Κοντά σε συμφωνία για φρεγάτες και κορβέτες Μητσοτάκης, Μακρόν - Το πρωί της Τρίτης οι ανακοινώσεις

Στα πρόθυρα της σύναψης μιας πολύ σημαντικής -από γεωστρατηγικής άποψης- συμφωνίας φαίνεται πως είναι η Ελλάδα και η Γαλλία, καθώς οι ηγέτες των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν φέρονται έτοιμοι να προβούν σε ανακοινώσεις το πρωί της Τρίτης.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα συζητηθεί απόψε

στο δείπνο του Γάλλου προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού και θα ανακοινωθεί αύριο, με κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, στο προεδρικό μέγαρο, στα Ηλύσια Πεδία. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε μεταβαίνουν στο Παρίσι οι υπουργοί Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι θα έχουν συζητήσεις και συναντήσεις με τους Γάλλους ομολόγους τους.

Πρόκειται για μια αμυντική συμφωνία που θα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιλαμβάνει την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra και ακόμη τριών κορβετών Gowind.

Το σημείο που «ξεκλείδωσε» τη συμφωνία είναι ότι οι Γάλλοι κατέθεσαν βελτιωμένη προσφορά τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς τους χρόνους παράδοσης, και μένει πλέον να διαπιστωθεί εάν οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Σύμφωνα με πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, η απόκτηση από τις Ενοπλες Δυνάμεις των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Κορυφαία πηγή από τις Ένοπλες Δυνάμεις, κάνει λόγο για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στην περιοχή και τονίζει ότι «με αυτήν την προσθήκη οι συσχετισμοί στο πεδίο Ελλάδας και Τουρκίας αλλάζουν καθοριστικά υπέρ μας».

Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού φέρεται να έχει και το «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να εξευμενιστεί σε κάποιο βαθμό η οργή του κ. Μακρόν από τη συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του κολοσσιαίου συμβολαίου προμήθειας πυρηνοκίνητων γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

Οικονόμου: «Ας κάνουμε λίγη υπομονή»

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο οποίος απάντησε ως εξής: «Ας κάνουμε λίγη υπομονή».

Keywords
Τυχαία Θέματα