Ιράν-Ισραήλ: Σενάρια πολέμου με 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους - Οι εντολές Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε τον στρατό να καταστρώσει πολλαπλά σχέδια ως «απάντηση» σε ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση.

Το Ιράν μπορεί να προετοιμάζεται για τα ισραηλινά αντίποινα και οι ένοπλες δυνάμεις του να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ωστόσο επιδιώκει να αποφύγει τον πόλεμο, καθώς οι σύμμαχοί του σε Λίβανο και Γάζα έχουν αποδεκατιστεί.

Οι New York Times, επικαλούμενοι τέσσερις Ιρανούς αξιωματούχους, αναφέρουν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν,

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε τον στρατό να καταστρώσει πολλαπλά σχέδια ως «απάντηση» σε ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση. Οι ίδιοι διευκρίνισαν ότι το εύρος της ιρανικής απάντησης θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της επίθεσης του Ισραήλ.

Εάν τα ισραηλινά πλήγματα προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές και απώλειες, το Ιράν θα προβεί σε αντίποινα.

Ωστόσο, αν το Ισραήλ περιορίσει την επίθεσή του σε λίγες στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες με πυραύλους και drones, το Ιράν μπορεί να μην αντιδράσει.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει δώσει εντολή το Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα αν το Ισραήλ υποδομές πετρελαίου και ενέργειας ή πυρηνικές εγκαταστάσεις ή αν στοχεύσει ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους.

1.000 βαλλιστικοί πύραυλοι και διακοπή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Οι αξιωματούχοι, δύο εκ των οποίων είναι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσαν ότι αν το Ισραήλ προκαλέσει μεγάλη ζημιά, τα σενάρια αντεπίθεσης που εξετάζει το Ιράν περιλαμβάνουν μπαράζ έως και 1.000 βαλλιστικών πυραύλων, κλιμάκωση των επιθέσεων από τις ομάδες μαχητών που πρόσκεινται στο Ιράν και διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας αλλά και στο εμπόριο μέσω του Περσικού Κόλπου και των Στενών του Ορμούζ.

Το Ιράν υποστηρίζει δημοσίως ότι δεν επιθυμεί πόλεμο. Ωστόσο, ενδεχόμενη επίθεση από το Ισραήλ θα αποτελούσε πρόκληση για τους ηγέτες του, οι οποίοι δεν θέλουν να φανούν αδύναμοι και ευάλωτοι, ιδίως μετά τις δολοφονίες από το Ισραήλ πολλών ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης, η μορφή της απάντησής μας θα είναι ανάλογη και υπολογισμένη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας.

Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα βάθαινε το χάος, θα κατέστρεφε πιθανότατα κάθε προοπτική κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο και ενδεχομένως θα οδηγούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε στρατιωτική δράση για να στηρίξει το Ισραήλ.

Τα αραβικά κράτη

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ιράν προσπαθεί να ενισχύσει τις συμμαχίες του με τις περιφερειακές αραβικές χώρες, προειδοποιώντας τες παράλληλα ότι οποιαδήποτε βοήθειά τους προς το Ισραήλ θα τις καθιστούσε νόμιμο στόχο.

Ο Αραγτσί δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κουβέιτ την Τρίτη ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από γειτονικές χώρες πως ισραηλινά αεροσκάφη δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο τους ή να ανεφοδιαστούν στις βάσεις τους, σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης κατά του Ιράν.

Τον Απρίλιο, το Ιράν και το Ισραήλ αντάλλαξαν πυρά μετά την επίθεση του Τελ Αβίβ σε συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία. Στο χτύπημά του κατά του Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους ως αντίποινα για τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ενώ βρισκόταν στην Τεχεράνη, και του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Αναμένοντας «απάντηση», το Ιράν πραγματοποίησε πρόσφατα έναν διπλωματικό αιφνιδιασμό.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, συναντήθηκε τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και με τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο Καζάν αυτή την εβδομάδα. Ο κ. Πούτιν δήλωσε μετά τη συνάντησή τους ότι οι προοπτικές της Ρωσίας και του Ιράν για την περιοχή είναι «ίδιες ή πολύ κοντά» και ότι «εκτιμά ιδιαίτερα» τις θέσεις του Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Το Ιράν δεν έχει αντιμετωπίσει τόσο σημαντική εξωτερική απειλή από τότε που έληξε ο πόλεμος με το Ιράκ πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες. Αν και το Ιράν με το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν κρυφό πόλεμο που διαδραματίζεται στη θάλασσα, τον αέρα, τη γη και τον κυβερνοχώρο, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που ρίχνουν βόμβες στο Ιράν θα αποτελούσαν αχαρτογράφητο έδαφος, δήλωσαν αναλυτές.

Εδώ και εβδομάδες, αναμένοντας τα αντίποινα του Ισραήλ, το Ιράν έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις του σε πλήρη επιφυλακή και έχει ενισχύσει την αεράμυνα σε ευαίσθητες στρατιωτικές και πυρηνικές τοποθεσίες, ανέφεραν Ιρανοί αξιωματούχοι.

Με πληροφορίες από New York Times

#ΙΣΡΑΗΛ #ΙΡΑΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιράν-Ισραήλ, Σενάρια, 1 000, Χαμενεΐ,iran-israil, senaria, 1 000, chameneΐ