Ίντερνετ με ταχύτητες έως 50 Mbps για 493.000 πολίτες σε 3.680 οικισμούς

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υλοποίηση του έργου Rural Broadband από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Α.Ε., ενός από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ της Ευρώπης, που εξασφαλίζει πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ και σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες σε αγροτικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας.

Τον τελευταίο μήνα παρελήφθη οριστικά το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου και στη Γεωγραφική Ζώνη 2 (Κεντρική Ελλάδα), ενεργοποιώντας και

συμβατικά την έναρξη της διαθεσιμότητας γρήγορου ίντερνετ και ευρυζωνικών υπηρεσιών στους κατοίκους των οικισμών των συγκεκριμένων περιοχών. Το έργο είχε παραληφθεί προ έτους στις άλλες δυο Γεωγραφικές Ζώνες (την 1 - Βόρεια Ελλάδα και την 3 - Νότια Ελλάδα).

Το έργο, του οποίο στόχος ήταν η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε αγροτικές, νησιωτικές, μειονεκτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, όπου δεν υπήρχε προηγουμένως ευρυζωνικότητα, τις λεγόμενες «λευκές περιοχές», αποτελεί σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού για όλες τις Γεωγραφικές Ζώνες άνω των 160 εκ.€. Για την υλοποίηση του, η ΚτΠ Α.Ε. συνεργάζεται με τρεις εταιρείες Ειδικού Σκοπού, που έχουν κύριους μετόχους τον ΟΤΕ οι δύο και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ η τρίτη.

Με την ολοκλήρωση του έργου, πάνω από 3.680 οικισμοί και περίπου 493 χιλιάδες συμπολίτες μας, θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε γρήγορο ίντερνετ και ευρυζωνικές υπηρεσίες όπως: τηλεϊατρική, τηλεργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (π.χ. παροχή πληροφοριών, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εμπορικές συναλλαγές), IP Τηλεόραση, Video and Music on demand, με ταχύτητες που θα φτάνουν τα 50 Mbps download/30 Mbps upload.

Η εύκολη και γρήγορη πλέον πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εδρεύουν σε «λευκές» περιοχές, την ενίσχυση και αναβάθμιση του τουρισμού και τη συγκράτηση του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα θα μειωθεί το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές και την υπόλοιπη χώρα και ταυτόχρονα θα πλησιάσει περισσότερο η Ελλάδα τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο αφορά δείκτες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής ωριμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. έχει ήδη βραβευτεί για το έργο Rural Broadband δύο φορές, σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο. Στο πλαίσιο των «European Broadband Awards 2017», που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CΟΝNECT) πρώτευσε στην κατηγορία «Προώθηση πολιτικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές». Στην συνέχεια, το 2018 βραβεύτηκε στα «WITSA Global ICT Excellence Award 2018» και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Digital Opportunity Award» category.

Keywords
Τυχαία Θέματα