Κορονοϊός - Εμβόλιο: Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αλλεργίες, πότε δεν επιτρέπονται οι εμβολιασμοί

Μόνοι ορισμένοι άνθρωποι με ιστορικό αλλεργιών υψηλού κινδύνου χρειάζεται να συμβουλευθούν αλλεργιολόγο πριν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για την COVID-19, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μόνοι ορισμένοι άνθρωποι με ιστορικό αλλεργιών υψηλού κινδύνου χρειάζεται να συμβουλευθούν αλλεργιολόγο πριν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για την COVID-19, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Νέα στοιχεία για τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή αλλεργική αντίδραση στα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 65.000 ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν τα εμβόλια Covid-19 των εταιρειών Pfizer, Moderna και Johnson &Johnson. Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ακόμα εγκεκριμένο στη χώρα.

«Με το πέρασμα του χρόνου συλλέξαμε περισσότερες πληροφορίες για τα άτομα που χρειάζονται αξιολόγηση από αλλεργιολόγο πριν κάνουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό», δήλωσε η αλλεργιολόγος και ανοσολόγος Dr. Kimberly Blumenthal, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ερευνήτρια φαρμακευτικών αλλεργιών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Συνιστούμε πλέον μόνο στους ελάχιστους ασθενείς με πρόσφατη σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG), ένα συστατικό στα εμβόλια, να συμβουλεύονται έναν αλλεργιολόγο ή ανοσολόγο. Ενδέχεται να χρειασθούν αλλεργικά δερματικά τεστ», πρόσθεσε.

Αντιθέτως, τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορούν με ασφάλεια να κάνουν όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες σε:

Τρόφιμα Φάρμακα από το στόμα Λάτεξ Τσιμπήματα εντόμων Ποιοι εξαιρούνται

Η προσωρινή εξαίρεση από τον εμβολιασμό αφορά αποκλειστικά τα άτομα που έχουν ιστορικό σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης σε φάρμακα ή εμβόλια και σε καμία περίπτωση όλα τα αλλεργικά άτομα. Η προσωρινή εξαίρεση χρειάζεται μέχρι να συλλεχθούν σωστά επιστημονικά δεδομένα και δοθούν σαφείς οδηγίες για εμβολιασμό και αυτών των ατόμων με ασφάλεια. Σχετικές οδηγίες πάνω στο θέμα έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργιολόγων/ Ανοσολόγων και το CDC (Centre for Disease Control and Prevention):

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι σπάνιες, με την πιθανότητα αναφυλακτικής αντίδρασης να υπολογίζεται σε 1.31 ανά εκατομμύριο εμβολιασμούς.
Άτομα με κοινές αλλεργίες σε φάρμακα, τρόφιμα, εισπνεόμενα αλλεργιογόνα ή έντομα, ή αλλεργικοί στο latex, δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός. Με λίγα λόγια άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, τροφική αλλεργία ή είναι αλλεργικοί σε υμενόπτερα μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Τα άτομα όμως που πάσχουν από άσθμα ή ρινίτιδα θα πρέπει να μην βρίσκονται σε φάση έξαρσης των συμπτωμάτων ή να εκτιμηθούν από το γιατρό τους σε αντίθετη περίπτωση, ώστε να ρυθμιστεί κατάλληλα η αγωγή τους.

Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται σε δομή παροχής υγείας όπου η πιθανή αναφυλακτική αντίδραση να μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά.
Επειδή οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι πιθανό να προκλήθηκαν από ένα έκδοχο του εμβολίου που λέγεται Πολυαιθυλενική Γλυκόλη (το οποίο προστίθεται για τη σταθεροποίηση του εμβολίου), η οποία είναι γνωστή ότι προκαλεί σπάνια αλλεργικές αντιδράσεις, τα άτομα που έχουν παρουσιάσει αλλεργία σε αυτό το έκδοχο θα πρέπει να εξαιρεθούν. Να σημειώσουμε ότι το συστατικό αυτό περιέχεται σε πολλά φάρμακα που χορηγούνται ευρέως.

Άτομα τα οποία έχουν παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα ή εμβόλια, έχουν σύνδρομο διαταραχής των μαστοκυττάρων ή έχουν ιδιοπαθή αναφυλαξία θα πρέπει να συμβουλευτούν τον αλλεργιολόγο τους ώστε να διερευνηθεί και να εκτιμηθεί ο πιθανός κίνδυνος αντίδρασης, αλλά και να σταθμιστεί ο πιθανός κίνδυνος με το όφελος του εμβολιασμού.

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech COVID-19 δεν περιέχει ζωντανό ιό και επομένως μπορεί να χορηγηθεί σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Τι αναφέρει η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Πάντως στο ζήτημα των εμβολιασμών σε όσους είναι αλλεργικοί είχε αναφερθεί και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι οι κοινές αλλεργίες είτε σε φάρμακα είτε στην άνοιξη και άλλες «δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό του ατόμου» σημειώνοντας ότι υπάρχει μια «υπερεκτίμηση των αλλεργιών».

Ωστόσο, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι η μόνη περίπτωση στην οποία ένα άτομο αντενδείκνυται να εμβολιαστεί είναι «αν έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και μάλιστα μη συνδεδεμένη με ένα συγκεκριμένο αίτιο, ενώ χρειάστηκε και εισαγωγή σε νοσοκομείο».

Σε κάθε άλλη περίπτωση τόνισε ότι θα πρέπει το άτομο να εμβολιαστεί αν και «καλό θα είναι να μην έχει πάρει αντισταμινικά πριν πάει».

Keywords
Τυχαία Θέματα