ΙΟΒΕ: Ζητούνται φοροκίνητρα για αποταμίευση και ανάπτυξη

Στοχευμένα φορολογικά κίνητρα σε συνδιασμό με μια τολμηρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση προτείνει το ΙΟΒΕ για την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς κεφαλαίων, που θα μπορούσε να τονώσει την αποταμίευση των ελληνικών νοικοκυριών.

Όπως εκτιμάται, τα κίνητρα μπορεί να ενθαρρύνουν την επιστροφή στη χώρα πάνω από 55 δισ. ευρώ που έχουν τοποθετήσει στο εξωτερικό ελληνικά νοικοκυριά. Για την ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα απαιτούνται σημαντικές

νέες επενδύσεις και τόνωση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, που επί σειρά ετών είναι αρνητική.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ «Ενίσχυση της αποταμίευσης και ανάπτυξη με μοχλό την κεφαλαιαγορά», το κενό παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2018 κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 2,6% του ετήσιου ΑΕΠ, σωρευτικά αντιστοιχεί σε 94 δισ.

Η αποταμίευση των νοικοκυριών θα ανακάμψει μέσα από μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση και στοχευμένα φορολογικά κίνητρα στη βάση καλών πρακτικών της ΕΕ, όπως επισημαίνεται.

Προτείνονται φορολογικά κίνητρα για στοχευμένες μακροχρόνιες επενδύσεις ιδιωτών μέσω κεφαλαιαγοράς αλλά και ριζικές αλλαγές με στόχο την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων ασφάλισης.

Προτείνεται, επίσης, νέα πλήρως κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση με αφορολόγητες εισφορές 6% (3% ο εργαζόμενος και 3% οεργοδότης) ενώ για τον τρίτο πυλώνα προτείνονται κίνητρα όπως η μείωση φόρου για νέες αποταμιεύσεις κατά 25% και έκπτωση φόρου από το εισόδημα.

Η μελέτη επισημαίνει το αποταμιευτικό και επενδυτικό «κενό» που καταγράφηκε πρόσφατα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες και αναδεικνύει τη σημασία για τόνωση των εγχώριων επενδύσεων μέσα από πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.Η πρόταση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέα αποθεματικά προς επένδυση έως και 99 δισ. ευρώ μέσα σε 40 χρόνια.

Κατά το ΙΟΒΕ κρίνεται σκόπιμο μέτρα πολιτικής τόνωσης της εγχώριας αποταμίευσης να αποτελούν προτεραιότητα στο πλαίσιο της αξιοποίησης του «δημοσιονομικού χώρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα