Κλοπή μετάλλων και καλωδίων από ΟΣΕ: Πώς έγινε πλημμέλημα από κακούργημα η μάστιγα στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019, λίγο πριν από τις εκλογές, «μετέτρεψε» από κακούργημα σε πλημμέλημα την κλοπή καλωδίων και μετάλλων από τον ΟΣΕ, ένα φαινόμενο που έγινε μάστιγα για το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η τραγωδία στα Τέμπη έφερε στο προσκήνιο μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα του σιδηροδρομικού

δικτύου στη χώρα. Ένα εξ αυτών είναι το φαινόμενο της κλοπής υλικού, και ειδικότερα των καλωδίων χαλκού, το οποίο επιφέρει μεγάλες ζημιές στον ΟΣΕ (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5 ως και 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο).

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί και μια άλλη παράμετρος αυτού του φαινομένου. Με τον Ποινικό Κώδικα που που ίσχυε από την αναδιαμόρφωση με το νόμο 4199/2013, η κλοπή μετάλλων ή άλλες δολιοφθορές στον ΟΣΕ χαρακτηρίζονταν ως κακούργημα, ανεξάρτητα με το ύψος τη ζημιάς που προξενήθηκε ή της οικονομικής αξίας του υλικού.

Όμως, με το νέο Ποινικό Κώδικα που «πέρασε» από τη Βουλή λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, το συγκεκριμένο αδίκημα έγινε ουσιαστικά από κακούργημα πλημμέλημα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, από τον Ποινικό κώδικα αφαιρέθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία αιτιολογία το τμήμα νόμου του 2013 που προσδιόριζε ως κακουργηματικής μορφής την κλοπή αυτών των καλωδίων από το σιδηροδρομικό δίκτυο και το άφησε σαν μία απλή η διακεκριμένη κλοπή που είναι κυρίως πλημμεληματικής μορφής.

Εκτός αν αποδειχθεί από περαιτέρω δικαστική έρευνα -κάτι εξαιρετικά δυσχερές ή απίθανο- ότι το κέρδος της συμμορίας που συλλαμβάνονται από την πώληση των καλωδίων είναι μεγαλύτερο από 120.000 ευρώ ή προχωρούν κατ' επάγγελμα σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Το αποτέλεσμα είναι, μέλη συμμοριών που έχουν συλληφθεί τελευταία, (όπως στον Δομοκό και την Κηφισιά) για αυτό το αδίκημα, που είναι το ίδιο επικίνδυνο για τη ζωή των επιβατών των αμαξοστοιχιών, να αφήνονται ελεύθερα.

Και ενώ πριν αρκούσε να πιαστούν με τα καλώδια στα χέρια για να κατηγορηθούν για κακούργημα με πολυετείς καθείρξεις.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 291 του Ν. 4619/2019 αναφέρει:

Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών

1. Όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών
α) με καταστροφή, βλάβη ή μετακίνηση εγκαταστάσεων ή συγκοινωνιακών μέσων,
β) με τοποθέτηση ή διατήρηση εμποδίων,
γ) με αλλοίωση σημείων ή σημάτων ή με τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλμένων σημείων ή σημάτων, ή
δ) με παραβίαση των κανόνων τεχνικού ελέγχου ή ασφαλούς φόρτωσης των συγκοινωνιακών μέσων,
ε) με άλλες, εξίσου επικίνδυνες, για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις

τιμωρείται:

αα) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα,

ββ) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,

γγ) με κάθειρξη αν στην περίπτωση των στοιχείων α΄ ή β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας,

δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

2. Με τις ίδιες ποινές κατά τις διακρίσεις των στοιχείων α΄ έως δ΄ της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται, εάν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις, όποιος οδηγεί όχημα σταθερής τροχιάς ή κυβερνά πλοίο ή αεροπλάνο χωρίς να είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης.

3. Όποιος στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων από αμέλεια προκαλεί τη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας ή οδηγεί επικίνδυνα και έτσι προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

#ΚΛΟΠΗ #ΚΑΛΩΔΙΑ #ΟΣΕ #ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ #ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ #ΝΟΜΟΣ #ΠΟΙΝΙΚΟΣ_ΚΩΔΙΚΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κλοπή, ΟΣΕ, Πώς,klopi, ose, pos