Ίαν Γουίλμουτ: Πέθανε ο «πατέρας» της κλωνοποίησης και δημιουργός της «Ντόλι»

Πέθανε ο Βρετανός επιστήμονας Ίαν Γουίλμουτ, η ομάδα του οποίου ήταν η πρώτη που κλωνοποίησε θηλαστικό, την διάσημη Ντόλι.

Η Ντόλι ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε με τη χρήση ενήλικου κυττάρου. Ο Ίαν Γουίλμουτ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του Ινστιτούτου Ρόσλιν, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που κλωνοποίησε την Ντόλι το 1996.

Ο Γουίλμουτ έπασχε από Πάρκινσον και από το 2018 είχε επικεντρωθεί στην έρευνα γύρω από την εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Με τη μέθοδο κλωνοποίησης που χρησιμοποιήθηκε στην Ντόλι - η οποία πήρε το όνομά της από την τραγουδίστρια της κάντρι, Ντόλι Πάρτον - κλωνοποιήθηκαν σκύλοι το 2005 στη Νότια Κορέα και πίθηκοι το 2018 στην Κίνα.

Παλαιότερα, πίστευαν ότι δεν ήταν δυνατό να κλωνοποιηθεί ένα ζώο από ενήλικο κύτταρο – η Ντόλι ήταν το πρώτο πρόβατο που γεννήθηκε από 277 προσπάθειες.

Η Ντόλι έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο και έζησε στο ινστιτούτο Roslin. Απέκτησε έξι προβατάκια και πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 2003.

Ήταν 6,5 ετών (τα πρόβατα ζουν περίπου 11 χρόνια) και παρά το ότι κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατός της οφείλεται στο ότι ήταν κλωνοποιημένη, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική καθώς νόσησε με καρκίνο του πνεύμονα, λόγω ενός ιού που είναι συνηθισμένος στα πρόβατα.

Σήμερα, είναι ταριχευμένη και εκτίθεται στο National Museum of Scotland στο Εδιμβούργο.

#ΝΤΟΛΙ #ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ #ΠΕΘΑΝΕ #ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα