«Καμπανάκι» ΠΟΥ για θανατηφόρο ξέσπασμα χολέρας στον Λίβανο, αυξάνονται τα κρούσματα

Το πρώτο ξέσπασμα χολέρας εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες στον Λίβανο αναφέρθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας στις 6 Οκτωβρίου 2022 και αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται σε κάθε επαρχία της χώρας.

Από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στις 5 Οκτωβρίου 2022, έχουν αναφερθεί πάνω από 1400 ύποπτα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 381 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 17 θανάτων, όπως αναφέρει το News4Health

Ενώ η επιδημία αρχικά περιοριζόταν στις βόρειες συνοικίες, εξαπλώθηκε γρήγορα, με εργαστηριακά επιβεβαιωμένα

κρούσματα να αναφέρονται πλέον και από τις οκτώ επαρχίες και τις 18 από τις 26 περιφέρειες. Ο ορότυπος Vibrio cholerae O1 El-Tor Ogawa αναγνωρίστηκε ως το τρέχον κυκλοφορούν στέλεχος χολέρας, παρόμοιο με αυτό που κυκλοφορεί στη Συρία.

«Η χολέρα είναι θανατηφόρα, αλλά μπορεί επίσης να προληφθεί μέσω των εμβολίων και της πρόσβασης σε ασφαλές νερό και αποχέτευση. Μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με έγκαιρη ενυδάτωση από το στόμα ή αντιβιοτικά για πιο σοβαρές περιπτώσεις», λέει ο Δρ Abdinasir Abubakar, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Λίβανο.

«Η κατάσταση στον Λίβανο είναι εύθραυστη καθώς η χώρα ήδη αγωνίζεται να καταπολεμήσει άλλες κρίσεις – που επιδεινώνονται από την παρατεταμένη πολιτική και οικονομική επιδείνωση».

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και άλλους εταίρους στον τομέα της υγείας για τον περιορισμό της εξελισσόμενης επιδημίας χολέρας. Για παράδειγμα, ο ΠΟΥ και άλλοι ανθρωπιστικοί εταίροι έχουν υποστηρίξει το Υπουργείο για την ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου ετοιμότητας και αντιμετώπισης κατά της χολέρας, περιγράφοντας τις πιο επείγουσες παρεμβάσεις αντιμετώπισης που απαιτούνται, ενώ παράλληλα κλιμακώνεται η επιτήρηση και η ενεργός ανίχνευση περιστατικών σε περιοχές με hotspot.

Δεδομένης της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού και ιατρικών προμηθειών στη χώρα, ο ΠΟΥ παρείχε στα δύο εργαστήρια αναφοράς, τις τρεις φυλακές και τα 12 νοσοκομεία που έχουν οριστεί για τη θεραπεία της χολέρας, εργαστηριακά αντιδραστήρια, κιτ θεραπείας και γρήγορες διαγνωστικές εξετάσεις, και χρησιμοποίησε νοσοκόμες και γιατρούς ως αυξημένη ικανότητα στα νοσοκομεία των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο. Ολοκληρώνεται επίσης η προμήθεια και η τοποθέτηση πρόσθετων προμηθειών χολέρας.

Επιπλέον, ο ΠΟΥ διασφαλίζει ότι υπάρχουν κατάλληλες πρακτικές κλινικής διαχείρισης, πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, καθώς και πρωτόκολλα δοκιμών χολέρας για την επαρκή παραπομπή των περιπτώσεων στο απαιτούμενο επίπεδο φροντίδας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ΠΟΥ υποστήριξε μια σειρά από εκπαιδευτικές συνεδρίες σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης και αναφοράς ύποπτων περιπτώσεων, την ενίσχυση της κλινικής διαχείρισης και την ευαισθητοποίηση του κοινού και των εργαζομένων υγείας πρώτης γραμμής για την πρόληψη και τον έλεγχο της χολέρας.

Παρά τις παγκόσμιες ελλείψεις σε εμβόλιο κατά της χολέρας, ο ΠΟΥ υποστηρίζει το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας να εξασφαλίσει 600.000 δόσεις εμβολίου χολέρας για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων πρώτης γραμμής, των κρατουμένων, των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους. Πρόσθετες προσπάθειες για τη διασφάλιση περισσότερων δόσεων συνεχίζονται δεδομένης της ταχείας εξάπλωσης της επιδημίας.

Η ευπάθεια των ανθρώπων στον Λίβανο επιδεινώνεται από τις παρατεταμένες δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και την κατάλληλη αποχέτευση σε ολόκληρη τη χώρα. Η μετανάστευση εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού και ο μη προσιτός ενεργειακός εφοδιασμός έχουν αποδυναμώσει σοβαρά την ικανότητα ανταπόκρισης των νοσοκομείων και των εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα οποία απειλούνται πλέον από την αυξανόμενη επιδημία και τον αυξανόμενο όγκο κρουσμάτων.

«Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να περιοριστεί η εξάπλωση και ο αντίκτυπος της επιδημίας εντείνοντας τις παρεμβάσεις αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας του νερού και της αποχέτευσης. Πρέπει επίσης να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της μόλυνσης από τη χολέρα, ώστε να μπορέσουμε να άρουμε την πίεση από τα νοσοκομεία.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί το ξέσπασμα της χολέρας είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και την κατάλληλη αποχέτευση και υγιεινή. Μακροπρόθεσμα, πρέπει να κλιμακώσουμε την παγκόσμια διαθεσιμότητα εμβολίων ως μέρος μιας ολιστικής στρατηγικής για την πρόληψη και τον τερματισμό των επιδημιών χολέρας παγκοσμίως», τονίζει ο Δρ Abubakar.

#ΠΟΥ #ΧΟΛΕΡΑ #ΛΙΒΑΝΟΣ #ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καμπανάκι, Λίβανο,kabanaki, livano