Κομισιόν: Δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας και βελτίωση της αγοράς εργασίας στην ΕΕ

Δυναμική μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας και βελτίωση της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής κατάστασης στην ΕΕ, καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη «χειμερινή δέσμη» του ευρωπαϊκού εξαμήνου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα κράτη-μέλη, η διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ΕΕ, τα τελευταία χρόνια ήταν σημαντική, κυρίως όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την ανεργία και την ανταγωνιστικότητα

Η Επιτροπή παραθέτει λεπτομερή ανάλυση των μακροοικονομικών

ανισορροπιών για 12 χώρες-μέλη, εκ των οποίων οι οχτώ (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία) αντιμετωπίζουν οικονομικές ανισορροπίες, οι τρεις (Κροατία, Κύπρος, Ιταλία) αντιμετωπίζουν υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες και η Σλοβενία, η οποία πέρυσι αντιμετώπιζε οικονομικές ανισορροπίες φέτος τις έχει ξεπεράσει.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Κύπρο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι φέτος και του χρόνου θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη, ωστόσο παραμένουν ανισορροπίες που σχετίζονται με το μεγάλο απόθεμα ιδιωτικού και δημόσιου δανεισμού που βαραίνει την οικονομία της χώρας. Ο Β. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε, επίσης, ότι μετά την Ελλάδα, η Κύπρος έρχεται δεύτερη, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σε ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ποσοστό περίπου 30%, έναντι 4,4% που είναι ο μέσος όρος των μην εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ.

Για τη Γαλλία, ο επίτροπος Μοσκοβισί υπογράμμισε τη βελτίωση των ανισορροπιών, χάρη στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και η ανεργία μειώνονται, ενώ η αύξηση του χρέους και η απώλεια της ανταγωνιστικότητας έχουν σταματήσει. Προσέθεσε ότι απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να ενισχυθεί η γαλλική οικονομία και κάλεσε τη Γαλλία να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε την επιτάχυνση της ανάκαμψης στη χώρα το 2017, με σημαντική μείωση της ανεργίας κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι επτά χώρες (Βέλγιο, Κύπρος, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία) ασκούν επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό, ο οποίος υπονομεύει το αίσθημα δικαίου και τις ισότιμες συνθήκες στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, ενώ παράλληλα αυξάνουν το βάρος που επωμίζονται οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι.Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τον κοινωνικό πίνακα επιδόσεων των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη- μέλη που εξετάζει τα ποσοστά ανεργίας και απασχόλησης, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, τον αντίκτυπο των δημοσίων πολιτικών στη φτώχεια κ.ο.κ. η επίτροπος, αρμόδια για θέματα κοινωνικών υποθέσεων και απασχόλησης, Μάριαν Θίσεν ανέφερε ότι υπάρχει βελτίωση.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως η απασχόληση στην ΕΕ έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ και η ανεργία έχει μειωθεί σε επίπεδα πριν την κρίση (7,7%). Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε ορισμένες χώρες η ανεργία των νέων και των μακροχρόνια ανέργων παραμένει υψηλή, ενώ σε κάποιες άλλες, το εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από όταν ξεκίνησε η κρίση. Σε γενικές γραμμές, ανέφερε ότι το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια στην ΕΕ, μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλό.

Σχετικά με την αγορά εργασίας, η Μ. Θίσεν υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερη ευελιξία που να συμβαδίζει με περισσότερη ασφάλεια. Αναφέρθηκε στη Γαλλία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Πορτογαλία που επεκτείνουν την πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυ ασφάλειας σε ανθρώπους που δεν έχουν τυπικές μορφές απασχόλησης ή που είναι αυταπασχολούμενοι.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν εισάγει προγράμματα ελάχιστου εισοδήματος που αποτελούν ένα «δίχτυ ασφαλείας» σε κατάσταση έσχατης ανάγκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα