Η πολιτική κρίση στη Γαλλία φέρνει ενεργειακή καταιγίδα στην Ευρώπη

Η πολιτική αστάθεια στον μεγαλύτερο εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, τη Γαλλία, κάνει τις ευρωπαϊκές αγορές ακόμη πιο νευρικές.

Μια νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη βρίσκεται προ των πυλών; Οι ειδικοί της αγοράς ενέργειας εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για αυτό το ενδεχόμενο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται στην ήπειρο και διανύουμε μόλις τον πρώτο μήνα του

φετινού χειμώνα. Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία - κορυφαία ευρωπαϊκή χώρα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου - ενισχύει αυτούς τους φόβους.

Μια παρατεταμένη πολιτική κρίση, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Μπαρνιέ την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γαλλία προς τις διασυνδεδεμένες αγορές της, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, υποστηρίζει ο αναλυτής αγοράς του Reuters, Gavin Maguire.

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ενεργειακό σοκ στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες παλεύουν με την άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και ο... μετέωρος προϋπολογισμός για το 2025, μπορεί να οδηγήσουν τη Γαλλία στην απόφαση να περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζει ο αναλυτής.

Επιπτώσεις στις τιμές

Με δεδομένο ότι η Γαλλία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας στην Ευρώπη, μια τέτοια απόφαση θα είχε επιπτώσεις στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και στις τιμές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Μπαρνιέ, οποιαδήποτε βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας αναβάλλεται μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα αναλυτές της ING.

Ως κρατική επιχείρηση, ο γαλλικός κολοσσός ηλεκτρικής ενέργειας EDF έχει συμβάλει στη συσσώρευση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Ωστόσο, η ποσότητα πυρηνικών αντιδραστήρων της EDF - που παρέχει περίπου το 70% της ενέργειας στη Γαλλία - και η ανάκαμψη της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας επέτρεψαν στη Γαλλία να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας φέτος.

«Ενισχυμένη από την ισχυρή πυρηνική και υδροηλεκτρική παραγωγή της, η Γαλλία εξήγαγε φέτος ποσότητες ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες», ανέφερε η ενεργειακή εταιρεία Engie στην εξαμηνιαία ενημέρωση για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, τον Σεπτέμβριο.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία παραμένει κάτω από τα επίπεδα του 2020, εν μέρει λόγω της μείωσης της παραγωγής στη βιομηχανία και των προσπαθειών των καταναλωτών για εξοικονόμηση ενέργειας, ανέφερε η Engie, σημειώνοντας ότι η ζήτηση έχει ανακάμψει ταχύτερα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες.

Οι καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας πρόκειται να φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ το 2024, σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού διαχειριστή δικτύου RTE. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων και η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει ανακάμψει.

Νευρικές οι αγορές, εξαντλούνται τα αποθέματα φυσικού αερίου

Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις τεράστιες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια στον μεγαλύτερο εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης κάνει τις ευρωπαϊκές αγορές ακόμη πιο νευρικές.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πρόκειται να χάσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας, οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες αυτόν τον χειμώνα αυξάνουν την αβεβαιότητα όσον αφορά τη λειτουργία των εργοστασίων εν μέσω αύξησης του κόστους.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κυμαίνονται γύρω από το υψηλό ενός έτους που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς το κρύο του Νοεμβρίου διέψευσε τις ελπίδες ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα έχουμε ήπιο χειμώνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη εξαντλεί τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2016, καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί λόγω των ψυχρότερων θερμοκρασιών.

Σε αυτό κλίμα προστίθενται δύο ακόμη επιβαρυντικοί παράγοντες: Η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ασία και το τέλος των ρωσικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύουσα πενταετής συμφωνία των δύο χωρών και ενδέχεται να μην ανανεωθεί. Το Κίεβο δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για παράταση της συμφωνίας.

Ο φετινός χειμώνας μπορεί να πλήξει περισσότερο τις βιομηχανίες που βασίζονται στο φυσικό αέριο και οι περικοπές στην παραγωγή θα είναι μονόδρομος, δήλωσαν στο Reuters αναλυτές και στελέχη της βιομηχανίας.

Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη θέτει τις βιομηχανίες της σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Ασία ή τη Μέση Ανατολή.

Εν μέσω της αύξησης των τιμών ενέργειας και της ταχείας εξάντλησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου, οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας είναι πιο ανήσυχες από ό,τι συνήθως, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν καταρρεύσει.

Με πληροφορίες από Oilprice

#ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ_ΚΡΙΣΗ #ΓΑΛΛΙΑ #ΕΞΑΓΩΓΕΣ #ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ_ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα