Η Ρωσία είναι ένας απογοητευτικός διαστημικός εταίρος την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με πρώην επικεφαλής της NASA

Οι Jim Bridenstine και Charles Bolden περιγράφουν μια τεταμένη σχέση με τη χώρα υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και συστήνουν στους αξιωματούχους της NASA να εξετάσουν προσεκτικά τις διεθνείς συνεργασίες κατά τη διάρκεια του πολυετούς προγράμματος Artemis.

«Θεωρώ ότι η πολιτική του έθνους μας απέναντι στη Ρωσία, αναφορικά με τις διαστημικές πτήσεις, είναι σχιζοφρενική», είπε

ο Bridenstine, ο οποίος ηγήθηκε της NASA από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2021, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που μεταδόθηκε ζωντανά στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα τη Δευτέρα και που συνέπεσε με την εκτόξευση του Artemis 1.

«Από τη μία πλευρά, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βλάψουμε την οικονομία τους, ώστε να μην μπορούν να κάνουν πραγματικά μεγάλα και σημαντικά πράγματα», συνέχισε ο Bridenstine, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και «από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα διαστημικό πρόγραμμα που εξαρτάται από αυτούς».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την αμερικανική διαστημική υπηρεσία «υπερεξαρτημένη» από τη Ρωσία τη δεκαετία που μπορούσε να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις εμπορικού πληρώματος μετά το επίσημο τέλος του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων το 2011.

Πριν το Crew Dragon της SpaceX μεταφέρει ανθρώπους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάιο του 2020, η NASA αναγκάστηκε να αγοράσει θέσεις στο ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz. Ο πρώην αστροναύτης Charles Bolden ήταν διαχειριστής όταν η Ρωσία κατέλαβε το έδαφος της Κριμαίας το 2014. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ορισμένους πολιτικούς εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου που τελικά έγινε επικεφαλής της Roscosmos, της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, του Dmimtry Rogozin. Εκείνη την εποχή ο Bolden, πρότεινε στους αστροναύτες της NASA να χρησιμοποιήσουν μέχρι και τραμπολίνα, αν χρειαστεί, για να φτάσουν στον ISS αντί για το Soyuz.

NASA

«Η διαστημική κοινότητα στη Ρωσία είναι εξαιρετική, αλλά είναι η ίδια κυβέρνηση», συμπλήρωσε αναφορικά με τις εντάσεις που είχε δει ενώ ήταν επικεφαλής της NASA. Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτός και οι συνάδελφοί του είχαν επικεντρωθεί στο άνοιγμα των διαστημικών σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και με την Κίνα.

Η NASA προσπάθησε επίσης να οικοδομήσει ευρύτερη διεθνή συνεργασία στο διάστημα με τις Συμφωνίες του Artemis (με 21 έθνη) βάσει ενός κοινού οράματος που καθορίζει την πολιτική εξερεύνησης και χρήσης του διαστήματος. Ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι μεταξύ των εθνών.

Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας κλιμακώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, όταν η Ρωσία δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τον ISS μετά το 2024 και τελικά θα κατασκευάσει τον δικό της διαστημικό σταθμό.

«Νομίζω ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή θα αρχίσουμε να συγκροτούμε έναν ρωσικό τροχιακό σταθμό», είχε πει ο Μπορίσοφ σε συνάντηση με τον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Moscow Times, θέτοντας το διαστημικό πρόγραμμα ως κύρια «προτεραιότητα».

Η απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τον ISS έλαβε χώρα εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους και πυροδότησε αρκετούς γύρους δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, άνευ προηγουμένου, καθώς και την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες της Ουκρανίας να αμυνθεί.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, η NASA επέπληξε τη ρωσική διαστημική υπηρεσία για προπαγάνδα εναντίον της Ουκρανίας από τρεις κοσμοναύτες στον ISS. Οι κοσμοναύτες εθεάθησαν να κρατούν σημαίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, που είναι δύο αυτονομιστικές περιοχές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και αναγνωρίζονται ως ανεξάρτητα κράτη μόνο από τη Μόσχα και τη Συρία. Ισχυρίστηκαν ότι η κατάληψη της περιοχής ήταν «μια ημέρα απελευθέρωσης και έπρεπε να γιορταστεί τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα».

Ο Bolden είπε επίσης ότι οι προσπάθειες της Αμερικής στο διάστημα θα έχουν αποτυχίες, αλλά η χώρα πρέπει να συνεχίσει να προχωρά και να μαθαίνει από αυτές. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δώσουμε στους ανθρώπους να καταλάβουν ότι πραγματικά θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ηγέτες στον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να είμαστε επιτυχημένοι, αλλά δεν θα είμαστε πάντα επιτυχημένοι και δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε όταν θα συμβεί αυτό».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Πηγή:Dailymail

#NASA #ΡΩΣΙΑ #ARTEMIS_1
Keywords
Τυχαία Θέματα