Κεφαλογιάννη: Συντηρητικές και οπισθοδρομικές οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα

«Η Συνταγματική αναθεώρηση ήταν μια σπουδαία ευκαιρία για θεσμικές αλλαγές και ριζικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος» σημειώνει, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι εν τούτοις «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά συντηρητικές και οπισθοδρομικές».

Σχολιάζοντας

την καταρχήν συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας, η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ δηλώνει ότι «πρόκειται για μια απαράδεκτη πρόταση, η οποία δεν σέβεται την προσφορά και την αποστολή αυτών των ανθρώπων, αλλάζει βίαια το εργασιακό τους καθεστώς και δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας για το εργασιακό και συνταξιοδοτικό τους μέλλον», ενώ προσθέτει ότι «το 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να υπερψηφίσει το νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Για το θέμα των συντάξεων, η κ. Κεφαλογιάννη σημειώνει ότι «τα καλά νέα θα είναι πάντα ευπρόσδεκτα αν έλθουν» επαναλαμβάνει όμως ότι «οι ψευδαισθήσεις περί καθαρής εξόδου έχουν εξανεμιστεί, αναμένοντας ένα ακόμα Eurogroup».

Ερωτηθείσα εάν η ανασφάλεια που προκαλεί η Ιταλία αντανακλά στην Ελλάδα κυρίως στο επίπεδο της εξόδου της χώρας στις αγορές, η κ. Κεφαλογιάννη υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν πείθει για την εξέλιξη της οικονομία της».

Αναφερόμενη στην προφυλάκιση Παπαντωνίου και κληθείσα να σχολιάσει εάν τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης αγγίζουν πλέον και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η κ. Κεφαλογιάννη απαντά: «Αγγίζουν μια ολόκληρη χρονική περίοδο για την οποία η ΝΔ τότε είχε ασκήσει δίκαια, σκληρή κριτική, επισημαίνοντας και καταγγέλλοντας όλα τα νοσηρά φαινόμενα που είχαν λάβει τεράστιες διαστάσεις».

Τέλος, στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές σε τεταμένο κλίμα πόλωσης, η κ. Κεφαλογιάννη δηλώνει: «Αν η τεχνητή πόλωση, η ένταση και η σκανδαλολογία είναι το οπλοστάσιο της κυβέρνησης για τις εκλογές τότε θα υπάρχει ένας ακόμα σοβαρός λόγος καταδίκης της από το λαό».

Ακολουθεί η συνέντευξη της τομεάρχου Πολιτισμού-Αθλητισμού ΝΔ, βουλευτή Α΄ Αθήνας, Όλγας Κεφαλογιάννη, στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη θα ήθελα να ξεκινήσω από το θέμα των ημερών, την, καταρχήν, συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας. Καταρχήν θα ήθελα το σχόλιό σας; Συμφωνείτε στα βασικά σημεία;

Απ. Ιδιαίτερα προβληματική, με πολλά αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτηματικά. Τόσο στο σκέλος της περιουσίας, όσο και στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών. Για το πρώτο θέμα, σας υπενθυμίζω ότι το 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να υπερψηφίσει νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Για το δεύτερο θέμα, πραγματικά αναρωτιέμαι. Θα αφήσουμε 10.000 κληρικούς, λειτουργούς της Εκκλησίας, να θυσιαστούν στους βωμούς των προεκλογικών επιδιώξεων της κυβέρνησης; Τα κίνητρα αποκαλύφθηκαν με τις δηλώσεις περί προσλήψεων. Πρόκειται για μια απαράδεκτη πρόταση, που δεν σέβεται την προσφορά και την αποστολή αυτών των ανθρώπων. Αλλάζει βίαια το εργασιακό τους καθεστώς, δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό τους μέλλον. Ακόμα ένα κυβερνητικό πυροτέχνημα που δημιουργεί και δεν λύνει προβλήματα.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, επειδή η παραπάνω συζήτηση ξεκίνησε και με αφορμή την συνταγματική αναθεώρηση θα ήθελα να σας ρωτήσω: προ ημερών, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός σας ασκώνοντας κριτική στην κυβέρνηση και υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να «Συριζοποιήσει» ακόμη και το Σύνταγμα. Στη λογική αυτή θα χαθεί, τελικά, η ευκαιρία συνταγματικής αναθεώρησης;

Απ. Η συνταγματική αναθεώρηση ήταν μια σπουδαία ευκαιρία για μεγάλες θεσμικές αλλαγές και ριζικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Από την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέχρι την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με αυτοτελείς φόρους. Μια χώρα που θέλει να βγει από την κρίση και να κερδίσει το μέλλον της, προωθεί συναινέσεις και συνθέσεις για να πετύχει μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση. Δυστυχώς όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε τον δρόμο που ξέρει καλά. Εργαλειοποίησε τη διαδικασία και απομάκρυνε τη χώρα από την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια προοδευτική αναθεώρηση που θα απαντάει στις ανάγκες της εποχής. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά συντηρητικές και οπισθοδρομικές. Είναι ατελέσφορες, όπως αυτή με τις επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο, που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή θεσμικά διαλυτικές, όπως η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμο εκλογικό σύστημα. Αυτές οι προτάσεις περιγράφουν ένα μοντέλο οπισθοδρομικού κράτους με άθικτες όλες τις δομές της Ελλάδας των προβλημάτων. Ακόμα μια χαμένη ευκαιρία.

Ερ. Να περάσουμε και στο πολυσυζητημένο θέμα των συντάξεων και να σας ρωτήσω. Με δεδομένο ότι ήδη ψηφίστηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, αισιοδοξείτε ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και σε αυτό το θέμα ενόψει του Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου;

Απ. Η χώρα έχει μπει σε ένα διαρκές μνημόνιο. Έχει δεσμευτεί σε πολιτικές λιτότητας για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Οι ψευδαισθήσεις περί καθαρής εξόδου έχουν ήδη εξανεμιστεί, αναμένοντας ένα ακόμα Eurogroup. Τα καλά νέα θα είναι πάντα ευπρόσδεκτα αν έρθουν. Θέλω όμως να βλέπω τη μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι ζοφερή. Θα πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της φτωχοποίησης και των επιδοματικών πολιτικών. Να μπούμε σε μια περίοδο σταθερής και μακροχρόνιας ανάπτυξης που θα συνοδεύεται από παραγωγή πλούτου για την κοινωνία.

Ερ. Σας φοβίζει η ιστορία της Ιταλίας; Θα επαναληφθεί, λέτε, στην ΕΕ σκηνικό παρόμοιο με την ελληνική κρίση του 2015;

Απ. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια δραματικά γεγονότα και στην Ιταλία, όπως στην Ελλάδα το εφιαλτικό εξάμηνο του 2015. Πιστεύω ότι ο λαϊκισμός θα υποχωρήσει, θα επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές και δεν θα μπούμε σε μια περίοδο γενικευμένης αστάθειας.

Ερ. Ωστόσο, εκτιμάτε ότι η ανασφάλεια που προκαλεί η Ιταλία αντανακλά στην Ελλάδα, κυρίως στο επίπεδο της εξόδου της χώρας μας στις αγορές;

Απ. Η Ελλάδα δεν πείθει για την εξέλιξη της οικονομίας της. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα και δεν έχει να κάνει μόνο με την πορεία των εξελίξεων στην Ιταλία. Απλώς, η εκεί αστάθεια δείχνει δυστυχώς το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας σε κάθε εξωτερικό κλυδωνισμό.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, πέραν αυτών θα ήθελα να σας ρωτήσω, με αφορμή και την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, εκτιμάτε ότι τα φαινόμενα της διαφθοράς και κακοδιαχείρισης αγγίζουν πλέον και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη;

Απ. Αγγίζουν μια ολόκληρη χρονική περίοδο για την οποία η Νέα Δημοκρατία τότε είχε ασκήσει δίκαια, σκληρή κριτική, επισημαίνοντας και καταγγέλλοντας όλα τα νοσηρά φαινόμενα που είχαν λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Ερ. Στα ζητήματα της διαφάνειας και με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο θέματα όπως το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, η υπόθεση Novartis και τα δάνεια των κομμάτων, φοβάστε μήπως προκύψει εμπλοκή στελεχών της ΝΔ σε κάποιες από τις παραπάνω υποθέσεις;

Απ. Η κυβέρνηση ακολουθεί τη μέθοδο της λάσπης και του ανεμιστήρα. Και στην υπόθεση της Novartis και φυσικά στις εξεταστικές επιτροπές. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην επιλεκτική διαρροή στοιχείων, στην προαναγγελία διώξεων που δεν υπάρχουν και στη διαρκή κατασκευή σεναρίων. Θέλουν να μετατρέψουν την πολιτική σκηνή σε μια απέραντη αρένα. Με αυτόν τον τρόπο όμως απαξιώνουν την πολιτική στο σύνολο της. Έχουν άραγε σκεφτεί τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας;

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, πιστεύετε ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές σε τεταμένο κλίμα, πόλωσης και αλληλοκατηγοριών; Πολλοί μιλούν για επανάληψη του 1989. Ασπάζεστε αυτή την άποψη;

Απ. Ποτέ δεν μου άρεσαν οι ιστορικές συγκρίσεις. Και όπως ξέρετε, η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Αν η τεχνητή πόλωση, η ένταση και η σκανδαλολογία είναι το οπλοστάσιο της κυβέρνησης για τις εκλογές, τότε θα υπάρχει ένας ακόμα σοβαρός λόγος καταδίκης της από τον λαό. Ισοπέδωσαν τη μεσαία τάξη με την πολιτική τους, απαξίωσαν θεσμούς, τώρα έρχονται να δυναμιτίσουν το κλίμα και να διχάσου το λαό. Δεν θα ακολουθήσουμε στον κατήφορο. Με λάσπη δεν χτίζεται το μέλλον της χώρας.

Ερ. Η πρόσφατη μήνυση του τέως ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά και η έρευνα του Αρείου Πάγου βάζει νέα φωτιά στο πολιτικό σκηνικό;

Απ. Σε λίγες ημέρες θα συμπληρωθεί ένας μήνας από την παραίτηση του κ. Κοτζιά και οι σκιές πάνω από αυτή την υπόθεση πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Έχουν ακουστεί ασύλληπτα πράγματα και κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να τα απαντήσει. Μιλάμε για ένα νοσηρό κλίμα, που συντηρείται διαρκώς με νέα επεισόδια, όπως η μήνυση του κ. Κοτζιά και η έρευνα του Αρείου Πάγου. Η κυβέρνηση οφείλει ως πρώτο βήμα να δώσει άμεσα την επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά στη δημοσιότητα και φυσικά τα επίμαχα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου. Να δούμε το πώς και το γιατί έφυγε ο υπουργός από τη θέση του. Και φυσικά δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζονται εξονυχιστικές απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν μυστικά κονδύλια και ύποπτες χρηματοδοτήσεις.

Ερ. Να περάσουμε και στο έτερο ανοικτό εθνικό θέμα, την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Πιστεύετε ότι πλέον η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών και από τις δύο χώρες όπως προέβλεψε, σε συνέντευξη του στη Die Welt και ο επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν;

Απ. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί να εμπαίζεται από την σκοπιανή πλευρά με τον τρόπο που εξελίσσεται η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην γείτονα χώρα. Αυτό καθιστά ακόμα χειρότερο το πακέτο της Συμφωνίας και τα αποτελέσματα του για την χώρα μας. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο πως θα τελειώνει με τις διαδικασίες. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι έχει αναλάβει δεσμεύσεις να περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή πριν τις εθνικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας είναι ρητή και κατηγορηματική. Αυτή η συμφωνία δεν ψηφίζεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Ερ. Τέλος, να έλθουμε και στα ελληνοτουρκικά καθώς επίκειται επίσκεψη και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου. Εκτιμάτε ότι η επίσκεψη γίνεται στη σωστή στιγμή, και επιπλέον θεωρείτε ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο οι σχέσεις των δύο κρατών;

Απ. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά επιπολαιότητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σας θυμίζω την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα πέρσι, που μόνο προβλήματα δημιούργησε στις σχέσεις με την γείτονα χώρα. Σας θυμίζω επίσης και την ένταση που επικράτησε με τις προκλητικές δηλώσεις τής απέναντι πλευράς και φυσικά τη διαρκή «παρεμβολή» τού υπουργού Εθνικής Άμυνας, που δυναμίτιζε το κλίμα και τροφοδοτούσε την ένταση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν βλέπω καμία σοβαρότητα, καμία προετοιμασία, καμία συγκροτημένη στρατηγική από ελληνικής πλευράς. Αυτό με θλίβει και με ανησυχεί.

Keywords
συριζα, συνταγμα, νεα δημοκρατια, die welt, απε, τσιπρας, προσφορες, σαμαρας, νέα, ελλαδα, εκλογες, αθηνα, ρωτήσω, μνημονιο, novartis, βουλη, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , επιλεκτικη χρεοκοπια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2015, κοινωνια, αποτελεσματα, το πρωτο θεμα, χωρες, το θεμα, βημα, δανεια, δημοκρατια, θεμα, ιταλια, οικονομια, πρωτο θεμα, υγεια, απε, ασφαλιστικο, αφορμη, βρισκεται, γεγονοτα, γινεται, γειτονα, δεδομενο, δευτερο, δυστυχως, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, ευκαιρια, ευτυχια, υπαρχει, εξελιξη, ερντογαν, ερευνα, ερχονται, εφυγε, ζοφερη, ιδια, ιδρυση, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, μηνυση, μυστικα, ξερετε, παντα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, προβληματα, ρωτήσω, συζητηση, τεως, τομη, φυσικα, χρυση, χρυση τομη, χρονικα, ψευδαισθησεις, αγορες, die welt, επεισοδια, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, μεθοδος, novartis, πακετο, σκηνη, θελω να, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα