Κομισιόν: Προβλέπει ράλι ανάπτυξης με ρυθμό 6% για την Ελλάδα το 2022

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,1% το 2021 και 6% το 2022 βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν προσδοκίες ανάκαμψης.

Στις εαρινές της προβλέψεις η Κομισιόν επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ώθησαν την οικονομία της χώρας μας σε βαθιά ύφεση για το 2020, με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες να είναι οι δυο τομείς που δέχθηκαν την ισχυρότερη πίεση.

Στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την έγκαιρη ανάληψη μέτρων από την

κυβέρνηση προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία, ενώ η ισχυρή τόνωση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της εκστρατείας εμβολιασμού αναμένεται να επιτρέψει τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού, τα οποία συνεχίζονταν κατά πρώτο τρίμηνο του 2021. Αυτό θα πρέπει να επιτρέψει την πραγματοποίηση αγοραστικών δαπανών που αναβλήθηκαν από το προηγούμενο έτος και να συμβάλει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδίως το 2022, όπου τα νοικοκυριά θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν από τις αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρεται σχετικά.

Τα μέτρα στήριξης για την καταπολέμηση της ανεργίας βοήθησαν ώστε να διατηρηθεί το ποσοστό στο 16,3% ωστόσο, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης προβλέπεται να ανακάμψει με πιο βραδύ ρυθμό, και μόνο να στηρίξει μια μείωση της ανεργίας το 2022 στο 16,1%.

Η πορεία ελλείμματος και χρέους

Το έλλειμμα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης το 2021 αναμένεται να παραμείνει μεγάλο (10,0% του ΑΕΠ). Εκτός από το κόστος της παράτασης της μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν το 2020, η πρόβλεψη της Κομισιόν λαμβάνει υπόψη νέα μέτρα που εγκρίθηκαν για να στηριχθεί η ανάκαμψη, με σημαντικότερο τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την προσωρινή κατάργηση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόβλεψη λαμβάνει επίσης υπόψη τη μείωση του ποσοστού προκαταβολής για τον εταιρικό φόρο εισοδήματος και τη μείωση του ίδιου του φόρου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα σταδιακά καταργούνται, αναμένεται ότι το συνολικό έλλειμμα θα μειωθεί σε 3,2% του ΑΕΠ το 2022. Όσον αφορά την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, ελλείψει επαρκούς λεπτομερών πληροφοριών, η παρούσα πρόβλεψη υποθέτει μια απλουστευμένη και γραμμική ενσωμάτωση των χρηματοδοτούμενων δαπανών.

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Σχετίζονται με τις κρατικές εγγυήσεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του μέτρων έκτακτης ανάγκης το 2020 και θα μπορούσαν να ανακληθούν στο μέλλον. Πρόσθετοι κίνδυνοι μπορεί να προέρχονται από την οργάνωση της προγραμματισμένης πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες, σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος της γενικής κυβέρνησης. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που απορρέουν από δικαστικές υποθέσεις κατά της Δημόσιας Περιουσίας Ακινήτων Εταιρεία Ακινήτων (ΕΤΑΔ) και τις συνεχιζόμενες νομικές αμφισβητήσεις κατά προηγούμενων μεταρρυθμίσεων.

Ως προς το χρέος, η Κομισιόν προβλέπει πως μετά από μια κατακόρυφη άνοδο που συνδέεται με την πανδημία, το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς γύρω στο 209% του ΑΕΠ το 2021 για να μειωθεί γύρω στο 202% το 2022.

ΚΟΜΙΣΙΟΝΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΕΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα