Καθηγητής Χαρμανδάρης στο Dnews: Τι πραγματικά αποκάλυψε η NASA, στο υπέρυθρο σύμπαν

Σχεδόν 7 μήνες μετά την εκτόξευσή του, το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ (James Webb Space Telescope = JWST), το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο το οποίο έχει στείλει ποτέ στο διάστημα ο άνθρωπος, έχοντας φτάσει πλέον σε μια απόσταση 4 φορές πιο μακριά από ότι η Σελήνη, αποκάλυψε στις 12 Ιουλίου 2022 τις εντυπωσιακές δυνατότητές του.

Και το έκανε με έναν τρόπο απλό και απτό, απλά μας έδειξε έξι εικόνες.

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Χαρμανδάρης, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

και Διευθυντής του Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, «αν μια εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις η ερμηνεία των έξι πρώτων εικόνων του JWST θα μπορούσε να γεμίσει σίγουρα πάρα πολλές σελίδες! Οι εντυπωσιακές δυνατότητες του νέου τηλεσκόπιου, αυτής της σημαντικής επένδυσης της διεθνούς αστρονομικής κοινότητας ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.»

«Σήμερα η NASA μοιράστηκε με όλους μας τον τρόπο με τον οποίο το JWST παρατηρεί δύο νεφελώματα του Γαλαξίας μας, μια ομάδα αλληλεπιδρώντων γαλαξιών, ένα μακρινό σμήνος γαλαξιών που δρα ως βαρυτικός φακός παραμορφώνοντας και παράλληλα μεγεθύνοντας το φως των γαλαξιών που βρίσκονται πίσω του. Επιπλέον μας έδωσε μια πρώτη ένδειξη της ευαισθησίας των οργάνων του τα οποία ήδη παρατήρησαν για αρκετό χρόνο μια συγκεκριμένη περιοχή του Σύμπαντος, στην οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά νέοι μακρινοί γαλαξίες που δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή τους, αλλά και πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε πλανήτες που γυρίζουν γύρω από μακρινά άστρα ψάχνοντας ενδείξεις για ζωή στις ατμόσφαιρές τους.»

{https://twitter.com/NASA/status/1546874420098121730?s=20&t=f0ywmKTiBzafhirOUFmBZg}

{https://twitter.com/NASA/status/1546871970976997378?s=20&t=f0ywmKTiBzafhirOUFmBZg}

{https://twitter.com/NASA/status/1546877352243859458?s=20&t=f0ywmKTiBzafhirOUFmBZg}

{https://twitter.com/NASA/status/1546876078781878272?s=20&t=f0ywmKTiBzafhirOUFmBZg}

Η ικανότητα του νέου τηλεσκοπίου να συλλέγει την υπέρυθρη ακτινοβολία και το μέγεθος του κατόπτρου του, υπερδιπλάσια από αυτή του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, αλλά και οι κάμερες νέας τεχνολογίας είναι οι λόγοι που κάνουν του αστρονόμους όλου του πλανήτη ιδιαίτερα χαρούμενους αλλά και ανυπόμονους.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης οι οποίοι είναι διεθνώς γνωστοί συνεισφέροντας εδώ και πολλά χρόνια στη μελέτη της ακτινοβολίας που εκπέμπουν στο υπέρυθροι οι μακρινοί γαλαξίες, και έχουν ήδη εγκεκριμένα προγράμματα παρατήρησης με το νέο τηλεσκόπιο. «Είμαι σίγουρος ότι οι μέσα στην επόμενα χρόνια αρκετές από τις σελίδες που θα περιγράφουν τις νέες άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του Σύμπαντος θα έχουν γραφεί από ερευνητές και φοιτητές μας εδώ στην Κρήτη» μας διαβεβαίωσε ο κ. Χαρμανδάρης.

Ο καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης

Για τη μοναδικότητα και τη σημασία του εγχειρήματος για την ερευνητική κοινότητα, την κοινωνία αλλά και την ανθρωπότητα γενικότερα είχε μιλήσει στο Dnews ο Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, Βασίλης Χαρμανδάρης και στις 20 Μαρτίου.

#NASA #ΔΙΑΣΤΗΜΑ #ΕΙΚΟΝΕΣ #ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ #ΒΑΣΙΛΗΣ_ΧΑΡΜΑΝΔΑΡΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καθηγητής Χαρμανδάρης, Dnews, NASA,kathigitis charmandaris, Dnews, NASA