Κι όμως... τα μανιτάρια μιλάνε: Χρησιμοποιούν μέχρι και 50 «λέξεις»

Οι μύκητες μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι είναι σιωπηλοί και σχετικά αυτόνομοι οργανισμοί, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι στην πραγματικότητα είναι αρκετά... επικοινωνιακοί

Η μαθηματική ανάλυση των ηλεκτρικών σημάτων που φαίνεται να στέλνουν οι μύκητες μεταξύ τους, εντόπισε μοτίβα που παρουσιάζουν εντυπωσιακή δομική ομοιότητα με την ανθρώπινη ομιλία.

Σύμφωνα με το Guardian, προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι μύκητες διοχετεύουν ηλεκτρικά

ερεθίσματα μέσω μακρών, υπόγειων νηματοειδών δομών που ονομάζονται υφές – παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο τα νευρικά κύτταρα μεταδίδουν πληροφορίες στους ανθρώπους.

Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι ο ρυθμός πυροδότησης αυτών των παλμών αυξάνεται όταν οι υφές των ξυλοφάγων μυκήτων έρχονται σε επαφή με κομμάτια ξύλου, γεγονός που συνηγορεί στο ότι οι μύκητες χρησιμοποιούν αυτή την ηλεκτρική «γλώσσα» για να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την τροφή ή τον τραυματισμό με απομακρυσμένα μέρη του εαυτού τους ή με συνεργάτες που συνδέονται με υφές, όπως τα δέντρα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Royal Society Open Science», διαπίστωσε ότι αυτή η δραστηριότητα μοιάζει με λεξιλόγιο έως και 50 «λέξεων», αλλά και πως η κατανομή αυτών των «μυκητιακών λέξεων» ταιριάζουν πολύ με εκείνες της ανθρώπινης γλώσσας.

Για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της «γλώσσας» μυκήτων και ανθρώπων, ο καθηγητής Άντριου Ανταμάτσκι στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ, ανέλυσε τα μοτίβα της ηλεκτρικής δραστηριότητας από τέσσερα είδη μυκήτων: enoki, split gill, ghost και caterpillar.

«Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ μοτίβων στους μύκητες και στην ανθρώπινη ομιλία. Πιθανώς όχι», δήλωσε στην Guardian ο ερευνητής. «Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές ομοιότητες που επεξεργάζονται ζώντα υποστρώματα διαφορετικών κατηγοριών, οικογενειών και ειδών».

«Αν και ενδιαφέρουσα, η ερμηνεία ως γλώσσα φαίνεται κάπως υπερβολικά ενθουσιώδης και θα απαιτούσε πολύ περισσότερη έρευνα και δοκιμή κρίσιμων υποθέσεων προτού δούμε το ¨"μύκητας" στο Google Translate», σχολίασε χαριτολογώντας ο Ντάν Μπέμπερ, αναπληρωτής καθηγητής Βιοεπιστημών στο πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα