Ισραήλ- Χαμάς: Τα «αγκάθια» στο τελικό προσχέδιο της συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα

Ισραήλ και Χαμάς έχουν συμφωνήσει εδώ και μήνες στις γενικές γραμμές για την αρχή της κατάπαυσης με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Οι διαμεσολαβητές για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας έδωσαν στο Ισραήλ και τη Χαμάς ένα τελικό προσχέδιο της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Την είδηση έκανε γνωστή αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις, μετά από μια μεταμεσονύκτια «ανακάλυψη» στις

συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν απεσταλμένοι τόσο του Τζο Μπάιντεν όσο και του Ντόναλντ Τραμπ. Ο αξιωματούχος είπε ότι το κείμενο για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων παρουσιάστηκε από το Κατάρ και στις δύο πλευρές σε συνομιλίες στη Ντόχα. Εκεί συμμετείχαν οι αρχηγοί των Μοσάντ και Σιν Μπετ και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος θα γίνει απεσταλμένος των ΗΠΑ όταν ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, παρευρέθηκε επίσης στις συνομιλίες, όπως εξάλλου και ο απεσταλμένος της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν, Μπρετ ΜακΓκουρκ.

«Οι επόμενες 24 ώρες θα είναι καθοριστικές για την επίτευξη της συμφωνίας», είπε ο αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας το προσχέδιο ως το αποτέλεσμα μιας σημαντικής ανακάλυψης που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Το ραδιόφωνο Kan του Ισραήλ, επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο, ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κατάρ έλαβαν και οι δύο ένα σχέδιο και ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία είχε ενημερώσει σχετικά τους ηγέτες του Ισραήλ. Το Ισραήλ, η Χαμάς και το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δεν απάντησαν ωστόσο σε αιτήματα του Reuters για επιβεβαίωση ή κάποιο σχετικό σχόλιο.

Ενώ δεν υπάρχει επιβεβαίωση για το προσχέδιο, αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές, περιέγραψαν πρόοδο στις συνομιλίες. «Η διαπραγμάτευση για ορισμένα βασικά ζητήματα σημείωσε πρόοδο και εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε σύντομα ό,τι απομένει», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς τη Δευτέρα, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Υπάρχει πρόοδος, φαίνεται πολύ καλύτερα από πριν. Θέλω να ευχαριστήσω τους Αμερικανούς φίλους μας για τις τεράστιες προσπάθειες που επενδύουν για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για τους ομήρους» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ.

Σημειώνεται ότι ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος δουλεύουν για πάνω από έναν χρόνο σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα. Στο Κάιρο, ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο Reuters ότι το προσχέδιο που στάλθηκε στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν περιελάμβανε την τελική συμφωνία αλλά «στοχεύει στην επίλυση εκκρεμών ζητημάτων που είχαν εμποδίσει τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις».

Τα «αγκάθια» της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός

Οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν συμφωνήσει εδώ και μήνες στις γενικές γραμμές για την αρχή της κατάπαυσης με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και των Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Ωστόσο, η Χαμάς πάντα επέμενε ότι μια συμφωνία πρέπει να οδηγήσει σε οριστικό τέλος του πολέμου και στην αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, ενώ το Ισραήλ από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι δεν θα τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να διαλυθεί η Χαμάς.

Στα εμπόδια, όπως ανέφερε είναι οι απαιτήσεις της Χαμάς να αποσυρθεί το Ισραήλ από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, τη λωρίδα γης μήκους 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου και να δεσμευτεί για μόνιμη κατάπαυση του πυρός αντί για προσωρινή παύση σε ένα πόλεμο που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευθεί μέχρι την «ολική νίκη».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ένα άλλο εμπόδιο είναι το μέγεθος της ουδέτερης ζώνης που προτείνει το Ισραήλ εντός της Γάζας, η οποία θα εκτείνεται κατά μήκος των ανατολικών και βόρειων συνόρων της λωρίδας με το Ισραήλ. Η Χαμάς φέρεται να θέλει η ζώνη να επιστρέψει στο μέγεθος που είχε πριν από την 7η Οκτωβρίου 300-500 μέτρα από τη γραμμή των συνόρων ενώ το Ισραήλ θέλει πολύ μεγαλύτερο βάθος μέχρι τα 2 χλμ.

«Πιστεύουμε ότι αυτό σημαίνει ότι 60 χιλιόμετρα της Λωρίδας της Γάζας θα παραμείνουν υπό τον έλεγχό τους και οι εκτοπισμένοι δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς.

Οι συνομιλίες περιλαμβάνουν πολλά ζητήματα που έχουν κολλήσει εδώ και καιρό – μεταξύ των οποίων ποιοι όμηροι και κρατούμενοι θα απελευθερωθούν, καθώς και πότε και πού. Η αναδιάταξη των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα και η επιστροφή Παλαιστινίων αμάχων στα βόρεια της επικράτειας είναι επίσης θέμα υπό συζήτηση, όπως και ο χειρισμός της διανομής βοήθειας.

Η ορκωμοσία Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ωστόσο, θεωρείται πλέον ευρέως στην περιοχή ως de facto προθεσμία για την κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει πει ότι θα ακολουθήσει κόλαση αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν πίεσε επίσης σκληρά για μια συμφωνία πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Ο αξιωματούχος που αποκάλυψε πρώτος το προσχέδιο είπε ότι οι συνομιλίες διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, με τον Γουίτκοφ να πιέζει την ισραηλινή αντιπροσωπεία στη Ντόχα και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν αλ Θάνι να πιέζει αξιωματούχους της Χαμάς να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία.

Ο Μπάιντεν μίλησε επίσης τηλεφωνικά την Κυριακή με τον Νετανιάχου, τονίζοντας «την άμεση ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων, με την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που έγινε δυνατή βάσει της συμφωνίας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, ένας σκληροπυρηνικός εθνικιστής που έχει αντιταχθεί σε προηγούμενες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, κατήγγειλε τις τελευταίες προτάσεις ως «παράδοση» και «καταστροφή για την εθνική ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

ΗΠΑ: Πιθανή συμφωνία για τη Γάζα αυτή την εβδομάδα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βλέπει ωστόσο σημαντική πρόοδο και πιθανό το ενδεχόμενο συμφωνίας για τη Γάζα μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στο Bloomberg News νωρίτερα σήμερα.

Παρά την αισιοδοξία του, τόνισε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα συμφωνήσουν σε όρους που θα μπορούσαν να σταματήσουν τον πόλεμο των 15 μηνών στην κατεστραμμένη περιοχή.

Με πληροφορίες του Reuters/Bloomberg/Guardian

#ΙΣΡΑΗΛ #ΧΑΜΑΣ #ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ #ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ_ΠΥΡΟΣ #ΓΑΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ- Χαμάς, Γάζα,israil- chamas, gaza