Ισραήλ: «Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο στη βόρεια Γάζα - Κατά χιλιάδες φεύγουν προς νότο οι Παλαιστίνιοι»

Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής μετακινήθηκαν προς τα νότια, σύμφωνα με το εκπρόσωπος ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Είδαμε 50.000 Γαζαίους να μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τα νότια. Μετακινούνται επειδή καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στον βορρά», είπε χαρακτηριστικά ο Ντανιέλ Χαγκάρι, κατά την

αποψινή ενημέρωση που έκανε και η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση και πρόσθεσε πως «η Χαμάς έχασε τον έλεγχο και συνεχίζει να χάνει τον έλεγχο στον βορρά».

Ο Ισραηλινός υποναύαρχος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, όμως το Ισραήλ εφαρμόζει ανθρωπιστικές παύσεις σε συγκεκριμένες ώρες ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να μετεγκατασταθούν στα νότια.

Έκλεισε πάλι το πέρασμα της Ράφα

Εν τω μεταξύ Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα έκλεισε σήμερα λόγω μιας απροσδιόριστης «συνθήκης ασφαλείας», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι το πέρασμα, το οποίο ελέγχει η Αίγυπτος, θα ανοίγει εκ νέου σε «τακτά διαστήματα» ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και οι ξένοι πολίτες να μπορούν να συνεχίσουν την αναχώρησή τους, δήλωσε ο Πατέλ κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 80 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες και σχεδόν 500 με 600 Αμερικανοί μένουν ακόμη να βγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ξέρουμε ότι βγάλαμε έξω σχεδόν 400 έως τώρα, που μας αφήνει έναν πληθυσμό περίπου πέντε έως 600 ατόμων αν υπολογίσουμε τα μέλη των οικογενειών εκεί μέσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι προχωρούσαν σήμερα σε πομπή από τη βόρεια Γάζα αναζητώντας καταφύγιο από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις σφοδρές χερσαίες μάχες που μαίνονται μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να βλέπει μια ανησυχητική απειλή για τις εβραϊκές κοινότητες στις ΗΠΑ και δηλώνει ότι η στοχοθέτηση Εβραίων είναι απαράδεκτη.

Επιμένει στην απελευθέρωση των ομ΄ήρων ο Νετανιάχου

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιμένει στην αρχική του θέση η οποία είναι ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός χωρίς απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς.

Σχετικά με τις αναφορές που έγιναν νωρίτερα σήμερα στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τη μεσολάβηση του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για τους απαχθέντες από τη Χαμάς, ο Νετανιάχου απάντησε: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας».

Λίγο νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές της Χαμάς, ότι το Κατάρ μεσολαβεί για την απελευθέρωση 12 ομήρων, οι μισοί εκ των οποίων έχουν και αμερικανικό διαβατήριο, και για αυτό το λόγο στις διαπραγματεύσεις εμπλέκονταν και οι ΗΠΑ.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει το Κατάρ για την πιθανή απελευθέρωση ομήρων θα έχει αντάλλαγμα για μια «ανθρωπιστική, τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

ΟΗΕ: Ωμότητες και από τις δύο πλευρές

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουσή τους που ξέσπασε πριν από ακριβώς έναν μήνα.

«Οι ωμότητες που διέπραξαν οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στις 7 Οκτωβρίου ήταν ειδεχθή, ήταν εγκλήματα πολέμου, όπως είναι και η συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων», είπε ο Φόλκερ Τουρκ, επισκεπτόμενος τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, από την αιγυπτιακή πλευρά.

«Η συλλογική τιμωρία των Παλαιστίνιων πολιτών από το Ισραήλ είναι επίσης έγκλημα πολέμου, όπως και η παράνομη, εξαναγκαστική εκκένωση των αμάχων», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα μέσω της Ράφα, ο Τουρκ είπε ότι «αυτή η σανίδα σωτηρίας είναι εξωφρενικά λεπτή».

«Καλώ κατεπειγόντως όλα τα μέρη να συμφωνήσουν τώρα μια κατάπαυση του πυρός», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι επιτακτικές ανάγκες, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι τρεις: η παράδοση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η απελευθέρωση των ομήρων και ο τερματισμός της κατοχής.

«Πέσαμε από τον γκρεμό και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι πράξεις του ενός μέρους δεν δίνουν άφεση στις πράξεις του άλλου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Ισραήλ δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της G7 για μια ανθρωπιστική παύση, επιμένοντας ότι δεν θα συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Η Χαμάς από την άλλη λέει ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται όσο δέχεται επίθεση η Γάζα.

«Στα 56 χρόνια της κατοχής, η κατάσταση είναι η πιο επικίνδυνη που έχουμε αντιμετωπίσει για τους ανθρώπους στη Γάζα, στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη αλλά και για την περιοχή», κατέληξε ο Τουρκ.

Γκουτέρες: «Κάτι δεν πάει καλά»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι κάτι «σαφώς δεν πάει καλά» με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς.

«Υπάρχουν παραβιάσεις από τη Χαμάς όταν χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες. Αλλά αν δει κανείς τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σαφώς κάτι δεν πάει καλά», είπε ο Γκουτέρες στο φόρουμ NEXT του Reuters.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, την οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.

Την ίδια ώρα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι 10.569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Το 40% των θυμάτων είναι παιδιά.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε στο Ισραήλ να καταλάβει ότι είναι ενάντια στα συμφέροντά του να βλέπουμε καθημερινά τη φρικτή εικόνα των δραματικών ανθρωπιστικών αναγκών του παλαιστινιακού λαού. Αυτό δεν βοηθά το Ισραήλ, σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κοινή γνώμη», σχολίασε ο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας συνέκρινε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα με τον απολογισμό άλλων συγκρούσεων σε όλον τον κόσμο που καταγράφει ο Οργανισμός κάθε χρόνο.

«Κάθε χρόνο, ο υψηλότερος αριθμός παιδιών που σκοτώνονται από οποιονδήποτε από τους παράγοντες σε όλες τις συρράξεις στις οποίες γινόμαστε μάρτυρες ανέρχεται, το μέγιστο, σε εκατοντάδες. Μέσα σε μερικές ημέρες έχουμε στη Γάζα χιλιάδες και χιλιάδες νεκρά παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι κάτι είναι σαφώς λάθος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα παιδιά θύματα σε ένοπλες συρράξεις περιλαμβάνει μια «λίστα της ντροπής», όπου καταγγέλλονται τα μέρη που μετέχουν σε συγκρούσεις με την ελπίδα ότι θα τα ωθήσει να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία των παιδιών.

Η λίστα αυτή ήταν επί μακρόν αμφιλεγόμενη, καθώς διπλωμάτες έλεγαν ότι το Ισραήλ ασκούσε πιέσεις για να μην περιληφθεί σε αυτήν. Η επόμενη έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα του επόμενου έτους.

#ΙΣΡΑΗΛ #ΧΑΜΑΣ #ΓΑΖΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Η Χαμάς, Γάζα - Κατά, Παλαιστίνιοι,israil, i chamas, gaza - kata, palaistinioi