Η Τουρκία αρνείται πως έγιναν επικίνδυνοι ελιγμοί ανοιχτά της Σάμου, τι δήλωσε η ακτοφυλακή

Η τουρκική ακτοφυλακή απαντώντας για το θέμα του νέου τραγικού περιστατικού ανοιχτά της Σάμου, χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Για ακόμα μια φορά η Τουρκία προσπαθεί να αμφισβητήσει την Ελλάδα κατηγορώντας πως «επιδίδεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς». Μετά το επικίνδυνο επεισόδιο που σημειώθηκε στις 31/10 ανοιχτά της Σάμου από τουρκικό σκάφος, η Τουρκική ακτοφυλακή έκανε την παρακάτω

ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η τουρκική ακτοφυλακή αναφέρει:

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ελληνικών Αρχών την 1η Νοεμβρίου 2022, προβλήθηκαν αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι κατά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό οκτώ αγνοουμένων στη θάλασσα νότια της Σάμου στις 31 Οκτωβρίου 2022, έγιναν επικίνδυνοι ελιγμοί από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, ότι επέδειξαν όπλα και εμπόδισαν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εισερχόμενοι στην ελληνική περιοχή ευθύνης και στα χωρικά ύδατα».

Η απάντηση της Ελλάδας

«Μέσα σ’ ένα 24ωρο, αφενός η Τουρκία εξακολουθεί να επιτρέπει στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών να στέλνουν συνανθρώπους μας στο θάνατο, με την Ελλάδα να σώζει όσο περισσότερους μπορεί και αφετέρου, σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής, προκαλεί, εισερχόμενο στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, επιθυμώντας ίσως να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο.

Τα στελέχη του Λιμενικού αντέδρασαν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, χωρίς να παρασυρθεί στα παιχνίδια που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο».

Το χρονικό της «εισβολής»

Μετά από ειδοποίηση προς το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ότι εντοπίστηκε νεκρός στη θάλασσα από το εμπορικό πλοίο "PETRO BULK-1" με σημαία St.Kitts&Nevis, το οποίο συμμετείχε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα νότια της Σάμου στις 11:20 την 1η Νοεμβρίου 2022, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εστάλη στην αναφερόμενη τοποθεσία. Το πτώμα που εντοπίστηκε στη θάλασσα στις 11:35 και μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Κουσάντασι (Εφέσου), προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Προκειμένου να αποτρέψει την ανάσυρση της εν λόγω σορού από τη θάλασσα, το ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής -κλάσης Rafnar- πλησίασε πολύ κοντά στο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και ένα όπλο επιδείχθηκε στο προσωπικό της τουρκικής ακτοφυλακής από το ελληνικό προσωπικό του σκάφους. Στη συνέχεια το προσωπικό της τουρκικής ακτοφυλακής ανταπέδωσε με τον ίδιο τρόπο.

Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκαν οι ελληνικές Αρχές, ο νεκρός μεταφέρθηκε από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και στα διεθνή ύδατα, όπως αυτά έχουν καθοριστεί στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 για τη Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση.

Είναι προφανές ότι η στάση που υιοθέτησε το προσωπικό της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που έχει ως μοναδικό σκοπό τη διάσωση ανθρώπινων ζωών σε διεθνή ύδατα, όπου έχει δικαιοδοσία η Τουρκία, είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός που πλήττει τη συνείδηση ολόκληρης της παγκόσμιας κοινής γνώμης».

#ΣΑΜΟΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Σάμου,tourkia, samou