Κέντρο Κινέζικων Μελετών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Συνάντηση για έναρξη συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πειραιώς  και της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS) του Πεκίνου, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς μεταξύ του Πρύτανη Άγγελου Κότιου και του Καθηγητή Huang Ping, Γενικού Διευθυντή του  Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών της CASS για την ίδρυση του μοναδικού στην Ελλάδα "Κέντρου Κινέζικων Μελετών" (Centre of China Studies),

με τη συνεργασία του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη του Πειραιά

Η CASS είναι το μεγαλύτερο Think Tank της Κίνας, με πάνω από 35 ερευνητικά ινστιτούτα και περισσότερους από 3.200 ερευνητές.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη Άγγελο Κότιο η αξιοποίηση των συμφωνιών με τα  κινέζικα πανεπιστήμια (υπάρχει ήδη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πειραιώς και της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης) θα αναδείξει τον Πειραιά σε επιστημονική γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με την Κίνα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι καθηγητές Παντελής Παντελίδης Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Αθανάσιος Πλατιάς του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και η Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου Υπεύθυνη του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Προσυνέδριο IFLA στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η προσυνεδριακή επιστημονική διημερίδα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στις 22 και 23 Αυγούστου και παρουσίασε σειρά εργαλείων ποσοτικής και ποιοτικής μεθοδολογίας για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων των βιβλιοθηκών κάθε είδους.

Καθηγητές σε Πανεπιστημιακές σχολές και εργαζόμενοι σε μεγάλες βιβλιοθήκες της Ισπανίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, των Φιλιππίνων, της Ρουμανίας, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Σιγκαπούρης, της Ινδίας και της Ελλάδας παρουσίασαν καινοτόμα προγράμματα υπηρεσιών που αναγνωρίζουν τάσεις χρηστών, αποτιμούν στοχοθεσίες και μετρούν την διδακτική και ερευνητική αποδοτικότητα της συμβολής των βιβλιοθηκών. Επίσης παρουσιάστηκαν μοντέλα αξιοποίησης των κοινωνικών δικτύων, καταγραφής των αναγκών των χρηστών, αξιολόγησης των επενδύσεων σε ηλεκτρονικά περιοδικά και πηγές πληροφόρησης, ικανοποίησης χρηστών και αξιολόγησης  των παροχών μιας βιβλιοθήκης στο σύνολό της.

Από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επισκέψεων σε Βιβλιοθήκες οι Σύνεδροι συνοδευόμενοι από την Δρ. Ανθή Κατσιρίκου Προϊσταμένη της ΒΙ.ΚΕ.Π. του Πανεπιστημίου Πειραιώς, επισκέφτηκαν το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, το οποίο ήταν και αρωγός της επιστημονικής εκδήλωσης και είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις κορυφαίες συλλογές, βιβλία, χειρόγραφα, εφημερίδες και το μοναδικής σημασίας για την ιστορία της χώρας αρχείο, το οποίο χρονολογείται από το 1914, στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας». Τους Συνέδρους υποδέχθηκαν στη βιβλιοθήκη η Μαρία Αντωνιάδου Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος, τα μέλη του προεδρείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Φανή Πετραλιά και Δημήτρης Γκιώνης, την περιήγηση των Συνέδρων ανέλαβε ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης Ιστορικός και Ομότιμος Δ/της ΕΙΕ, παρουσία της Ελένης Πουρνάρα Καρκαζή, του Έλληνα Πρέσβη στο Βατικανό και της κυρίας Νικολάου Πατακιά  και του Χρ. Μπούση Δ/ντη της Ενώσεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα