Ήρθε η ώρα για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

Στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και στις προσπάθειες να μειωθεί η εξάρτησή της Ελλάδας από τον άνθρακα αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες του πάνελ «Ο δρόμος για να απαλλαγούμε από τον άνθρακα», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με συντονιστή τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Δημήτρη Κοτταρίδη

«Το σχέδιο για να απαλλαγούμε από την εξάρτηση στον άνθρακα είναι πολύ σημαντικό εάν θέλουμε να δράσουμε απέναντι στην κλιματική

αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανέφερε ο κ. Ανδρέας Σιάμισης, Διευθύνων Σύμβουλος στα Ελληνικά Πετρέλαια τονίζοντας ότι «απαιτούνται πρωτοβουλίες ενεργειακής μετάβασης». Όπως εξήγησε, όταν μιλάμε για απεξάρτηση από τον άνθρακα, εννοούμε τρεις βασικές περιοχές, την χρήση ενέργειας των καταναλωτών, την προμήθεια ενέργειας και την μετατροπή ενέργειας από μια μορφή σε μια άλλη. Τονίζοντας πως «η μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», σημείωσε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο μετασχηματισμού που προβλέπει την μείωση κατανάλωσης ενέργειας στον ίδιο τον Όμιλο καθώς και επενδύσεις σε άλλους τύπους ανανεώσιμων ενεργειακών προϊόντων. «Πρόσφατα ανακοινώσαμε το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρότζεκτ στην Ελλάδα, που αφορά στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, και θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες ανακοινώσεις στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για την δραστηριότητα του Ομίλου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανέφερε ότι είναι ένας νέος τομέας δραστηριότητας που έχει ενδιαφέρον και σημείωσε πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες. Τέλος, σχετικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου, τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε θετικό αντίκτυπο για την οικονομία της χώρας αρκεί να γίνει με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

«Το φυσικό αέριο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον από τα συμβατικά καύσιμα, παρέχει υψηλή απόδοση, είναι πολύ ανταγωνιστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα και διαθέτει ολοκληρωμένη και ασφαλή λύση για την αποθήκευσή του ενώ μπορεί να δράσει συμπληρωματικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχοντας σταθερότητα στο σύστημα», ανέφερε από πλευράς του ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως εξήγησε, το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη του κενού που δημιουργείται από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της χώρα μας και μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα προς την εποχή χωρίς άνθρακα, συμβάλλοντας στη μελλοντική σταθερότητα του συστήματός μας. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία έρευνας που παρέθεσε «η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων για ηλεκτρισμό και θέρμανση από μονάδες φυσικού αερίου θα μείωνε τις εκπομπές άνθρακα κατά 10% στους τομείς αυτούς, ενώ ακόμα κι αν όλη η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη σταματούσε μέσα σε έναν χρόνο, η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου θα μπορούσε να καλύψει την ζήτηση».

Την άποψη ότι «μεσοπρόθεσμα, το φυσικό αέριο είναι το μοναδικό καύσιμο που θα μπορέσει να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση με οικονομικά αποδοτικούς όρους» υποστήριξε από πλευράς του ο Νικόλα Μπατιλάνα, Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου(ΔΕΣΦΑ). Παράλληλα ανέφερε ότι οι υποδομές του φυσικού αερίου θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω για να καλύψουν περιοχές που τώρα εξαρτώνται από τον λιγνίτη και άλλα καύσιμα και για να υποστηρίξουν μελλοντικά και την μεταφορά υδρογόνου. Αναφερθείς στο δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, τόνισε ότι θα καλύψει νέες σημαντικές προοπτικές, όπως η αγορά της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα προέβη και σε δύο ανακοινώσεις, στην ολοκλήρωση εντός του έτους της σύνδεσης του συστήματος με τον αγωγό ΤΑΡ, ενεργοποιώντας μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ελλάδα αλλά και στην κατασκευής σταθμού φόρτωσης στην Ρεβυθούσα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο.

Στην μεγάλη ευκαιρία που έχουμε αυτή την στιγμή σαν χώρα να αλλάξουμε το μοντέλο λειτουργίας μας και να απεξαρτηθούμε από τον άνθρακα αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Κωστής Σιφναίος, Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Κοπελούζου. «Πλέον έχουμε διαθέσιμα κεφάλαια από το προτεινόμενο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης - 32 δισ. μπορούν να είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα για να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας – γι’ αυτό και χρειάζονται γενναίες πρωτοβουλίες για να προωθήσουμε την μετάβαση στην πράσινη ατζέντα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρότι το ελληνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα θέτει ως στρατηγικούς στόχους την μετάβαση σε μια πράσινη εποχή, ο κ. Σιφναίος τόνισε ότι η μετάβαση αυτή δεν μπορεί να γίνει άμεσα πρέπει να περάσουμε από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο καθώς και να γίνουν επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αναφερθείς στην Όμιλο Κοπελούζου σημείωσε ότι είναι εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήδη από το 1998 αλλά και συνάπτοντας στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες. «Θα συνεχίσουμε να παίζουμε ηγετικό ρόλο στη προώθηση του φυσικού αερίου ως βασικό καύσιμο που θα ηγηθεί την μετάβαση σε μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» κατέληξε.

Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια μακρά διαδικασία θα έχει όμως μεγάλα πλεονεκτήματα για τους πολίτες, ανέφερε από πλευράς του ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power αφού με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για οικονομική ενέργεια ενώ θα συμβάλλει και στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα τόνισε την σημασία του να «βασιζόμαστε στις δικές μας πηγές ενέργειας γιατί με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε την εθνική μας αυτονομία». Τέλος, αναφερθείς στον αγωγό East-Μed σημείωσε ότι πλέον είναι και οικονομικά βιώσιμος και τεχνικά εφικτός, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 50 % από την ΕΕ αλλά αποτελεί κι είναι ένα πρότζεκτ που θα ενισχύσει την ασφάλεια και θα παίξει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο για την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα