Καλαφάτης: «Στόχος μας η μείωση αντικοινωνικών συμπεριφορών στα σχολεία»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε, Μνημόνιο Συνεργασίας, με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, για τη Σχολική Διαμεσολάβηση.

Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σκοπεύουμε στη μείωση των αντικοινωνικών συμπεριφορών στα σχολεία. Σκοπεύουμε να απελευθερώσουμε τους δασκάλους και τους καθηγητές από το ρόλο του αστυνόμου. Κυρίως σκοπεύουμε να συνηθίσουν οι μαθητές να λύνουν τις διαφορές τους, σε συνεργασία, ώστε να διαχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο, μελλοντικά, τις όποιες διαφορές έχουν στη ζωή τους.

Πρώτο βήμα είναι η εκπαίδευση και των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών. Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών μπαίνει στην πρώτη γραμμή για να μειωθούν και, σταδιακά, να εκλείψουν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας. Τα παιδιά μας αξίζουν καλύτερη Δημόσια Παιδεία και ασφαλές περιβάλλον μάθησης και εκπαίδευσης».

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν, ακόμη, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαμεσολάβησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Πρωτοπαπαδάκη, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης δρ. Ζωή Βαζούρα, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης δρ. Χρυσούλα Κεχαΐδου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Φροσύνης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μαυρίδης. Κατά την υπογραφή του Μνημονίου παρέστη ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Φινοκαλιώτης.

Οι υπογράφοντες συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση του θεσμού της σχολικής διαμεσολάβησης ως μεθόδου ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση και εξάλειψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.​

«Δυστυχώς, και στη χώρα μας, υπάρχουν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, μεμονωμένα βέβαια, τα οποία και θέλουμε να εξαλείψουμε. Η σχολική διαμεσολάβηση αναγνωρίζεται, διεθνώς, ως η καλύτερη πρακτική αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Με την πολιτική αυτή, ένας μαθητής αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή, για να επιλύσει ειρηνικά την οποιαδήποτε μορφή σύγκρουσης μεταξύ άλλων μαθητών», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα