Κοροναϊός: Η Ουχάν των 11 εκατομμυρίων είναι πλέον μια πόλη - φάντασμα (vid)

Ο Ben Kavanagh είναι δάσκαλος από την Ιρλανδία και εργάζεται στην Ουχάν, την πόλη στην Κίνα όπου ξέσπασε η επιδημία του νέου κοροναϊού και η οποία έχει μπει σε καραντίνα.

Ο ίδιος μίλησε στο Channel 4 και περιέγραψε πως είναι η καθημερινότητα σε μια πόλη - φάντασμα: «Λοιπόν, η Ουχάν είναι συνήθως μια πολύ ζωντανή πόλη. 11 εκατομμύρια άνθρωποι, ξέρετε, περισσότερο και από το Λονδίνο», αναφέρει.

«Όταν όμως κάποιος κοιτάξει έξω από το παράθυρο, είναι σαν μια πόλη-φάντασμα. Ο καθένας θεωρείται

ύποπτος για τους άλλους ανθρώπους. Αν ακούσεις κάποιον να βήχει θα πεις αμέσως: "Ω, όχι, τι είναι αυτό;"» λέει περιγράφοντας το κλίμα φόβου και ανησυχίας που υπάρχει στην πόλη.

Και συνεχίζει: «Επιτρέπεται να βγεις έξω αλλά ο φόβος έχει αυξηθεί τόσο πολύ που δεν θέλεις να βγεις αν δεν είναι πραγματικά ανάγκη».

«Βγήκα για περίπου 10 λεπτά την Πέμπτη για να αγοράσω κάποια αναλώσιμα, όπως χαρτί υγείας και άλλα προϊόντα μπάνιου, αλλά θα πρέπει να βγω ξανά να ψωνίσω σε ένα κατάστημα τροφίμων, γιατί την τελευταία ώρα συνειδητοποιήσαμε ότι όλα τα μεταφορικά μέσα είχαν ήδη κλείσει και ακόμα και τα αυτοκίνητα έχουν εξαφανιστεί».

«Η πόλη είναι άδεια, έχει γίνει αγνώριστη», αναφέρει. Ο Ben σχολίασε ότι είχε ακούσει φήμες πως μπορεί κάποιος να δραπετεύσει χρησιμοποιώντας τους παλιούς δρόμους της χώρας, αν και ο ίδιος δεν έχει αυτοκίνητο για να προσπαθήσει να φύγει.

Είπε: «Αμφιβάλλω ότι θα βγούμε από αυτή την πόλη μέχρι να τελειώσει η επιδημία και δεν έχουμε ιδέα πόσο καιρό θα μπορούσε να κρατήσει αυτό». Ο Ιρλανδός δάσκαλος όταν θέλει να κυκλοφορήσει έξω φοράει δύο μάσκες και γυαλιά: «Είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουμε την κατάσταση. Είναι σαν ταινία».

 «Να σφραγιστούν τα σύνορα της Κίνας» - Πάνω από 44.000 κρούσματα

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν «δρακόντεια» μέτρα περιορισμού της μετακίνησης πληθυσμού εάν θέλουν να προλάβουν την εξάπλωση του ιού του Ουχάν, δηλώνουν ερευνητές του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εκτιμούν, βάσει μαθηματικών μοντέλων, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις 40.000.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU) προειδοποιούν για επιτάχυνση της εξάπλωσης του νέου κινεζικού ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει, επισήμως, περί τους 80 θανάτους στην Κίνα.

Συνολικά, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 2.744 κρούσματα στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων διπλασιάσθηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών για να φθάσει τις 6.000.

«Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός αυτή η επιδημία να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής αυτής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

«Πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν δραστικά και δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού», προειδοποίησε.

Ο Μα Σιαογουέι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας που αποτελεί υπουργείο στην Κίνα, δήλωσε χθες ότι ο νέος ιός έχει περίοδο επώασης που μπορεί να φθάσει μέχρι τις δύο εβδομάδες και ότι η μετάδοση είναι δυνατή ακόμη και κατά την περίοδο της επώασης, όταν ο ασθενής δεν έχει ακόμη εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κινεζικού ιού, η ομάδα του Γκάμπριελ Λουνγκ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπ ' όψιν παρά μόνο οι επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.

«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να ήταν της τάξεως των 25.000-26.000 την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους», δηλαδή το Σάββατο, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χονγκ Κονγκ ο δρ Λουνγκ στηριζόμενος σε μαθηματικά μοντέλα.

Περιλαμβάνοντας τα άτομα που βρίσκονται σε περίοδο επώασης, και είναι ακόμη ασυμπτωματικά, «ο αριθμός προσέγγιζε τις 44.000» το Σάββατο, είπε προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε έξι ημέρες, για να φθάσει στο ανώτατο σημείο τον Απρίλιο και τον Μάιο στις ζώνες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία επιδημία.

Ο επιστήμονας αναγνωρίζει ότι εάν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο ρυθμός αυτός μετάδοσης μπορεί να μειωθεί.

Το επίκεντρο της νόσου παραμένει η πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Ομως κρούσματα έχουν επίσης εντοπισθεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη, η Σεντζέν και η Καντόνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα