Κορονοϊός - τουρίστες: Η απάντηση Τσιόδρα στην απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνονται τεστ

 Ποιος ο ρόλος δεικτών που δείχνουν την πορεία της πανδημίας στην απόφαση της κυβέρνησης ώστε να δεχθεί η Ελλάδα τουρίστες χωρίς να γίνονται τεστ και μην τίθενται σε καραντίνα. Τι απαντά ο Τσιόδρας σχετικά με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς ο Σ.Τσιόδρας αν η απόφαση της κυβέρνησης να μην πραγματοποιούνται τεστ

αλλά και ούτε να τίθεται σε καραντίνα οι τουρίστες που θα έρχονται στην χώρα μας ενδέχεται να επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και ποια θα είναι η διαδικασία σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει αφού επιστρέψει στην πατρίδα του ο ειδικός απάντησε ότι όλο αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην ουσία με βάση του δείκτες. Όπως τόνισε είναι πιθανό στο μέλλον να χρειαστεί να επαναφερθούν κάποια μέτρα αν το R0 δεν είναι σε χαμηλό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση η πορεία του ιού δείχνει ότι αυτή τη στιγμή είναι χαμηλή.

Ο κ.Τσιόδρας τόνισε σε γενικές γραμμές ότι οι διεθνείς οδηγίες για τα αεροπορικά ταξίδια είναι επίσης αρκετά αναλυτικές. Τα τεστ δεν προτείνονται όπως είπε γιατί είναι πιθανό να δώσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και τελικά να μην προσέξεις όπως θα πρέπει να προσέχεις όπως θα έπρεπε και να μην τηρείς τα μέτρα προστασίας μεταξύ άλλων.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι δειγματοληπτικοί έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιούνται, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου να αποφασίζεται ποιοι και γιατί θα πραγματοποιούν τεστ.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο Σ.Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα» Ωστόσο είπε ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση», αλλά διερωτήθηκε και ο ίδιος πως θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του. Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα όπως είπε, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή. Μιλώντας προσωπικά ο καθηγητής είπε ότι « θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί.

“Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο, βαδίζουμε με τα δεδομένα που υπάρχουν στην Ευρώπη” είπε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα