Κακά τα «μαντάτα» από τους πραγματογνώμονες για τα «απόνερα» του Daniel στη Θεσσαλία

Εκτενή παρουσίαση των ευρημάτων των ολλανδών πραγματογνωμόνων για την αποκατάσταση του θεσσαλικού κάμπου από τις πρόσφατες θεομηνίες θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στην Βουλή την προσεχή Τετάρτη 22 Νοεμβρίου.

Μόλις χθες, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε στους συναρμόδιους υπουργούς το πρώτο πόρισμα από την αποστολή πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία της ολλανδικής εξειδικευμένης εταιρίας στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Επισήμανση της ολλανδικής εταιρίας, που υποστηρίζει ως

τεχνικός σύμβουλος την ελληνική κυβέρνηση στο έργο της αποκατάστασης των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας του Σεπτεμβρίου, είναι ότι πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η προσέγγιση γύρω από τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών αλλά και να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, από την πρώτη αναφορά της αποστολής πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

1. Υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης όλων των αντιπλημμυρικών σχεδίων και υποδομών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων για να «χτιστούν καλύτερα» ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν επαρκέστερα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.

2. Απαιτείται ισχυρότερη καθετοποιημένη και συνεκτική διαχείριση των υδάτων στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας με τρόπο που θα υπερβαίνει τα διοικητικά όρια των δήμων και θα λαμβάνει υπόψη τα γεωμορφολογικά και υδατικά όρια της περιφέρειας με ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων και διοίκησης.

3. Απαιτείται, ένα νέο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης με πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων, τα οποία ξεκάθαρα θα καθορίζουν ρόλους, ευθύνες και πλάνα δράσεων που πρέπει να αναληφθούν, καθώς και υπό ποιες συνθήκες.

4. Η κακοκαιρία "Ντάνιελ" δημιούργησε την περίσταση ώστε να αναθεωρήσουμε τα θεμελιώδη ζητήματα της παροχής νερού, καθώς η λειψυδρία στη Θεσσαλία είναι εξίσου προβληματική, αν όχι και περισσότερο, με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Υπάρχουν ξεκάθαρα η δυναμική και η ανάγκη για ριζική αλλαγή»

«Τα υπάρχοντα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών (2014-2020) κρίθηκαν ότι δεν είναι επιχειρησιακά εφαρμόσιμα υπό την έννοια πως δεν θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία "Ντάνιελ" και γι’ αυτό χρήζουν αναθεώρησης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: .

«Συμπερασματικά, οι υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν θα συμπεριλαμβάνουν κυρίως έναν συνδυασμό δημιουργίας ικανότητας συγκράτησης υδάτων, αυξημένες δυνατότητες άντλησης υδάτων και άρδευσης καλλιεργειών, και βελτιωμένα συστήματα αναχωμάτων, ταμιευτήρων και μικρότερων φραγμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλίας, να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα».

Ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Όπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει εκτενής παρουσίαση των ευρημάτων στη Θεσσαλία από την εταιρία μαζί με κλιμάκιο υπουργών, στον νέο και τον απερχόμενο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δ Κουρέτα και Κ. Αγοραστό, στους βουλευτές των νομών της Θεσσαλίας καθώς και στους οικείους δημάρχους προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για την ανάταξη της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακά, Daniel, Θεσσαλία,kaka, Daniel, thessalia