Ηλιόπουλος: "Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταργήσει 209 θέσεις στη επιθεώρηση εργασίας"

Τη σημασία που έχουν για τη βελτίωση της θέσης των εργαζόμενους οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η αλλαγή στην αρχιτεκτονική του θεσμικού πλαισίου για την αδήλωτη εργασία, η ενίσχυση του ΣΕΠΕ,

τα μέτρα για τη θερμική καταπόνηση, το νέο καθεστώς προστασίας στους εργαζόμενους σε εργολαβίες και υπεργολαβίες, αποτελούν για την αξιωματική αντιπολίτευση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ασήμαντες λεπτομέρειες. Όμως, αυτές οι ρυθμίσεις αλλάζουν δραστικά τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας. Αυτή είναι και μία βασική μας διαχωριστική γραμμή», υπογράμμισε.

Ο Υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «το νέο νομοσχέδιο παρέχει κίνητρο στον εργαζόμενο ώστε να προβεί σε καταγγελία. Με το νομικό τεκμήριο για καταβολή τριών μηνών ενσήμων, τη μείωση του προστίμου στο ενδεχόμενο πρόσληψης, την αύξηση του έως 30.000€ σε περιπτώσεις υποτροπής και τον υποχρεωτικό επανέλεγχο του παραβατικού εργοδότη για τα επόμενα 2 χρόνια, το νομοσχέδιο αποδίδει αφενός δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο, αφετέρου χτυπάει στον πυρήνα τον φαύλο κύκλο ανεργίας - αδήλωτης εργασίας».

Αναφερόμενος στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που ακολούθησε η ΝΔ στα εργασιακά, υπενθύμισε την «κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και κατά 32% στους νέους, τη διευκόλυνση των απολύσεων».

Τα παραπάνω, πρόσθεσε, «δείχνουν ποιο είναι το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη στα εργασιακά που χαρακτηρίζεται από τη φράση: Αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε».

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «η ΝΔ καταφεύγει σε σπασμωδικά επικοινωνιακά τρικ ζητώντας με τροπολογία την κατάργηση των περικοπών συντάξεων το 2019, τη στιγμή που, κατά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, διατράνωνε πως θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα. Για κακή της τύχη και ενάντια στις “προβλέψεις”, ούτε ο δημοσιονομικός “κόφτης” λειτούργησε ούτε σε 4ο μνημόνιο οδηγούμαστε.

Με λίγα λόγια, οι “προβλέψεις” αυτές δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από το κοινωνικό της πρόγραμμα: Μνημόνιο και πάλι μνημόνιο». Κατά την διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης «καταργήθηκαν 209 οργανικές θέσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και το τμήμα νομικής στήριξης και το τμήμα πληροφοριακών συστημάτων αυτής.

Αν η αδήλωτη εργασία είναι κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα, όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης, τότε αυτός είναι τουλάχιστον ένας εκ των συνενόχων», σημείωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι «ο κ. Βρούτσης, επιδιδόμενος σε μία άνευ όρων λαθροχειρία, επικαλείται τα μηνιαία στοιχεία, και όχι τα ετήσια, τα οποία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας δείχνουν πως το 2013 η αδήλωτη εργασία βρισκόταν στο 31,6%, το 2014 στο 19,17% και σήμερα στο 12,4%».

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, σε σύμπλευση με τα πιο αντιδραστικά κομμάτια της ευρωπαϊκής Δεξιάς και Ακροδεξιάς, υποστηρίζει πως το 8ωρο είναι παρωχημένο. Παράλληλα, στην συνέλευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, διατύπωσε ευχολόγια φιλίας και αδελφοσύνης εργαζομένων και εργοδοτών. Είναι οι ίδιες τράπεζες, οι οποίες μόνο το 2017 και 2018, δέχτηκαν πρόστιμα σχετικά με υποδηλωμένη εργασία συνολικού ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ».

Τέλος, επισήμανε ότι «όχι μόνο η οικονομική καταστροφή στην οποία προσβλέπει η ΝΔ δεν έρχεται, αλλά αντιθέτως εμείς θα συνεχίσουμε καθημερινά να δίνουμε μάχες για τον κόσμο της εργασίας σε όλα τα μέτωπα, πιάνοντας το νήμα από τον νόμο του περασμένου Σεπτεμβρίου μέχρι και το σημερινό νομοθέτημα, με το βλέμμα στραμμένο στην επερχόμενη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ηλιόπουλος, 209,iliopoulos, 209