ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά μήκος των ΗΠΑ συμμετέχουν στην Πορεία για τις Γυναίκες σήμερα, κατά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, όμως αυτή η τρίτη κατά σειρά ετήσια κινητοποίηση σηματοδοτείται από τις διαιρέσεις στους κόλπους του κινήματος με φόντο κατηγορίες περί αντισημιτισμού.

Από το πρωί, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών μεγάλος αριθμός γυναικών, συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, όπου η διαδήλωση

ξεκίνησε στις 10 το πρωί τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας). Πολλοί φορούσαν ένα ροζ σκουφάκι, το έμβλημα του κινήματος.

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, μία ημέρα πριν από τη δεύτερη επέτειο από την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Το 2018, στις πορείες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι.

Επισημαίνοντας αυτά τα «δύο χρόνια αντίστασης στην προεδρία Τραμπ», οι διοργανώτριες απηύθυναν έκκληση για ένα «κύμα» διαδηλωτών κι ενώ ένας αριθμός ρεκόρ γυναικών (131) εξελέγη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το κίνημα «ξεκίνησε ως μια διαδήλωση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, όμως πρόκειται κυρίως για την αναγνώριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 27χρονη Αν Κάρολιν, που διαδήλωσε στην Ουάσιγκτον για να στηρίξει την οργάνωση οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood.

Στη Νέα Υόρκη, η Λέα Μαγκουάιρ, ηλικίας 36 ετών, επισήμανε ότι συμμετέχει στην πορεία «για τα παιδιά της και το μέλλον τους».

«Από τη γέννησή τους, καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι είμαστε καταδικασμένοι εάν δεν αλλάξουμε τίποτα» εξήγησε η ίδια.

Για την Κέλι Ρόσερ, οι κινητοποιήσεις συνεχίζουν να στοχεύουν στο να καταδείξουν την αντίθεση προς τον πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος «αντιπροσωπεύει τόσα πολλά πράγματα εναντίον των οποίων μαχόμαστε: τις διακρίσεις σε βάρος των μειονοτήτων, την πολιτική κατά των προσφύγων και των μεταναστών ή την περιθωριοποίηση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ».

Όμως, φέτος, η ενότητα διαρρήχθηκε μετά τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού εναντίον αρκετών διοργανωτών. Η Ταμίκα Μάλορι, μία από τις συμπρόεδρους της «Πορείας» συμμετείχε σε μια συγκέντρωση του ηγέτη του κινήματος «Nation of Islam» Λούις Φάρακαν, που συχνά διατυπώνει αντισημιτικές θέσεις.

Αντιμέτωπη με ανάλογες κατηγορίες, η Αμερικανο-Παλαιστίνια ακτιβίστρια Λίντα Σάρσουρ, επίσης συμπρόεδρος της «Πορείας», τις απέρριψε διαβεβαιώνοντας ότι αυτό το κίνημα υπάρχει «για να πολεμήσει τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις σε κάθε μορφή τους, μεταξύ αυτών την ομοφοβία και τον αντισημιτισμό».

Όμως οι διαφωνίες οδήγησαν αρκετές γυναίκες να ενταχθούν σε μια άλλη οργάνωση, τη «March On».

Σήμερα, τα δύο κινήματα θα πραγματοποιήσουν χωριστές διαδηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα