Καταλήψεις με το... καλημέρα στα σχολεία, στο επίκεντρο των αιτημάτων πρωτόκολλο και υπερφόρτωση τμημάτων

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το άνοιγμα των σχολείων παρά την μεταδοτικότητα της Όμικρον και τα δεκάδες χιλιάδες ημερήσια κρούσματα, με αρκετούς μαθητές να προχωρούν σε καταλήψεις, διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Κύρια αιτήματα των μαθητών η μείωση του αριθμού ατόμων στα τμήματα, δωρεάν μάσκες και rapid test σε όλους τους με ευθύνη του Υπ. Παιδείας και

του ΕΟΔΥ, καθώς και η αύξηση της καθαριότητας και της απολύμανσης στα σχολεία.

«Με 35.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα δεν είναι δυνατόν να κάνουμε μάθημα σε αίθουσες 25 και 30 μαθητών», αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ σημειώνοντας ότι ήδη καταγράφονται πολλά κενά σε όλα σχεδόν τα τμήματα όλων των σχολείων της επικράτειας.

«Η επιμονή της υπουργού παιδείας για δια ζώσης μαθήματα έχει προκαλέσει σοβαρές αρρυθμίες στην εκπαιδευτική διαδικασία», δηλώνουν χαρακτηριστικά εκπαιδευτικοί και ζητούν επανεξέταση του πρωτοκόλλου λειτουργίας.

Αναλυτικά τα αιτήματα:

* Εδώ και τώρα μέτρα αραίωσης στις τάξεις με άμεσες προσλήψεις καθηγητών και χρήση αιθουσών που υπάρχουν στα σχολεία και σε χώρους Δήμων-Περιφερειών και παραμένουν αναξιοποίητες.

* Δωρεάν και συχνά rapid test στα σχολεία σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπ. Παιδείας, του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με τους Δήμους. Όχι μόνο self test.

* Να μην μπαίνουν απουσίες όταν ένας μαθητής είναι υποχρεωτική ή προληπτική καραντίνα, περιμένει αποτελέσματα τεστ. Να αυξηθεί το όριο απουσιών στη Γ λυκείου.

* Δωρεάν οι απαραίτητες μάσκες σε μαθητές.

* Αύξηση της καθαριότητας και της απολύμανσης στα σχολεία, με περισσότερους εργαζόμενους καθαριότητας και με περισσότερα υλικά (αντισηπτικά).

* Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται ιχνηλάτηση και τα απαραίτητα τεστ με ευθύνη του σχολείου σε όλους τους μαθητές.

Οι κυρώσεις του υπουργείου Παιδείας για όσους προχωρούν σε καταλήψεις

Στον αντίποδα το υπουργείο Παιδείας, υπενθυμίζεται, ότι με την έναρξη του διδακτικού έτους, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με απόφαση που εξέδωσε, προειδοποίησε ότι οποίοι μαθητές με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει ότι:

Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως, ενδεικτικά, η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους/τις μαθητές/τριες.

Το πρόγραμμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθορίζεται από τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων, με ανάλογη τήρηση των εκάστοτε ισχυουσών οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κοινοποιείται στον/την οικείο/α Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης.

Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ ουσών, οφείλει να διασφαλίσει ότι θα παρέχεται σύγ- χρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία στους/στις μαθητές/ τριες.

Η συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών πραγματοποιείται με ευθύνη του/της Διευθυντή/ ντριας σχολικής μονάδας, με τηλεδιάσκεψη ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καταλήψεις,katalipseis