Κατά της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας τάσσεται ο Βέμπερ

Κατά της ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ,

Κατά της ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, προειδοποιώντας την Ευρωπαϊκη Επιτροπή να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση στο πλαίσιο του σχεδίου βελτίωσης της νομισματικής ένωσης που παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στην Neue

Osnabrücker Zeitung, ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής και επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην προχωρήσει στην ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας στα σχέδιά της για ενδεχόμενη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης. «Οι όροι του Μααστριχτ δεν θα πρέπει να παραμεληθούν και η Ευρωζώνη δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένωση χρέους» τόνισε ο Βέμπερ και πρόσθεσε: «Ενδεχόμενη ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ή μια ένωση χρέους δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση με εμάς... Δεν θα μπορέσει να υπάρξει καμία αλληλεγγύη, χωρίς ίδια ευθύνη των κρατών μελών». Ο ίδιος είπε ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση θα πρέπει «να καταστεί μόνιμα ανθεκτική στην κρίση». Η οικονομία στην Ευρωζώνη αυξάνει συνεχώς και η ανεργία βρίσκεται στο κατώτατο επίπεδο από το 2009. «Αυτό είναι επίσης συνέπεια της σωστής μεταρρυθμιστικής πολιτικής των προηγουμένων ετών στην Ευρώπη, που πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τη dw, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σημαντικές αλλαγές με στόχο την πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, ενώ η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρει, οι προτάσεις της Κομισιόν καλύπτουν όλο το φάσμα, από την καλύτερη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης με λογοδοσία στην Ευρωβουλή μέχρι τη σύσταση χρηματοδοτικού μέσου για τη στήριξη των οικονομιών που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες κρίσεις. Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή του σημερινού ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ενώ εισηγείται να γίνει κοινοτικό όργανο από διακυβερνητικό που είναι σήμερα. Προτείνει επίσης τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου με μορφή προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο οποίος θα ενσωματωθεί ως ειδική γραμμή στον κοινοτικό προϋπολογισμό και θα έχει σταθεροποιητικό ρόλο στα κράτη μέλη σε περιόδους κρίσεων.

Τέλος, προτείνει τη σύσταση θέσης μόνιμου Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα είναι πρόεδρος του Εurogroup και μέλος της Κομισιόν, ενώ θα αναλάβει το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών. Ορισμένες από τις αλλαγές, προτείνει να ισχύσουν άμεσα ενώ άλλες, όπως η σύσταση θέσης μόνιμου υπουργού οικονομικών μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οριστικές αποφάσεις σε σχέση με τις αλλαγές στην Ευρωζώνη θα ληφθούν μέχρι τον Ιούνιου του 2018. Είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει θα είναι πολύ δύσκολη, μεταξύ των χωρών που επιθυμούν μεγαλύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης και αυτών που αντιδρούν. Το γεγονός πάντως ότι τον τελευταίο καιρό και οι δύο πλευρές ασκούν κριτική σε πτυχές των προτάσεων της Κομισιόν σημαίνει ότι οι προτάσεις είναι ισορροπημένες.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατά, Συμφώνου Σταθερότητας, Βέμπερ,kata, symfonou statherotitas, veber