«Καμπανάκι» από πνευμονολόγους για την σκόνη - Οι 5 SOS κινήσεις
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας ενημερώνει για τις επιπτώσεις της αυξημένης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει σκεπάσει τη χώρα κάνοντας ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της τα τελευταία 24ώρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το φαινόμενο θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας που συνδυάστικά με τους ισχυρούς ανέμους δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που ταλαιπωρεί όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες.
Με ανακοίνωσή
Όπως εξηγούν οι ειδικοί «Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα. Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνηςμπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα. Γενικά, δεν είναι ασυνήθιστο να επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος από την αφρικανική σκόνη.Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα. Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα.»
Αφρικανική σκόνη: Τι να προσέχουν όσοι έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματαΗ αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας.
Επίδραση στο αναπνευστικόΜία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες, ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.Αλλεργίες και ερεθισμός. Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια. Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης.Καρδιαγγειακές επιδράσεις. Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η απειλή για τα καρδιαγγειακά νοσήματαΤα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.Επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες. Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία. Η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η συνεχής έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων σκόνης μπορεί να έχει συσσωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία με την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα με μία ανασκόπηση του 2020 για την επίδραση της σκόνης στην ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 42.000 θάνατοι/έτος αποδίδονται στη σκόνη, ενώ στις μεσογειακές χώρες έχει υπολογιστεί ότι το 27-44% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τα σωματίδια PM10 οφείλεται στην αφρικανική σκόνη. Είναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης.
Πώς να προφυλαχθείτε από το κύμα σκόνηςΜείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.-
Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με άνεμο, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό. Σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, συνιστάται ιδιαίτερα, άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, να λαμβάνουν προφυλάξεις για να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα σωματίδια σκόνης.
Ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων βάσει του πλάνου ελέγχου που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους για να μειώσουν τα συμπτώματα. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθματικούς, λόγω εαρινών αλλεργιών.
Ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την ανακουφιστική αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα.
#ΣΚΟΝΗ #ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ_ΣΚΟΝΗ #ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ #ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ #ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ #ΥΓΕΙΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το μεγάλο παράπονο της Καίτης Κωνσταντίνου – Η αποκάλυψη από τον Σταύρο Νικολαΐδη
- Θεσσαλονίκη: Δύο νέοι ομαδικοί τάφοι εκτελεσμένων του Εμφυλίου βρέθηκαν απέναντι από το Επταπύργιο
- Αθήνα: Κλειστοί ξανά σταθμοί του μετρό και δρόμοι στο κέντρο
- Κορωπί: Νεκρός ο 67χρονος οδηγός που ενεπλάκη στο τροχαίο
- Αλλαγές μετά το πέναλτι του Άλβαρες – Η ανακοίνωση της UEFA (pic+vid)
- Την κάρφωσε τουλάχιστον 40 φορές με τέσσερα μαχαίρια: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τη δολοφονία της 44χρονης στη Θεσσαλονίκη
- Κλείνουν οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο του Μετρό
- Δίκη Λυγγερίδη: «Με εκλιπαρούσε να αφαιρέσω τη φωτοβολίδα, του έτρωγε τα σωθικά»
- Θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου – Νεκρός 67χρονος
- Βόλος: Λιποθύμησε στο τιμόνι και «καρφθώθηκε» σε σταθμευμένο όχημα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Τέλος εποχής στον Versace: Αποχωρεί από το τιμόνι του οίκου η Ντονατέλα Βερσάτσε
- Κηφισός: Kαραμπόλα πέντε αυτοκινήτων προκάλεσε απίστευτο μποτιλιάρισμα
- Βασίλης Καλογήρου: Ανοίγουν τα κινητά τηλέφωνα – Το σημείο που εστιάζουν οι έρευνες των Αρχών
- «Καμπανάκι» από πνευμονολόγους για την σκόνη - Οι 5 SOS κινήσεις
- Μείωση 14,3% στις ταξινομήσεις αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο
- Ταμπού: Ένα κόσμημα φέρνει τον Σταύρο και την Θεώνη πιο κοντά (Βίντεο)
- Δεκαράκι: Ένα ακόμα Χρυσό Ευρωπαϊκό Βραβείο στη συλλογή του
- Στη Μόσχα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- «Καμπανάκι» από πνευμονολόγους για την σκόνη - Οι 5 SOS κινήσεις
- Ταμπού: Ένα κόσμημα φέρνει τον Σταύρο και την Θεώνη πιο κοντά (Βίντεο)
- Δεκαράκι: Ένα ακόμα Χρυσό Ευρωπαϊκό Βραβείο στη συλλογή του
- Στη Μόσχα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
- Μείωση 14,3% στις ταξινομήσεις αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο
- Βασίλης Καλογήρου: Ανοίγουν τα κινητά τηλέφωνα – Το σημείο που εστιάζουν οι έρευνες των Αρχών
- Κηφισός: Kαραμπόλα πέντε αυτοκινήτων προκάλεσε απίστευτο μποτιλιάρισμα
- Τέλος εποχής στον Versace: Αποχωρεί από το τιμόνι του οίκου η Ντονατέλα Βερσάτσε
- Tεμπη: Στο Κουλούρι ανακριτής, πραγματογνώμονες και μεταλλουργός - Tι ψάχνουν στα συντρίμια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου
- Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Πάνω από 40 μαχαιριές σε όλο της το σώμα έφερε η 44χρονη
- Αλάσκα: Συναγερμός για πιθανή έκρηξη ηφαιστείου κοντά στη πιο μεγάλη πόλη της (Βίντεο)
- Νέο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το Qatargate: 15 πρώην και νυν ευρωβουλευτές στο στόχαστρο των Αρχών - Μπαράζ εφόδων από την αστυνομία
- Νικηφόρος: Η αποκάλυψη για την προσωπική του ζωή - "Ήμουν σε σχέση με άτομο του χώρου και δεν το έμαθε ποτέ ο κόσμος"
- Σεισμός 4,4 ρίχτερ στη Νάπολη - Κάτοικοι κατασκήνωσαν στους δρόμους (Εικόνες)
- Μόνο μακροπρόθεσμη εκεχειρία συζητά ο Πούτιν ο οποίος λέει στους Ουκρανούς για το Κουρσκ: «Ή θα παραδοθείτε ή θα πεθάνετε»
- Μπέσεντ (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Μία περίοδος «αποτοξίνωσης» για την οικονομία δεν σημαίνει ύφεση
- Ρωσικά ΜΜΕ: Κεκλεισμένων θυρών η συνάντηση Πούτιν με Γουίτκοφ - Ερώτημα η επικοινωνία με Τραμπ