Και οι «χάρτινες» αποδείξεις με QR Code στο... κυνήγι του αφορολόγητου, τι αλλάζει στη φορολοταρία

Αλλαγές από το τρόπο υπολογισμού των ηλεκτρονικών αποδείξεων έως και τον τρόπο διεξαγωγής της φορολοταρίας σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να θεσπιστούν επιπλέον κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το οικονομικό επιτελείο εκπονεί σχέδιο προκειμένου η διαδικασία να γίνει και πάλι ελκυστική.

Σχεδόν ειλημμένη είναι η απόφαση ώστε να προσμετρούνται με αυξημένο συντελεστή οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προς «ύποπτους» κλάδους. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο εκτιμά ότι θα δώσει κίνητρα ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή που παρατηρείται σε αυτές τις συναλλαγές.

Ωστόσο, στο τραπέζι βρίσκεται και ο ανασχεδιασμός των μηνιαίων κληρώσεων, προκειμένου να προσελκύσει και πάλι το ενδιαφέρον των φορολογουμένων.

Τη δεδομένη στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η φορολοταρία με τη σημερινή της μορφή έχει εξαντλήσει τη δυναμική της. Με αυτά τα δεδομένα θεωρούν ότι τα 1.000 ευρώ σε 1.000 «τυχερούς» δεν αποτελούν πλέον κίνητρο και αναζητείται νέο μοντέλο που θα κάνει και πάλι ελκυστική τη διαδικασία. Στο τραπέζι υπάρχουν αρκετές ιδέες, χωρίς ωστόσο να συζητείται πάλι η γνωστή ιδέα για κληρώσεις σπιτιών και αυτοκινήτων.

Στα σχέδια που εξετάζονται υπάρχει η αύξηση του ποσού και η ταυτόχρονη μείωση των τυχερών, προκειμένου όσοι κληρώνονται να εισπράττουν μεγαλύτερα ποσά. Αντίστοιχα εξετάζεται το ενδεχόμενο οι κληρώσεις να γίνονται πιο συχνά, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη και ο αριθμός των τυχερών.

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής

Ιδιαίτερο βάρος σχεδιάζεται να πέσει και στον εντοπισμό των πλαστών αποδείξεων, οι όποιες το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αξιοποίηση μιας νέας ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ για "smart" κινητά που θα ελέγχει την εγκυρότητα κάθε χάρτινης απόδειξης που εκδίδεται με κωδικό QR. Στην καφετέρια, στο μπαρ ή σε όποια άλλη εμπορική συναλλαγή, κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να σκανάρει την χάρτινη απόδειξη που εκδόθηκε.

Στην προσπάθεια οι καταναλωτές να ελέγχουν τις αποδείξεις, υπάρχει σκέψη να υπάρχει «μπόνους» για εκείνους που θα εντοπίζουν παράνομες «εικονικές» αποδείξεις, που εκδίδονται από κυκλώματα φοροδιαφυγής με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές ή με POS που είναι συνδεδεμένα όχι με ελληνικές τράπεζες. Σε περιπτώσεις που θα εντοπίζουν πλαστές αποδείξεις, υπάρχουν σκέψεις οι φορολογούμενοι να κερδίζουν όλο τον λογαριασμό ή να ανταμείβονται με ένα χρηματικό ποσό.

Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάζεται προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις ακόμα και όταν δεν γίνεται ηλεκτρονικά η συναλλαγή. Γι' αυτό εξετάζεται οι σκαναρισμένες αποδείξεις να προσμετρούνται ακόμα και για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Keywords
Τυχαία Θέματα