Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει αν θα επιτύχει η χημειοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Μηχανικοί στον Καναδά ανέπτυξαν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να προβλέψουν εάν οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Ο νέος αλγόριθμος AI, μέρος της πρωτοβουλίας ανοιχτού κώδικα Cancer-Net με επικεφαλής τον Δρα. Alexander Wong, θα μπορούσε να βοηθήσει τις ακατάλληλες υποψήφιες να αποφύγουν τις σοβαρές παρενέργειες της χημειοθεραπείας και να τους ανοίξει το δρόμο για καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα.

«Ο καθορισμός της σωστής θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι πολύ δύσκολος αυτή τη στιγμή και είναι σημαντικό να αποφευχθούν παρενέργειες από τη χρήση θεραπειών που δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν πραγματικό όφελος για μια συγκεκριμένη ασθενή», λέει ο Δρ Alexander Wong, καθηγητής μηχανικής σχεδίασης συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Waterloo.

Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης

«Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη εάν μια ασθενής είναι πιθανό να ανταποκριθεί καλά σε μια δεδομένη θεραπεία δίνει στους γιατρούς το εργαλείο που απαιτείται για να προτείνουν την καλύτερη εξατομικευμένη θεραπεία για ταχεία ανάρρωση και επιβίωση».

Σε ένα έργο με επικεφαλής την Amy Tai, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Vision and Image Processing Lab (VIP), το λογισμικό AI εκπαιδεύτηκε με εικόνες καρκίνου του μαστού που παράχθηκαν με μια νέα μέθοδο μαγνητικού συντονισμού εικόνας, η οποία εφευρέθηκε από τον Wong και την ομάδα του και που ονομάζεται συνθετική συσχετισμένη απεικόνιση διάχυσης (synthetic correlated diffusion imaging, CDI).

Με γνώσεις που προέρχονται από εικόνες CDI παλαιών περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και με πληροφορίες για τα αποτελέσματά τους, το AI μπορεί να προβλέψει εάν η προεγχειρητική χημειοθεραπεία θα ωφελούσε νέες ασθενείς με βάση τις εικόνες CDI τους.

Γνωστή ως νεοεπικουρική χημειοθεραπεία, η προχειρουργική θεραπεία μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους για να καταστήσει δυνατή ή ευκολότερη τη χειρουργική επέμβαση και να μειώσει την ανάγκη για σοβαρή χειρουργική επέμβαση, όπως μαστεκτομές.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος για αυτήν την τεχνολογία, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη βαθιάς μάθησης έχει τη δυνατότητα να δει και να ανακαλύψει μοτίβα που σχετίζονται με το αν μια ασθενής θα ωφεληθεί από μια δεδομένη θεραπεία», δήλωσε ο Wong, διευθυντής του Εργαστηρίου VIP και της Έρευνας του Καναδά στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ιατρική Απεικόνιση.

Unsplash

Ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον ο πιο συχνός καρκίνος

Ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον ο πιο συχνός καρκίνος, που ξεπερνά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μία στις οκτώ διαγνώσεις καρκίνου είναι ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Το 2020, 2,3 εκατομμύρια διαγνώσεις καρκίνου του μαστού και 685.000 θάνατοι καταγράφηκαν παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .

Περισσότερες από 20.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού αναφέρθηκαν στην Αυστραλία το 2022 σύμφωνα με το Cancer Australia , με περίπου 3.000 θανάτους από τη νόσο.

Ωστόσο, σε ένα έγγραφο που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο μεγάλο διεθνές συνέδριο AI NeurIPS 2022, οι ερευνητές προειδοποιούν για πιθανά ζητήματα. «Οι πιθανές αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν την υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία και την κακή χρήση των συλλεγόμενων δεδομένων», γράφουν οι συγγραφείς.

Σημειώνουν ότι, αν και πολλά υποσχόμενο, το εργαλείο θα πρέπει να επανεκπαιδεύεται με συνέπεια, επισημαίνοντας επίσης ότι «θα μπορούσε να γίνει κακή χρήση των συλλεγόμενων δεδομένων καθώς η προτεινόμενη μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό ιατρικών αμοιβών που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να αυξήσουν τα ασφάλιστρά τους στα ασφαλιστικά προγράμματα».

#ΤΕΧΝΗΤΗ_ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ #ΚΑΡΚΙΝΟΣ #ΚΑΡΚΙΝΟΣ_ΤΟΥ_ΜΑΣΤΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα