ΗΠΑ: Επιταχύνουν βήματα «εκτεταμένης αποτροπής» σε Ασία - Ειρηνικό

Σε ένα «ολοένα και πιο σοβαρό περιβάλλον στρατηγικής και πυρηνικής απειλής». Τι γράφει ο «Ριζοσπάστης».

Για ευνόητους λόγους η κοινή γνώμη της χώρας μας επικεντρώνεται στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Στην Άπω Ανατολή και την Ωκεανία, ωστόσο, τα συμφέροντα που συγκρούονται είναι ίσως ακόμα μεγαλύτερα και τα μέτωπα βρίσκονται μπροστά μας. Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν από τον «Ριζοσπάστη» ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την κινητικότητα που παρατηρείται στην περιοχή:

Στη σύνταξη «Κατευθυντήριων Γραμμών για την Εκτεταμένη Αποτροπή» (Guidelines

for Extended Deterrence - GfED) προχώρησαν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσαν στο πλαίσιο του Διαλόγου για την Εκτεταμένη Αποτροπή (Extended Deterrence Dialogue - ΕDD) στις 26 Δεκέμβρη και ενώ η στρατιωτική αναμέτρηση «Δύσης» - Ρωσίας κλιμακώνεται, μαζί με τις κατηγορίες ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κατά του Πεκίνου ότι στηρίζει πολύπλευρα τη Μόσχα. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της εμφανίζονται ως υπέρμαχοι του... πυρηνικού αφοπλισμού, αλλά στην πραγματικότητα επιδιώκουν κι εκείνοι τη δραστική και ολόπλευρη αναβάθμιση του δικού τους οπλοστασίου.

Σημειωτέον, για το ίδιο το περιεχόμενο των «Κατευθυντηρίων Γραμμών» δεν έγινε κάποια ανακοίνωση, αν και περίσσεψαν ξανά οι δεσμεύσεις για ενίσχυση «της εκτεταμένης αποτροπής προκειμένου (σ.σ. οι δύο σύμμαχοι) να προωθήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να αποτρέψουν την έκρηξη συγκρούσεων». Μαζί φυσικά με επισημάνσεις για το «ολοένα και πιο σοβαρό περιβάλλον στρατηγικής και πυρηνικής απειλής» που διαμορφώνεται...

Η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φειδωλά διευκρινίζει μόνο ότι οι «Γραμμές» ενισχύουν «τις υπάρχουσες διαδικασίες διαβούλευσης και επικοινωνίας της Συμμαχίας σχετικά με την εκτεταμένη αποτροπή» και «αφορούν στρατηγικά μηνύματα για τη μεγιστοποίηση της αποτροπής και την ενίσχυση των μέτρων για την εκτεταμένη αποτροπή των ΗΠΑ, ενισχυμένη από τις αμυντικές δυνατότητες της Ιαπωνίας». Ξεκαθαρίζεται, δε, πως «η (διμερής) Συμμαχία θα συνεχίσει να διερευνά τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλίσει ότι η εκτεταμένη αποτροπή είναι ισχυρή και αξιόπιστη»...

Μόλις στις 12 του περασμένου Δεκέμβρη, το ιαπωνικό ΥΠΕΞ φιλοξένησε στο Τόκιο και νέα συνάντηση στο πλαίσιο του EDD με μια σειρά από ανώτατα στελέχη των πολιτικών και στρατιωτικών επιτελείων των δύο πλευρών, περιλαμβανομένων των JSDF (Γενικού Επιτελείου των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων), USINDOPACOM (διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων), U.S. Forces Japan (των στρατευμάτων που οι ΗΠΑ διατηρούν σε βάσεις τους στην Ιαπωνία).

Ενδεικτικό και για τον προσανατολισμό της «αποτροπής» που οι δύο πλευρές επεξεργάζονται είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση για εκείνη τη συνάντηση το ότι «οι δύο πλευρές μοιράστηκαν εκτιμήσεις των προκλήσεων για την περιφερειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων της κλιμακούμενης και απειλητικής πυρηνικής ρητορικής της Ρωσίας στο πλαίσιο της επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας, καθώς και του αναθεωρημένου πυρηνικού δόγματος, της υπονόμευσης του ελέγχου των όπλων και του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης, και της προώθησης πυρηνικού προγράμματος και πυραυλικών δραστηριοτήτων από την Κίνα, με ενισχυμένη συνεργασία με τη Ρωσία...».

Ξεκαθάρισαν, δε, ότι «μπροστά σε αυτήν τη δυναμική πραγματικότητα, ειδικά όσον αφορά τις πυρηνικές δυνατότητες, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την κοινή τους αποφασιστικότητα να ενισχύσουν περαιτέρω την εκτεταμένη αποτροπή, ενισχυμένη από τις ικανότητες της Ιαπωνίας». Εξάλλου, «συζήτησαν πώς να βελτιωθούν ο συντονισμός των πολιτικών και η ευθυγράμμιση των αμυντικών δυνατοτήτων για την αποτροπή και, εάν χρειαστεί, την απάντηση στην επιθετικότητα κατά της Συμμαχίας και στην περιοχή. Ειδικότερα, οι αντιπροσωπείες τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας για την άμυνα έναντι πιθανών επιθέσεων και την αποτροπή της πυρηνικής χρήσης στο ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον ασφαλείας. Εμβάθυναν τη συζήτηση για τη σχέση μεταξύ πυρηνικών και μη πυρηνικών στρατιωτικών θεμάτων εντός της Συμμαχίας, για τον συντονισμό των μηνυμάτων αποτροπής και των πρακτικών διαχείρισης κλιμάκωσης τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και στον διμερή συντονισμό μέσω του Συντονιστικού Μηχανισμού της Συμμαχίας σε κάθε φάση μιας αναπτυσσόμενης κατάστασης».

Εκτόξευση στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών

Μέσα στις συνθήκες αυτές, η Ιαπωνία ανακοίνωσε στις 30 Δεκέμβρη ότι το 2025 οι στρατιωτικές της δαπάνες θα αυξηθούν κατά 9,4% σε σχέση με πέρυσι.

Σε σχετικές του δηλώσεις ο υπουργός Αμυνας, Γκεν Νακατάνι, ανέφερε ότι «η Ιαπωνία αντιμετωπίζει συνθήκες εθνικής ασφάλειας οι οποίες είναι οι πιο σοβαρές και περίπλοκες από την εποχή που τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (...) Είναι επείγον καθήκον η ουσιαστική ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων».

Στις νέες δαπάνες - που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 8 τρισεκατομμύρια γεν φτάνοντας συγκεκριμένα τα 8,7 τρισ. γεν (πάνω από 53,7 δισ. ευρώ) - ιεραρχείται η προμήθεια επίγειων και θαλάσσιων πυραύλων ενάντια σε πλοία «τύπου 12», κατευθυνόμενων πυραύλων εκτόξευσης από υποβρύχια, «πυραύλων ολίσθησης υψηλής ταχύτητας» (που προσφέρονται για την άμυνα νησιωτικών περιοχών), αλλά και την «επέκταση δυνατοτήτων κατασκευής για υπερηχητικούς κατευθυνόμενους πυραύλους», όπως ανέφεραν σχετικά ρεπορτάζ. Επίσης, θα ιεραρχηθεί και η κατασκευή δικτύου δορυφορικών αστερισμών (ομαδοποιήσεων μικρών δορυφόρων) που θα λειτουργούν συνδυαστικά για την ανίχνευση στόχων του αντιπάλου.

Την ίδια στιγμή, πλεονεκτήματα σε κινήσεις των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα προσφέρει και η αγορά του αμερικανικού συστήματος «Typhoon» που ανακοίνωσε η Μανίλα, με φόντο την ευρύτερη ενίσχυση της «αμυντικής συνεργασίας» ΗΠΑ - Φιλιππίνων.

Οπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του φιλιππινέζικου στρατού, Ρόι Γκαλίντο, η απόκτηση του νέου συστήματος συνδέεται με «τη σκοπιμότητα και τη λειτουργικότητά του στην αντίληψή μας για την εφαρμογή της αρχιπελαγικής άμυνας» και «για το συμφέρον της προστασίας της κυριαρχίας μας». Επισήμανε, δε, ότι το σύστημα θα επιτρέψει στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να «προβάλλουν δύναμη» μέχρι και 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της χώρας (βλ. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας), θυμίζοντας ότι «στα 200 ναυτικά μίλια, δεν υπάρχει γη εκεί και ο στρατός δεν μπορεί να πάει εκεί».

Σχετικά δημοσιεύματα παρέθεταν και υπενθυμίσεις της κατασκευάστριας αμερικανικής εταιρείας «Lockheed», σύμφωνα με τις οποίες το σύστημα «Typhoon» αποτελούν εκτοξευτήρες, πύραυλοι και ένα κέντρο επιχειρήσεων μπαταρίας, με συνολικό βεληνεκές 300 μιλίων και τη χρήση πυραύλων SM-6 και Κρουζ «Tomahawk», αναφέροντας ακόμα ότι αναπτύσσεται και έκδοση μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα διαθέτει υπερηχητικά όπλα.

Για «υποκίνηση γεωπολιτικής σύγκρουσης»...

Τα σχέδια της Μανίλα έσπευσε να σχολιάσει φυσικά η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, που απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Η απόκτηση τέτοιου συστήματος πυραύλων μεσαίας εμβέλειας, ταυτόχρονα στρατηγικού και επιθετικού, αποτελεί μια προκλητική και επικίνδυνη κίνηση σε συντονισμό με εξωτερικές δυνάμεις για τη δημιουργία περιφερειακών εντάσεων, υποκινεί γεωπολιτική σύγκρουση και προκαλεί κούρσα εξοπλισμών».

Κατηγόρησε τη Μανίλα για μια «εξαιρετικά ανεύθυνη απόφαση για τον λαό των Φιλιππίνων, τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, την ιστορία και την περιφερειακή ασφάλεια».

Σημειωτέον, αιχμηρή ήταν η αντίδραση του Πεκίνου και για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (που πλέον εγκρίθηκε και επίσημα), με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας, Ζανγκ Σιαογκάνγκ, να επικρίνει την Ουάσιγκτον για «αφήγημα της λεγόμενης κινεζικής στρατιωτικής απειλής» με το οποίο «δικαιολογεί τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες και προστατεύει την ηγεμονία (της)» και «θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα», επιμένοντας ότι «η στρατιωτική επιθετικότητα των ΗΠΑ δημιουργεί παγκόσμιο χάος και προκαλεί την απάντηση (του κόσμου) εναντίον της».

Το Πεκίνο άλλωστε καταδίκασε και τη νέα παρτίδα «αμυντικού εξοπλισμού» που έφτασε στην Ταϊβάν από τις ΗΠΑ, συγκεκριμένα 38 αρμάτων μάχης τύπου «Abrams» M1A2T από ένα σύνολο 108 αρμάτων που το αμερικανικό ΥΠΕΞ έχει εγκρίνει από το 2019. Ο Σιαογκάνγκ δήλωσε ότι «μερικά κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ δεν θα αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας, απλώς έναν κινούμενο στόχο στο πεδίο της μάχης».

...και «νέες προκλήσεις» μιλά η Κίνα

Από τη μεριά της, η Κίνα καθέλκυσε το πρώτο νέας γενιάς πλοίο αμφίβιας επίθεσης, ενισχύοντας δραστικά τον πολεμικό της στόλο και τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.

Το πλοίο καθελκύστηκε σε ναυπηγείο της Σαγκάης την περασμένη Παρασκευή και ονομάστηκε Σιτσουάν (από την ομώνυμη κινεζική επαρχία).

Κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το πλοίο συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα τεχνολογικά πλοία αμφίβιας επίθεσης, με ένα από τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει να είναι το ηλεκτρομαγνητικό σύστημα - καταπέλτης που επιτρέπει να εκτοξευτούν από το κατάστρωμά του μεγαλύτερα και βαρύτερα αεροσκάφη - άρα, με ικανότητα να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων, μεγαλύτερη εμβέλεια, όπως και ικανότητα μεταφοράς μεγαλύτερου φορτίου.

Μέχρι σήμερα, αντίστοιχο σύστημα ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη χρησιμοποιούσε μόνο το νεότερο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το «USS Gerald R Ford».

Ο ανταγωνισμός για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα οξύνεται φυσικά στις συνθήκες που διαμορφώνει πρώτα από όλα η κατάσταση στην οικονομία.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε εν αναμονή των πολύπλευρων κυρώσεων που η κυβέρνηση Τραμπ θα διαμορφώσει στοχοποιώντας καταρχάς την Κίνα, με αλυσιδωτές επιπτώσεις όμως για μια σειρά από άλλες διμερείς και πολυμερείς οικονομικές σχέσεις και συνεργασίες.

Καθόλου τυχαία, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, αναγνώρισε την πίεση που μεγαλώνει και για τους δείκτες ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας, λέγοντας ότι «η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει τώρα ορισμένες νέες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων προκλήσεων αβεβαιότητας στο εξωτερικό περιβάλλον». Συμπλήρωσε ότι «μπορούμε όμως να επικρατήσουμε με τη σκληρή μας δουλειά...».

Για «μείζον περιστατικό κυβερνοασφάλειας» έκανε λόγο σε επιστολή του προς το Κογκρέσο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, μιλώντας για πρόσβαση που απέκτησε χάκερ σε κωδικούς «για την εξ αποστάσεως παροχή τεχνικής υποστήριξης στους τελικούς χρήστες των Γραφείων του Υπουργείου Οικονομικών (DO)». Η κινεζική πρεσβεία από την πλευρά της είπε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την κυβερνοασφάλεια για να συκοφαντήσουν και να δυσφημίσουν την Κίνα και να σταματήσουν να διαδίδουν κάθε είδους παραπληροφόρηση σχετικά με τη λεγόμενη κινεζική απειλή χάκινγκ».

#ΗΠΑ #ΑΣΙΑ #ΠΥΡΗΝΙΚΑ #ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΑΠΩ_ΑΝΑΤΟΛΗ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Επιταχύνουν, Ασία - Ειρηνικό,ipa, epitachynoun, asia - eiriniko