Κλάους Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της»
Ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, άνθηση του Τουρισμού, αύξηση των εξαγωγών και ανάπτυξη ύψους 2,5%, και νέες ελαφρύνσεις του χρέους, αν υπάρξει ανάγκη, εκτιμά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
"Μεγάλη πρόοδο" διαπιστώνει στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και κάνει λόγο για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, άνθηση του Τουρισμού, αύξηση των εξαγωγών και ανάπτυξη ύψους 2,5%, ενώ εκτιμά ότι στο τέλος του προγράμματος ,εάν υπάρχει ανάγκη,
"Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα για την οποία υπάρχει ακόμη σε εξέλιξη στήριξη. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο, γιατί υπάρχουν ακόμα πράγματα να γίνουν στην Ελλάδα. Αλλά κι εκεί υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Το 2009 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα, πάνω από 15% του ΑΕΠ. Το 2016 υπήρχε στην Ελλάδα ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ('μαύρο μηδέν') - όπως στη Γερμανία", δηλώνει ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχωρεί στην "Augsburger Allgemeine Zeitung" και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι βιώσιμη, επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα να γίνουν, αλλά "η πρόοδος είναι ισχυρή": "Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 20-40%. Αυτό οδηγεί σε μείωση των τιμών, ώστε η χώρα να είναι και πάλι ανταγωνιστική. Ακόμα και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώνεται. Διότι δεν ανθεί μόνο ο Τουρισμός, αλλά αυξάνονται και οι εξαγωγές. Η πρόοδος είναι σαφής και βιώσιμη. Αυτή τη χρονιά αναμένεται ανάπτυξη 2,5%", δηλώνει.
Ο κ. Ρέγκλινγκ υποδεικνύει τη Διοίκηση ως τον τομέα στον οποίο πρέπει ακόμη να βελτιωθεί η κατάσταση και αναφέρεται συγκεκριμένα στην φορολογική διοίκηση και στο νομικό σύστημα.
«Η Διοίκηση είναι ακόμα αδύναμη, π.χ. η φορολογική διοίκηση. Υπάρχουν προβλήματα στο νομικό σύστημα. Πρέπει να γίνουν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και να μεταρρυθμιστεί το Δημόσιο. Θα ήταν κρίμα να σταματήσει εδώ η μέχρι τώρα πρόοδος με το τέλος του προγράμματος", λέει χαρακτηριστικά, ενώ, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω περικοπής του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είχε ήδη "μεγάλες ελαφρύνσεις" και αναφέρεται στην περικοπή χρέους άνω του 50% που δέχθηκαν το 2012 οι ιδιώτες πιστωτές, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι οι δημόσιοι πιστωτές δεν δέχονται "κούρεμα" χρέους. "Αντ' αυτού χορηγείται μια συμφέρουσα χρηματοδότηση, χωρίς κόστος για τον φορολογούμενο στη Γερμανία. Υπάρχουν σκέψεις μήπως στο τέλος του προγράμματος καταστούν για ακόμα μια φορά αναγκαίες ελαφρύνσεις, π.χ. μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής. Όλα αυτά όμως δεν συνιστούν άφεση του χρέους", τονίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.
Ο επικεφαλής του EMΣ εμφανίζεται πάντως απολύτως πεπεισμένος ότι ο Μηχανισμός θα πάρει πίσω τα δάνεια ύψους 273 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει χορηγήσει για τα προγράμματα διάσωσης. Αναγνωρίζει ότι στην Γερμανία υπάρχει για αυτό μεγάλος σκεπτικισμός, αλλά αναφέρεται στο παράδειγμα της Ισπανίας, για την οποία γερμανοί καθηγητές προέβλεπαν ότι δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα δάνειά της και καταλήγει: "Αυτό ήταν ανοησία. Τα δάνεια εξυπηρετούνται και οι τόκοι καταβάλλονται. Η Ισπανία ήδη εξοφλεί νωρίτερα το δάνειό της".
Σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό ρόλο του ΕΜΣ, όταν δεν θα υπάρχουν σε εξέλιξη προγράμματα στήριξης, ο κ. Ρέγκλινγκ θεωρεί σημαντικό να υπάρχει μακροπρόθεσμα ένας μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων, διότι το οικονομικό μας σύστημα περνάει κατά διαστήματα κρίσεις. "Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή γίναμε περιττοί, είναι καλό. Αυτός ήταν ο σκοπός. O ΕΜΣ όμως έχει δημιουργηθεί ως μόνιμος θεσμός. Υπάρχει σχετικά με αυτό μια συζήτηση εάν θα πρέπει να αναλάβει επιπλέον αρμοδιότητες κατά την εμβάθυνση της Νομισματικής Ένωσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι στην πλειοψηφία τους της άποψης ότι μελλοντικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΕΜΣ θα πρέπει να σχεδιάζουν και να διαπραγματεύονται από κοινού προγράμματα μεταρρυθμίσεων για ένα κράτος-μέλος, εάν αυτό είναι απαραίτητο", δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ και, απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Μηχανισμός θα πρέπει, εκτός από το να δίνει χρήματα, να προσφέρει συμβουλές και να προτείνει μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται στο παράδειγμα της Ελλάδας: "Στην πράξη αυτό θα ήταν συνδεδεμένο για μας με μια νέα εντολή. Στην Ελλάδα όμως εξελιχθήκαμε σε αυτόν τον ρόλο. Δεν βρίσκονται επιτόπου μόνο η τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλλά και ο ΕΜΣ. Η τρόικα εξελίχθηκε σε κουαρτέτο", εξηγεί και εκτιμά ότι θα ήταν λογικό ο ΕΜΣ να αποκτούσε έναν ισχυρότερο ρόλο, καθώς από τη μια πλευρά το ΔΝΤ φαίνεται να αποσύρεται δυναμικά από την Ευρώπη και από την άλλη η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη, για το ενδεχόμενο άλλης μιας κρίσης. Ο κ. Ρέγκλινγκ ωστόσο δεν βλέπει την εξέλιξη του ΕΜΣ σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, όπως το ΔΝΤ, με 2500 υπαλλήλους. "Το ΔΝΤ είναι αρμόδιο για όλον τον κόσμο και για αυτό πολύ μεγαλύτερο. Επιπλέον, ο ΕΜΣ έχει ως εταίρο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει σήμερα την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική των χωρών και υποβάλλει προτάσεις. Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής ρυθμίζονται από τις Συνθήκες της ΕΕ και έτσι θα παραμείνουν", τονίζει και σημειώνει ότι ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αναλάβει έναν ρόλο όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αναφέρεται ρητά στις Συνθήκες, αλλά είναι σχετικά ανεξάρτητη από την Επιτροπή και ελέγχεται κυρίως από τα κράτη-μέλη.
Επιπλέον χρήματα πάντως δεν θα χρειαστεί ο ΕΜΣ, λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς διαθέτει ήδη αδιάθετες πιστώσεις ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για τον ορισμό υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα, αλλά θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ποιες αρμοδιότητες θα μπορούσε να έχει. "Θα συμμετείχε σίγουρα στο Eurogroup και στο Εποπτικό Συμβούλιο του ΕΜΣ. Θα εκπροσωπούσε διεθνώς τον ευρω-χώρο. Το αποφασιστικό ερώτημα όμως θα είναι εάν ο ευρω-χώρος θα αποκτήσει έναν κοινό προϋπολογισμό και σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ομοφωνία", επισημαίνει. Σε ό,τι αφορά δε την εξασφάλιση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Ρέγκλινγκ απορρίπτει την υπόθεση ότι οι γερμανοί αποταμιευτές θα κληθούν να πληρώσουν για άλλους και τονίζει ότι το σύστημα θα είναι προς το συμφέρον και των Γερμανών, καθώς από τη μία πλευρά τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης θα είναι μικρότερα, ενώ δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να επωφεληθεί και ο γερμανός αποταμιευτής από μια τέτοια εξασφάλιση.
Καταλήγοντας, ο κ. Ρέγκλινγκ ερωτάται σχετικά με το αν είναι πράγματι σωστή η διατήρηση της συνοχής της Ευρώπης, καθώς πολλά δεξιά και λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη υποστηρίζουν τον διαχωρισμό. "Υπάρχουν περισσότερα λαϊκιστικά κόμματα από ό,τι παλαιότερα. Και στην Γερμανία επίσης. Αυτό είναι ανησυχητικό. Υπάρχει όμως και η μεγαλύτερη στήριξη στο ευρώ από το 2004. Αυτό είναι ευχάριστο. Νομίζω ότι θεωρείται πως η Ευρώπη σε συγκεκριμένους τομείς πρέπει να κάνει περισσότερα: στην κοινή φύλαξη των συνόρων, στην προστασία του κλίματος, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και σε ό,τι αφορά μια λειτουργούσα νομισματική ένωση. Σε θέματα δηλαδή που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα κράτη", αναφέρει.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτή είναι η σύντροφος του Ηλία Βρεττού που οδηγούσε το αυτοκίνητο
- Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ηλίας Βρεττός μετά το σοβαρό τροχαίο – Τι λένε οι γιατροί
- Οι πρώτες δηλώσεις των γιατρών για τον Ηλία Βρεττό μετά το τροχαίο
- Γονείς εξέδιδαν την 9χρονη κόρη τους έναντι 25 ευρώ
- Casus belli στη Συρία κήρυξε η Τουρκία
- Σφοδρό τροχαίο ατύχημα για τον Ηλία Βρεττό: Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ως κρίσιμη!
- Με τραγικό τρόπο πέθανε η δημοσιογράφος Καρολίνα Κάλφα
- Τελευταίο αντίο στη σύζυγο του Σωκράτη Φάμελλου
- Ηλίας Βρεττός: Νέες φωτογραφίες από το σοκαριστικό τροχαίο στη Γλυφάδα
- Σμαράγδα Καρύδη: «Θύμωσα πολύ και το θεώρησα άδικο έκανα μήνυση και την κέρδισα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Κλειστοί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί αύριο Τρίτη
- Τεράστια λαγάνα για την Μακεδονία με τον Μέγα Αλέξανδρο στα Γιαννιτσά
- Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε εκκλησία στο Νταγκεστάν
- Περιστέρι: Νεκρός από πυρκαγιά παλαίμαχος του Ατρόμητου
- Μοσκοβισί σε Eurogroup: «H Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των δεσμεύσεών της»
- Τσαβούσογλου: "Κανένας και τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες στη Συρία"
- Κλάους Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της»
- Σε καραντίνα πλοίο στη Βοιωτία μετά από μυστηριώδη θάνατο
- Μοζαμβίκη: 17 νεκροί από κατολισθήσεις
- ΕΚΤ: Αποσύρει η Ιρλανδία την υποψηφιότητα του Φίλιπ Λέιν
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Κλάους Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της»
- Μοσκοβισί σε Eurogroup: «H Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των δεσμεύσεών της»
- Μοζαμβίκη: 17 νεκροί από κατολισθήσεις
- ΕΚΤ: Αποσύρει η Ιρλανδία την υποψηφιότητα του Φίλιπ Λέιν
- Κλειστοί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί αύριο Τρίτη
- Σε καραντίνα πλοίο στη Βοιωτία μετά από μυστηριώδη θάνατο
- Περιστέρι: Νεκρός από πυρκαγιά παλαίμαχος του Ατρόμητου
- Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε εκκλησία στο Νταγκεστάν
- Συρία: Τουλάχιστον 18 νεκροί από τους βομβαρδισμούς στην Ανατολική Γούτα
- Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα 100 χρόνια πριν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν -Ερντογάν: Συζήτησαν για τη Συρία, τι συμφώνησαν
- Λαγάνα - γίγας 110 κιλών παρασκευάστηκε στην Πάτρα (pic)
- ΥΠΟΙΚ: Τεχνικής φύσης τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα
- Πηγές ΥΠΟΙΚ: Η δόση θα εκταμιευτεί μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων
- Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «The Artist» από την Λέσχη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
- «Φύλλο προόδου» από το Eurogroup για το τυπικό κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης (video)
- Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε εκκλησία
- Μοσκοβισί: H Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των δεσμεύσεών της
- Πήγαμε στο all time classic πάρτυ της τελευταίας Κυριακής - Από ζογκλέρ μέχρι λαγάνες!!! ΦΩΤΟ
- Δυτική Ελλάδα: Xαλάει ο καιρός από το βράδυ - Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Η πρόγνωση για την Πάτρα