«Κλίνατε επί Δεξιά» στη ΝΔ για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντά στο Νταβός της Ελβετίας των σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευησης θα τοποθετείται στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματό του για το συγκεκριμένο

ζήτημα.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 16:30 το μεσημέρι στην οδό Πειραιώς και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε το πολυπληθέστερο κομματικό όργανο για να συζητηθεί το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι τυχαίο, καθώς η όποια απόφαση για τη στάση της κεντροδεξιάς παράταξης θέλει να έχει τη νομιμοποίηση της κομματικής βάσης που εκπροσωπείται από τα μέλη της Π.Ε.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, η οποία στην πρόσφατη συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση, χρησιμοποίησε τη φράση «εκεί θα συναξιολογήσουμε, τα γεγονότα». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, η γραμμή που θα ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτή που παρουσίασε και στη δημόσια τοποθέτησή του, αμέσως μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής και εδράζεται στη λογική, «ακούμε το κοινό αίσθημα».

Αρκετοί πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ, έχουν την άποψη ότι η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση, καθώς οι συνθήκες σήμερα δεν είναι ίδιες με το 2008. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και «καραμανλικοί» βουλευτές, όπως ο Γιώργος Βλάχος, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η χθεσινή τοποθέτηση του τομεάρχη Άμυνας του κόμματος Βασίλη Κικίλια στον ΣΚΑΪ ο οποίος ανέφερε ότι η βούληση της ΝΔ είναι να μην υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της στην ονομασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.

Αντίθετος στην συμπερίληψη του όρου "Μακεδονία" ακόμα και σε σύνθετη ονομασία εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Σταμάτης, από το «σαμαρικό» στρατόπεδο, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η χθεσινή παρέμβαση του βουλευτή Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή, που τονίστηκε έντονα από την επικοινωνιακή ομάδα της οδού Πειραιώς. Ο τομεάρχης υποδομών της ΝΔ, αφού υπενθύμισε τις τρεις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ζητήματα αλυτρωτισμού, συντάγματος και χάρτες, κατάκτηση του Βουκουρεστίου και erga omnes) τόνισε πως «η κυβέρνηση σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση η χώρα διαπραγματευτικά, από ότι ήταν τότε» και πρόσθεσε πως «το Βουκουρέστι είναι το μίνιμουμ», κάτι «που έχει πει και ο Μητσοτάκης, σε όλους τους τόνους».

Επίσης η θέση ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε άλλη συγκυρία από το 2008» τονίστηκε και στη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου για την άποψη που είχε εκφράσει η Ντόρα Μπακογιάννη εκείνη την εποχή για το όνομα «Νέα Μακεδονία». Υπενθυμίζεται ότι και ο αρχιτέκτονας του Βουκουρεστίου, Κώστας Καραμανλής, φέρεται να έχει δηλώσει ότι «δεν υφίσταται Μακεδονικό Έθνος». Υπό τα δεδομένα αυτά δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το στίγμα που θα βγει σήμερα από τη συνεδρίαση της γαλάζιας Πολιτικής Επιτροπής, είναι κατά της λέξης «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα