Καταγγελία στο Dnews: Εξωσωματικές γονιμοποιήσεις κινδυνεύουν λόγω έλλειψης φαρμάκων - «Ανταλλάσσουμε η μια με την άλλη»

Την ίδια ώρα, που το πρόβλημα της «υπογεννητικότητας» αποτελεί μείζον ζήτημα στην Ελλάδα, χιλιάδες γυναίκες προσπαθούν να τεκνοποιήσουν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχοντας ως μοναδικό σύμμαχο - εκτός των οικογενειών τους - η μια την άλλη.

Άνευ σχολίων είναι ο «γολγοθάς», που εξαναγκάζονται να βιώνουν χιλιάδες γυναίκες ανά την Ελλάδα, οι οποίες και βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Εκτός του εύλογου άγχους και της ψυχολογικής

τους πίεσης, οι γυναίκες αυτές έρχονται αντιμέτωπες και με την φοβία της ύπαρξης ή μη των απαιτούμενων φαρμάκων για την διεκπεραίωση της προσπάθειάς τους.

«Να μην πάει καλά η διαδικασία, επειδή το κράτος δεν έχει εισάγει ένα φάρμακο;»

Γυναίκα, που βιώνει την εν λόγω κατάσταση μίλησε στο Dnews, εξιστορώντας το πώς ένα φάρμακο παραλίγο να αποτελέσει ανάχωμα για την τεκνοποίησή της.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, το φάρμακο «DERMESTRIL» βρίσκεται εδώ και τρεις βδομάδες σε έλλειψη στα φαρμακεία, τα οποία και πετάνε το «μπαλάκι» στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, λέγοντας πως «δεν έχει κάνει εισαγωγή».

Το εν λόγω φάρμακο, μας εξηγεί η καταγγέλλουσα, δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί, μιας και, είναι απαραίτητο για την διαδικασία. «Είναι ένα και μοναδικό».

«Να μην πάει καλά η διαδικασία, επειδή το κράτος δεν έχει εισάγει ένα φάρμακο;»

Τελικά, η γυναίκα, βρήκε το σκεύασμα, παίρνοντας τηλέφωνο ένα - ένα τα φαρμακεία της περιοχής της. Η ίδια, βέβαια, όπως υπογραμμίζει τα «κατάφερε», εφόσον μένει σε μεγάλη πόλη της Ελλάδας. Τι γίνεται, όμως, με τις γυναίκες των ακριτικών περιοχών;

«Ανταλλάσσουμε φάρμακα η μια με την άλλη»

Οι γυναίκες, που βρίσκονται σε αυτή τη κατάσταση, έχουν βρει τον τρόπο να βοηθούν - όσο μπορούν - η μια την άλλη, ανταλλάσσοντας φάρμακα και αντικαθιστώντας - επί της ουσίας - τον ρόλο του κράτους και των φαρμακείων.

Ο ρόλος του κράτους

Το κράτος, μας εξηγεί, τους «συμπαραστέκεται» - εφόσον φυσικά το δικαιούνται- μέχρι τη τέταρτη προσπάθεια, δίνοντάς τους 800 ευρώ για τα φάρμακα διέγερσης και ένα επίδομα των 300. Για την απόκτηση αυτών, εξετάζονται ανά τις 2 προσπάθειες από τον ΕΟΠΥ. Συνολικά, για κάθε εξωσωματική δαπανούν - περίπου - 5.000 ευρώ.

Η είσοδος σε δημόσιο νοσοκομείο αποτελεί «δίκοπο» μαχαίρι, μιας και η αναμονή είναι τεράστια, με τον προβληματισμό για την κατάσταση των εργαστηρίων να ελλοχεύει.

#ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ_ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ #ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ #ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καταγγελία, Dnews, Εξωσωματικές, - Ανταλλάσσουμε,katangelia, Dnews, exosomatikes, - antallassoume