίκτυπος της έκρηξης στην Κριμαία και η «τσιμουδιά» των ΗΠΑ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης της εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, μετά την αναζωπύρωση της έντασης λόγω της έκρηξης της γέφυρας στην Κριμαία.

Παρότι το Κίεβο δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη της επίθεσης με το παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό, είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκεται η ουκρανική κυβέρνηση.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την συνεχή αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στα ανατολικά της χώρας, περιοχές τις οποίες η Μόσχα έχει προσαρτήσει στην επικράτειά της παράνομα, φέρνει σε δύσκολη

θέση τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος συγκαλεί αύριο (10/10) το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, καθώς ενισχύονται στο εσωτερικό οι φωνές που ζητούν εκδίκηση. Παράλληλα, ο Πούτιν θα κληθεί να παρουσιάσει τις στρατηγικές επιλογές που πρέπει να κάνει, σχετικά με την κατοχή της νότιας Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Μία ενδεχόμενη παραδοχή της αποτυχίας μπορεί να του είναι δυσάρεστη σε αυτό το στάδιο. Τη στιγμή μάλιστα που ήδη υπάρχουν επικριτές του εντός Κρεμλίνου. Ωστόσο, στρέφει και πάλι τον πόλεμο σε μια στιγμή όπου η κατοχή του -ακόμα και το καθεστώς- αντιμετωπίζει πλήρη κατάρρευση ή μικρή προοπτική νίκης.

Στις πρώτες του δηλώσεις, κατηγόρησε τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «τρομοκρατική».

Άμεση ήταν η απάντηση του Κιέβου, το οποίο χαρακτήρισε κυνικό τον ισχυρισμό, λέγοντας πως «υπάρχει μόνο ένα κράτος τρομοκρατίας εδώ και όλος ο κόσμος το γνωρίζει ποιο είναι...».

Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία στην μισο-κατεστραμμένη γέφυρα

Η κίνηση των οχημάτων αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά προβλήματα, παρά το γεγονός ότι Ρώσοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί.

Οι οδικές μεταφορές στη γέφυρα παραμένουν το ζητούμενο, καθώς η κυκλοφορία έχει μερικώς μόνο αποκατασταθεί, αφού δύο τμήματα της γέφυρας έχουν γκρεμιστεί μετά την έκρηξη. Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν τα ίσαλα και τα ύφαλα τμήματα της γέφυρας για να διαπιστώσουν αν έχουν σημειωθεί ζημιές.

«Σιγή ιχθύος» από την Ουάσιγκτον

Και όλα αυτά, τη στιγμή, που ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε σχετικά με την έκρηξη της γέφυρας, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά.

#ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΗΠΑ #ΓΕΦΥΡΑ #ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ_ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα