Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για παρεμπόδιση της απομάκρυνσης αμάχων από το Σεβεροντονέτσκ

Η Ρωσία κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων μέσω «ανθρωπιστικού διαδρόμου» από εργοστάσιο στο Σεβεροντονέτσκ, της ανατολικής Ουκρανίας.

«Η ρωσική πλευρά παρείχε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χημικών Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ. Παρά όλα αυτά τα μέτρα, (...) οι αρχές του Κιέβου απέτρεψαν με κυνισμό την ανθρωπιστική επιχείρηση», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Την Τρίτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει «ανθρωπιστικό διάδρομο» σήμερα Τετάρτη από τις 08:00 έως τις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να επιτρέψει σε αμάχους που έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο Αζότ να εγκαταλείψουν το Σεβεροντονέτσκ προς την κατεύθυνση εδαφών που ελέγχονται από τις δυνάμεις της Μόσχας στο βορρά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι «παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός πολλές φορές» και ότι «χρησιμοποίησαν την για ανθρωπιστικούς λόγους εκεχειρία για να αναπτυχθούν εκ νέου σε πιο ευνοϊκές θέσεις (μάχης)».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση αυτών των ισχυρισμών.

Στρατηγική πόλη στην ανατολική Ουκρανία, το Σεβεροντονέτσκ, είναι εδώ και εβδομάδες σκηνικό σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των δυνάμεων της Μόσχας καθώς και των φιλορώσων αυτονομιστών συμμάχων τους.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο Αζότ, το οποίο το Κίεβο ισχυρίζεται ότι βομβαρδίζεται συνεχώς.

Αυτή η κατάσταση θυμίζει, σε μικρότερη κλίμακα, αυτό που συνέβαινε στο συγκρότημα της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ένα μεγάλο λιμάνι στα νοτιοανατολικά, το οποίο έπεσε στα χέρια των Ρώσων τον Μάιο μετά από πολλές εβδομάδες πολιορκίας.

Εκατοντάδες άμαχοι είχαν καταφύγει στις υπόγειες στοές στο Αζοφστάλ, πριν βρεθούν παγιδευμένοι εκεί, δίπλα σε Ουκρανούς μαχητές.

Η Ρωσία είχε επανειλημμένα ανακοινώσει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων, αλλά πολλές συμφωνίες κατέρρευσαν, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται ότι τις παραβίασαν.

#ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΑΜΑΧΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα