Καταθέσεις, αντιδράσεις και μηνύσεις για τη «Novartis»

Tο πολιτικό σκηνικό εισέρχεται σε μια περίοδο πρωτοφανούς, για τα πρόσφατα πολιτικά χρονικά, πόλωσης.

Βαλίτσες με χρήματα, πολιτικά πρόσωπα, ένας φαρμακευτικός κολοσσός, μίζες που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια. Το στόρι δείχνει να τα έχει όλα. Έχουν όμως έτσι τα πράγματα; Ποια η βασιμότητα των όσων ήδη αρχίζουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας; Σκάνδαλο ή μήπως ένα ακόμη «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» που χρησιμεύει ως κυβερνητικός αντιπερισπασμός για τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σε

όλα τα μέτωπα; Το αν η υπόθεση της Novartis θα έχει ή όχι συνέχεια είναι κάτι που θα φανεί την επόμενη περίοδο.

Εκείνο ωστόσο που μπορεί κανείς να υπογραμμίσει χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια είναι ότι το πολιτικό σκηνικό εισέρχεται σε μια περίοδο πρωτοφανούς, για τα πρόσφατα πολιτικά χρονικά, πόλωσης. Η κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει να μιλά για σκάνδαλο εφάμιλλο της Siemens, ενώ η ΝΔ εξαπολύει επίθεση στο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι το «μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από την δικογραφία, είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών εκ μέρους της».

Tην ίδια στιγμή, σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των πολιτικών προσώπων που φέρονται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση, με βάση τις καταθέσεις των τριών ανώνυμων μαρτύρων. Σημειώνεται ότι και τα 10 πρόσωπα των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στη δικογραφία έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση. Την Τρίτη, Αντώνης Σαμαράς και Ανδρέας Λοβέδρος προανήγγειλαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ενώ σκληρή επίθεση με αιτιάσεις για «στημένη υπόθεση» και «γελοιότητες» εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι η σχετική δικογραφία βρίσκεται πλέον στη Βουλή και με απόφαση του προέδρου Νίκου Βούτση υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν γνώση της, εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία αναφέρεται, και ένας βουλευτής-εκπρόσωπος από κάθε κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει την Τετάρτη πολιτικό συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα που θα κάνει το Μαξίμου για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Για να γίνει εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να έχει προηγηθεί υποβολή σχετικού αιτήματος από τις δύο ΚΟ της συγκυβέρνησης. Για την μεν πρώτη χρειάζονται τουλάχιστον 60 υπογραφές, για την δεύτερη 30 υπογραφές. Στην συνέχεια το αίτημα συζητείται στην Ολομέλεια και τελικά ακολουθεί ψηφοφορία όπου αποφασίζεται αν θα προχωρήσει ή όχι η σχετική διαδικασία.

Καρφιά Τσίπρα από την Πάτρα

Λίγες ώρες πριν αποφασιστεί η διαχείριση στο πολιτικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα περνωντας στην αντεπίθεση ανεβάζοντας τους τόνους και απομειώνοντας τις αντιδράσεις.

Χαρακτήρισε «εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής». «Ή να καταγγέλλουν», όπως πρόσθεσε, «ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες»

Κατά την ομιλία του στο 9 περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας τόνισε πως «αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ' όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός»,

«Ένας πατριωτισμός όμως», όπως τόνισε, «που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής». Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς».

«Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής κατά την έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας» και πάνω από όλα τιμιότητας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τι περιλαμβάνει η δικογραφία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος περιέχει καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν δώσει οι ίδιοι χρήματα στους 10 που πολιτικούς που φέρονται να εμπλέκονται αλλά ένα στέλεχος της Novartis. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μάρτυρες αναφέρουν ότι χρήματα έχουν πάρει όλα τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, από 200.000 έως 1 εκατομμύριο, είτε απευθείας από την Novartis, είτε μέσω άλλων εταιριών.

Οι καταθέσεις ξεκίνησαν στις 8 Νοεμβρίου του 2017 και κορυφώθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου του 2018. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αναφορές για βαλίτσες και χαρτοφύλακες με χρήματα. Κατά πληροφορίες οι μάρτυρες αναφέρουν ότι από τις βασικές επιδιώξεις ήταν η υπερ-κοστολόγηση των φαρμάκων και η υπερ-συνταγογράφηση. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα και προκειμένου η εταιρία να πετύχει τους σκοπούς της χρημάτιζε πολιτικούς, κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους αλλά και δημοσιογράφους. Σε κάποιες από τις καταθέσεις υπάρχουν αναλυτικότατες λεπτομέρειες για ραντεβού μεταξύ των πολιτικών και των στελεχών της Novartis.
Σφοδρές αντιδράσεις από τα πολιτικά πρόσωπα

Με έντονο και άμεσο τρόπο αντέδρασαν τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία.

«Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ» ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς. Και πρόσθεσε:«Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους»

Για «οχετό συκοφαντιών» και «πλήρη γελοιοποίηση των θεσμών» έκανε λόγο ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος της Βουλής, όπου διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, η οποία αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς. Ενώ αργότερα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι «επί μήνες παρακολουθούμε ένα επικοινωνιακό σκηνικό με απειλές μυθολογία και φημολογία. Αυτό που είδα έναν φάκελο χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο με 3 μαρτυρίες ανώνυμων μαρτύρων που αναφέρουν δωροδοκίες πρωθυπουργών και υπουργών χωρίς να αναφέρεται πουθενά για ποιόν λόγο λάμβαναν χώρα τα συγκεκριμένα περιστατικά». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι καταθέσεις έχουν δοθεί τις τελευταίες 45 ημέρες. «Η αναφορά στο πρόσωπο μου είναι από κεκτημένη ταχύτητα κάνοντας στρατηγικό λάθος να βάλλουν και εμένα απέναντί τους. Είναι μία αστεία επανάληψη του 1989 της ιστορίες των πάμπερς αυτή τη φορά ως φάρσα. Υπάρχουν ορισμένα περίεργα πολιτικά κενά καθώς κάποιου υπουργοί συγκεκριμένης ταυτότητας δεν αναφέρονται. Έχουν παραβιαστεί όλοι οι δικονομικοί κανόνες» ανέφερε.

Προαναγγελία ότι θα καταθέσει μήνυνη για το θέμα έκανε και ο Ανδρέας Λοβέρδος με σχετική δήλωσή του.
ΝΔ: Σκάνδαλο η παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη

To απόγευμα της Τρίτης, για το θέμα εξέδωσε σχετικό non paper και η Νέα Δημοκρατία. Σε αυτό τονίζεται ότι «από μια πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας [...] δεν προκύπτει κανένα αντικειμενικό εύρημα (λογαριασμοί ή έγγραφα) που να δικαιολογεί τις εσπευσμένες αξιολογικές κρίσεις της κυβέρνησης η οποία έχει προδικάσει ακόμη και το αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαδικασίας». Τονίζεται δε ότι «το μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από τη δικογραφία είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών εκ μέρους της».

πηγη www.thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα