ΚΕΠΕ: Δεν θα ξεπεράσει το 7,16% η ύφεση στην Ελλάδα
Ο ΟΟΣΑ μπορεί να θεωρεί ότι η ύφεση στην Ελλάδα να είναι φέτος 8%, αλλά οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ χαμηλώνουν το ποσοστό. Συγκεκριμένα, στο εύρος 5,67% με 7,16% εκτιμά την ύφεση το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) όπως σημειώνεται στη σύνοψη του τετραμηνιαίου περιοδικού «Οικονομικές Εξελίξεις» που κυκλοφόρησε σήμερα για το μήνα Ιούνιο από το κέντρο.
Όπως
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, τα πρώτα δείγματα γραφής συνηγορούν στην παραπάνω υπόθεση καθώς αντανακλώνται στην επιτυχή έξοδο της χώρας όπου δανείστηκε για 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,5%. Όπως εξηγεί το κέντρο, δεν είναι η πρώτη φορά που βγήκε η χώρα στις αγορές. «Είναι όμως η πρώτη φορά κατά την οποία το κόστος δανεισμού είναι τόσο μικρό για ένα δεκαετές ομόλογο. Τον Μάρτιο του 2019, το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού ήταν 3,9%. Άρα η εμπιστοσύνη είναι το άλφα και το ωμέγα στην οικονομία. Και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα που πρέπει να το κρατήσουμε για τους επόμενους μήνες».
Οι ξένοι επενδυτές δανείζουν στις σημερινές συνθήκες την Ελλάδα με ευνοϊκό επιτόκιο, συνεχίζει το ΚΕΠΕ, και μάλιστα σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων όπου η Ελλάδα απειλείται από την επιθετικότητα της Τουρκίας. «Απόδειξη και αυτό του πόσο σημαντικό είναι ότι η χώρα μας είναι «δεμένη» με το ευρώ».
Για το αν η ύφεση θα είναι πιο κοντά στο -10% ή στο -4,7% εξαρτάται από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες. Η ιατρική-υγειονομική πρόοδος είναι ο πρώτος καθοριστικός παράγοντας. Όσο πιο γρήγορα βρεθεί ένα αποτελεσματικό αντιϊκό φάρμακο ή ακόμη καλύτερα ένα εμβόλιο απέναντι στον κορονοϊό, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς και μικρότερη βέβαια η ένταση της ύφεσης.
Από εκεί και πέρα ο δεύτερος εξωγενής παράγοντας σχετίζεται με την επιτυχία αντιμετώπισης της κρίσης στις άλλες χώρες. Η οικονομία μας είναι μικρή και ανοικτή και δυστυχώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν τομέα, τον τουρισμό, με προφανείς διασυνδέσεις με το εξωτερικό. Όπως εκτιμά το ΚΕΠΕ, θα ήμασταν σε ευνοϊκότερη κατάσταση εάν είχαμε φροντίσει πριν από την έλευση του κορονοϊού, π.χ. στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης, να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, ενισχύοντας και άλλους τομείς π.χ. αγροδιατροφικό, μεταποίηση, εκτός του τουρισμού.
Ο τριετούς παράγοντας σχετίζεται με την ΕΕ όπου τα πράγματα δείχνουν θετικά, όπως σημειώνει το ΚΕΠΕ, και ο τέταρτος παράγοντας σχετίζεται με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση και τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, αφού διάφοροι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν βελτίωση μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Μεγάλο το πλήγμα στον τουρισμόΟ τουρισμός σύμφωνα με την έκθεση δέχεται ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα από τη διεθνή εξάπλωση του κορονοιού αλλά παράλληλα σημειώνεται: «δεδομένου ότι ο δημόσιος τομέας καταλαμβάνει το 1/5 περίπου της ελληνικής οικονομίας σε όρους παραγωγής και απασχόλησης, η άσκηση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη άσκηση κατάλληλων κλαδικών πολιτικών, είναι εφικτό να αντισταθμίσει σημαντικό μέρος των αρνητικών επιπτώσεων της μείωσης των διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων. Κατά συνέπεια, οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση 4,7% έως 7,9% φαίνονται, με τα σημερινά δεδομένα, αρκετά βάσιμες».
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούνΜε δεδομένη τη δυσχέρεια στην ιδιωτική οικονομία, σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής ως κύριος αντισταθμιστικός παράγοντας μπορεί να αναδειχθεί η αύξηση των κρατικών δαπανών για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Στην περίπτωση της χώρας μας, όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων του Κρατικού Προϋπολογισμού για όσο διάστημα απαιτείται, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία υπό τις έκτακτες συνθήκες ανοικοδόμησής της. Η σχετικά μικρή επίδραση του ύψους του δημοσίου χρέους στην αύξηση των μη εξυπηρετόυμενων δανείων (ΜΕ∆) αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τους υπεύθυνους χάραξης μιας περισσότερο παρεμβατικής πολιτικής στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Επιπλέον, ο ρόλος του δημοσιονομικού ισοζυγίου και του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού σχετικά με την εξέλιξη των ΜΕ∆ θα πρέπει να εκτιμηθεί σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη θετική επίδραση των δημοσίων δαπανών στη στήριξη του εισοδήματος και του ΑΕΠ, τα οποία αποτελούν τον κύριο παράγοντα επίδρασης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από την άλλη πλευρά, η χρηματοοικονομική ευρωστία των τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως τουλάχιστον αυτή αντανακλάται στη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, αποτελεί τη δεύτερη σημαντική γραμμή άμυνας για την ανάσχεση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων όλων των κατηγοριών στο μέλλον, καθώς συμβάλλει στη διαφύλαξη της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα γενικότερα.
Τέλος, η αρνητική επίπτωση που θα έχουν πιθανές δυσμενείς μεταβολές στις τιμές των ακινήτων στα στεγαστικά ΜΕ∆ είναι αναμενόμενη αλλά μικρή, ενώ η αύξηση των παρεχόμενων κινήτρων προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης προς την οικονομία θα έχουν βραχυπρόθεσμα ευεργετική, αν και μικρή, επίδραση στη μείωση ή συγκράτηση της αύξησης των ΜΕ∆. Επομένως, τον κύριο μοχλό στήριξης της οικονομίας και ανάσχεσης των ΜΕ∆ πρέπει να αποτελέσει η αύξηση των κρατικών δαπανών ως βασικός στυλοβάτης του εισοδήματος σε περιόδους κρίσης, με την παράλληλη μέριμνα για διατήρηση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας των τραπεζών ως την αναγκαία γέφυρα για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας.
Ο δρόμος μπροστά μας: το σχέδιο των μεταρρυθμίσεωνΣημαντικό χαρακτηρίζεται να μην «χαθεί» ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα του πακέτου στήριξης της ΕΕ που αντιστοιχούν στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος να διαχειρισθεί ένα συνολικό Recovery Plan. Όμως δεν φτάνει η απορροφητικότητα, όπως σημειώνεται, χρειάζεται και αποτελεσματικότητα.
Το αναγκαίο Recovery Plan της χώρας πρέπει να υποστηρίζει το δόγμα που λέει: «παράγω και εξάγω».
Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ η κυβέρνηση έχει τη χρυσή ευκαιρία-πρόκληση να προχωρήσει στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ενισχύοντας τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Να αναδείξει την τοπική παραγωγή, ώστε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από άλλες χώρες και ειδικά από αυτές που είναι μακριά από το γεωγραφικό μήκος και πλάτος στο οποίο βρισκόμαστε. Και αυτό μπορεί να γίνει τονώνοντας τον πρωτογενή τομέα με νέες τεχνολογίες και ιδέες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν
- Αυτό είναι το πιο απλό, αποτελεσματικό και οικονομικό μυστικό αντιγήρανσης
- Πείνα κτυπά ραγδαία την Πάτρα. 900 οικογένειες σε συσσίτια
- Πανελλαδικές 2020: Κάθε φέτος και χειρότερα, λέει η Ένωση Ελλήνων Χημικών
- Λιβύη: Ρώσοι εισήλθαν σε πετρελαϊκά κοιτάσματα και εμποδίζουν την παραγωγή
- Έρχεται και μεγάλη μεταγραφή μετά από Αλβέρτη και Διαμαντίδη
- ''Φως στο τούνελ'': Απόψε η τελευταία εκπομπή με στοιχεία που σοκάρουν
- Τρόμος σε παραλία! Κοριτσάκι συνάντησε «Θαλάσσιο Δαίμονα» (pics)
- Ρόδος: Βρήκε δουλειά η μητέρα της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα
- Κατασχέθηκαν 70.000 χειρουργικές μάσκες αξίας 19.950 ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Στα σκουπίδια 70.000 χειρουργικές μάσκες - Μεγάλη απάτη αξίας... 19.950 ευρώ
- ΕΛΣΤΑΤ: Πόσα είναι τα Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα
- Ελληνική πατέντα: Δείτε την υπεριώδη ακτινοβολία σε πραγματικό χρόνο
- Σεισμός στην Κάσο
- Αλλαγή στο δελτίο ειδήσεων του Open
- Δένδιας: Έχουμε τη δυνατότητα να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα
- Αγορά κλιματιστικού από τη MediaMarkt, ασφαλώς
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν - Τι συζήτησαν
- Απόπειρα αρπαγής στον Πύργο: «Μας είπε η μαμά να σε πάμε σπίτι» - Τι «έπιασαν» οι κάμερες στην περιοχή
- ΚΕΠΕ: Δεν θα ξεπεράσει το 7,16% η ύφεση στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- ΚΕΠΕ: Δεν θα ξεπεράσει το 7,16% η ύφεση στην Ελλάδα
- Σεισμός στην Κάσο
- Το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει απαγόρευση κυκλοφορίας για παλιά αυτοκίνητα - Προτείνει όριο ηλικίας
- Με απόφαση Θεοδωρικάκου ενιαίο σύστημα επιλογής προϊσταμένων σε Δημόσια Διοίκηση και ΟΤΑ
- Ελληνική πατέντα: Δείτε την υπεριώδη ακτινοβολία σε πραγματικό χρόνο
- Αγορά κλιματιστικού από τη MediaMarkt, ασφαλώς
- Αλλαγή στο δελτίο ειδήσεων του Open
- Συναγερμός στη Γλασκώβη, επίθεση με μαχαίρι, πληροφορίες για νεκρούς
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική, μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα
- Μεγάλος Περίπατος: Μπήκαν οι ζαρντινιέρες στην Πανεπιστημίου (pics)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιούργκεν Κλοπ: Ο νέος… σερ του αγγλικού ποδοσφαίρου
- Λιβύη: Ρώσοι εισήλθαν σε πετρελαϊκά κοιτάσματα και εμποδίζουν την παραγωγή
- Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση 2 ετών σε αστυνομικό που παρέσυρε και σκότωσε 10χρονη
- Ζευγάρι Τρίκαλα: Μια αναπάντεχη δωρεά
- Εργατικό δυστύχημα στη Λάρισα: Νεκρός 61χρονος που καταπλακώθηκε από χώματα
- ΟΕΕ: Επί ταπητος με το υπουργείο τα προβλήματα των λογιστών-φοροτεχνικών
- Τέλος από τον Παναθηναϊκό μετά από τρεις δεκαετίες ο Μάνος Παπαδόπουλος
- Το επικίνδυνο μα και πολύτιμο βουνό της Αττικής με τα απύθμενα χάσματα (video)
- Γενί Σαφάκ: «Απάντηση στη γαλλο-ελληνική συμμαχία η Navtex στην Κρήτη»
- Τέλος επιτηδεύματος: Απαλλάσσονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες