Η Ρωσία απαντά στις κυρώσεις των ΗΠΑ - Θα απελαθούν 10 Αμερικανοί διπλωμάτες

Διπλωματικό ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι σε εξέλιξη με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία

O αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη σειρά σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και την απέλαση δέκα ρώσων διπλωματών, που προκάλεσαν οργή στη Μόσχα, όμως ταυτόχρονα επανέλαβε την πρότασή του να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σε ουδέτερο έδαφος για να αρχίσει διαδικασία «αποκλιμάκωσης» των εντάσεων. «Θέλουμε μια σταθερή, προβλέψιμη σχέση», είπε. «Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο

μακριά αλλά επέλεξα να μην το κάνουμε. Επέλεξα να προχωρήσουμε σε αναλογική αντίδραση» είπε.

Συγκεκριμένα είχε προηγηθεί προεδρικό διάταγμα Μπάιντεν, το οποίο απαγορεύει σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δανείζουν ή να αγοράζουν ομόλογα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, του Εθνικού Ταμείου Πλούτου της χώρας ή του υπουργείου Οικονομικών από τις 14 Ιουνίου και μετά.

Πέραν τον κυρώσεων, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών και την επιβολή κυρώσεων σε έξι ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας που έχουν σχέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και σε 32 πρόσωπα που ισχυρίζεται ότι είχαν συμμετοχή στις ρωσικές προσάθειες επηρεασμού των προεδρικών εκλογών του 2020.

Πρόκειται για τα σκληρότερα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας μετά την απέλαση αρκετών Ρώσων διπλωματών στα τέλη της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Η αντίδραση δεν άργησε. «Η επιθετική συμπεριφορά» των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί «σθεναρά», «η αντίδρασή μας στις κυρώσεις είναι αναπόφευκτη», προειδοποίησε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, η Μαρία Ζαχάροβα. «Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να αποδεχθούν την αντικειμενική πραγματικότητα του πολυπολικού κόσμου που αποκλείει αμερικανική ηγεμονία και βασίζονται στην πίεση των κυρώσεων και στην ανάμιξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε οκτώ νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων είναι και υπουργοί της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι και την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς.

Επίσης, ανεπιθύμητοι στη Ρωσία είναι ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών Μάικλ Καρβαχάλ, η διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής Σούζαν Ράις, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον (επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ) και ο πρώην επικεφαλής της CIA Ρόμπερτ Τζέιμς Γούλσι (1993-95).

Keywords
Τυχαία Θέματα