Κορονοϊός: Αγωνία για τον Δεκαπενταύγουστο, ειδικά στα «κόκκινα νησιά» - Τα μέτρα και η αυξημένη επιτήρηση (βίντεο)

Τι φοβίζει τους επιστήμονες για τον Δεκαπενταύγουστο μετά και την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα και των νοσηλειών. Αγωνία για τα «κόκκινα νησιά», ποια θα μέτρα θα ισχύυν στις εκκλησίες.

Τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα και σε πολλά μέρη, ειδικά νησιά, ο δείκτης θετικότητας έχει «χτυπήσει» κόκκινο. Την ίδια ώρα που έχουν δεχτεί και πολλούς επισκέπτες, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Την ίδια ώρα που υπάρχει διπλασιασμός των νοσηλειών και... κοιλιά των εμβολιασμών λόγων

των διακοπών αλλά και των πυρκαγιών, ευλόγως εντείνεται η ανησυχία τις τελευταίες ημέρες για την επιδημιολογική επίπτωση από τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Στις εκκλησίες έχει σημάνει, άλλωστε, συναγερμός με διπλή μάσκα και «πλαφόν» πιστών στα προαύλια.

Συγκεκριμένα, 'ηδη σε ισχύ, σε ότι αφορά στις εκκλησίες βρίσκονται σε ισχύ τα εξής μέτρα μέχρι την προσεχή Δευτέρα: Εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες αρχές δεν πρόκειται να προβούν στη λήψη κάποιων επιπλέον μέτρων πέραν των όλων όσων ήδη ισχύουν σε συνδυασμό με αυξημένη επιτήρηση και εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, αφενός κορυφώνεται η «έξοδος» από την πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τα νησιά και την περιφέρεια και αφετέρου την ημέρα των Δεκαπενταύγουστου αυτή καθεαυτή, ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου δημιουργεί προϋποθέσεις συνωστισμού τόσο στις εκκλησίες και στα προσκυνήματα όπου προστρέχουν οι πιστοί, όσο και στα πανηγύρια που παραδοσιακά ακολουθούν σε πολλά μέρη της χώρας.

Επιστήμονες, κυβέρνηση και τοπικές αρχές στρέφουν το βλέμμα τους στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται κάθε χρόνο πολύς κόσμος για να τιμήσει την ημέρα με σκοπό να εξασφαλιστεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.

Ανησυχία στα νησιά, σ' αυτά είναι αυξημένα τα κρούσματα

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά, όπως τα περιστατικά κορονοϊού ήταν αυξημένα, πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Ενδεικτικά, η Πάρος έχει δείκτη θετικότητας 4,65%, η Τήνος 2,85% και η Νάξος 5,32% (σ.σ. με «πράσινο» όριο το 4%). Πρόκειται για τα νησιά που όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται για την περιφορά της εικόνας.

Στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας. Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή (13/08) εντοπίστηκαν 3.493 νέα κρούσματα στη χώρα, πέθαναν 24 συνάνθρωποί μας ενώ 235 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 927 κρούσματα στην Αττική, αυξήθηκε η διάδοση στη Θεσσαλονίκη, ενώ προβληματίζει η εικόνα σε Ρόδο, Κρήτη και Κέρκυρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Συναγερμός ενόψει Δεκαπενταύγουστου στις εκκλησίες, με διπλή μάσκα και «πλαφόν» πιστών στα προαύλια

Έκδηλη ανησυχία επικρατεί στην ιατρική κοινότητα αλλά και στους κόλπους της Εκκλησίας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, εν όψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου.

Η Ιερά Σύνοδος έχει διαμηνύσει σε ιερείς και ιεράρχες την αναγκαία εφαρμογή των μέτρων στους ναούς και τα μοναστήρια.

Με βάση τα ισχύοντα, έως και την προσεχή Δευτέρα (16 Αυγούστου) επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα εκατό άτομα.

Στους εξωτερικούς χώρους (προαύλια εκκλησιών) ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους.

Όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

Φέτος, όπως και πέρυσι, η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας βρίσκει τη χώρα αντιμέτωπη με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και με έναν πραγματικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και το στοίχημα τώρα των αρμόδιων Αρχών είναι να μην αυξηθεί περαιτέρω

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι μητροπολίτες οι οποίοι και έχουν ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είναι σε ετοιμότητα προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά και οι πιστοί να προσκυνήσουν την Παναγία με κάθε λαμπρότητα, προστατεύοντας τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους από τη νόσο Covid-19.

Στο επίκεντρο

Κυβέρνηση και επιστήμονες στρέφουν το βλέμμα τους στα νησιά και στα διάφορα άλλα μέρη όπου τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου προκειμένου αφενός να εξασφαλισθεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και αφετέρου ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.

Οι ειδικοί δεν ανησυχούν μόνο για τη συμπεριφορά των πιστών εντός και εκτός ναών αλλά και για τη στάση που θα τηρήσουν ορισμένοι ιερείς οι οποίοι αμφισβητούν την ύπαρξη του κορονοϊού.

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως στην Τήνο, την Πάρο και την Πάτμο, στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας.

Σε πόλεις και χωριά, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου, διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.

Όπως πέρυσι έτσι και εφέτος, το «Πάσχα του καλοκαιριού» θα το βιώσουμε, όμως, διαφορετικά όχι προς την πνευματικότητα αλλά ως προς τις συνθήκες.

Σε επιφυλακή βρίσκονται η δημοτική αρχή στην Τήνο και η οικεία μητρόπολη, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα.

Το νησί της Μεγαλόχαρης κάθε Δεκαπενταύγουστο «βουλιάζει» από χιλιάδες πιστούς γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση να ελεγχθεί η κατάσταση, μια που στο ναό της Ευαγγελιστρίας συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, ωστόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχής και της Εκκλησίας συνιστάται η αυστηρή τήρηση των οδηγιών, αποστάσεις, χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Το ίδιο και στην Πάρο, όπου πόλος έλξης για εκατοντάδες πιστούς είναι η Παναγία η Εκατονταπυλιανή.

Το νησί ήδη είναι επιβαρυμένο επιδημιολογικά και σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι οδηγίες των ειδικών, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, πρόσφατα απηύθυνε, μα΄λιστα, έκκληση σε δημοτικές αρχές και συλλόγους για τον περιορισμό των εκδηλώσεων εν όψει Δεκαπενταύγουστου και ταυτόχρονα να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των κανόνων υγειονομικής προστασίας.

«Παραδοσιακά τον Δεκαπενταύγουστο ανυπομονούμε σε όλη την Ελλάδα να γιορτάσουμε την Παναγία.

Στα νησιά μας ιδιαίτερα, ο εορτασμός της Παναγίας είναι συνυφασμένος με την ταυτότητά μας και αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού καλοκαιριού. Απευθύνω όμως, ακόμα μια φορά, έκκληση για προσοχή και αυτοπεριορισμό, καθώς αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στα νησιά», αναφέρει ανάμεσα στα άλλα.

Στους πρόποδες του Βερμίου, στο ναό της Παναγίας Σουμελά, εκεί που κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές δίνουν ραντεβού για να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, διοργανώνεται, το Σάββατο και την Κυριακή, η 1.609η πανηγυρική γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Εφέτος, όπως γνωστοποιήθηκε, λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν θα γίνουν όλες οι καθιερωμένες εκδηλώσεις, όπως οι λιτανείες κατά τον παραδοσιακό τρόπο, ούτε και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (συναυλίες, χοροί).

Τα εφιαλτικά σενάρια του φθινοπώρου με 1.000 διασωληνωμένους

Στο μεταξύ, από την Πέμπτη (12/08) εκφράστηκε και δημοσίως η ανησυχία για την αύξηση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού, με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο στην απογευματινή ενημέρωση να κάνει λόγο για διπλασσιασμό των εισαγωγών το τελευταίο 20ήμερο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, προειδοποίησε για εφιαλτικά σενάρια το φθινόπωρο εφιστώντας την προσοχή για τήρηση των μέτρων προστασίας αλλά και απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν:

«Από τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια. Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος στο Πρώτο Πρόγραμμα. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

Επίσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στις ΜΕΘ και άτομα νεαρής ηλικίας

«Το πιο ανησυχητικό για μένα είναι αν πάρετε την ηλικιακή κατανομή των διασωληνωμένων. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3 θανάτους στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών και 9 καινούργιες διασωληνώσεις. Συνολικά, έχουμε 14 νέους και 1 παιδί που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σημείωσε ακόμη πως τώρα δεν παρατηρείται πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο αν συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό ο αριθμός των διασωληνωμένων τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη επέστησε την προσοχή των ταξιδιωτών ζητώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.«Πρέπει να προσέξουμε, ειδικά όσοι ταξιδεύουν. Να φορούν μάσκες, να κάνουν τεστ. Είναι καλό για τους ίδιους και τους γύρω τους. Στα νησιά οι μάσκες δεν υπάρχουν. Είναι πιο ελεύθερος ο κόσμος και έχει χαλαρώσει. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Είμαστε γύρω στο 55-57% στους εμβολιασμούς. Όσοι γυρίζουν από διακοπές και δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν, για να πάμε σε ένα διαφορετικό φθινόπωρο. Οι ΜΕΘ αρχίζουν και πιέζονται, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών, και έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, τα πράγματα είναι δύσκολα», τόνισε η κυρία Παγώνη μιλώντας στο «Mega».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης συμβούλευσε σε οποιοδήποτε σύμπτωμα ή ακόμα και προληπτικά πρέπει να γίνεται μια παρατήρηση 4-5 ημερών, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές, ενώ εκτίμησε ότι μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, ίσως έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών. «Είναι αδύνατο να μη γίνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επίσης, θα αυξηθούν και οι ΜΕΘ», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.

Keywords
κορονοϊός, αγωνια, το νησι, ισχύ, τηνος, κρητη, νέα, θεσσαλονικη, κερκυρα, ΕΟΔΥ, πασχα, ελλαδα, σχολεια, τεστ, mega, δημοτικες εκλογες 2010, Ινδικοί χοροί, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, αλλαγη ωρας 2013, ανοιγμα σχολειων, εκλογες 2010 δημοτικες, το στοιχημα, δωδεκανησα, ελευθερος τυπος, θρακη, ιατρικη, κυκλαδες, ναξος, νησι, νησια, περιοδος, πιεση, προγραμμα, τεστ, ωρα, αυξηση, ανησυχητικο, αττικη, ατομο, βλεμμα, γεγονος, γινεται, γλεντι, δευτερα, ειπε, υπαρχει, ελξης, εβδομαδα, ενημερωση, εξελιξη, επτανησα, ετων, ιδια, ιδιο, υποθεση, ισχυει, θεσσαλια, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κυρια, ληψη, λογο, μακεδονια, νοσοκομεια, ομαδα, κοιλια, παιδι, παμε, παρος, πεμπτη, ραντεβου, ρεκορ, σαββατο, σεβασμος, σχολειο, ταυτοτητα, τηνο, τυπος, ισχύ, φθινοπωρο, φορα, αδυνατο, εφαρμογη, εκκλησιες, γιορτη, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, μια φορα, νοσοκομειο, πληροφοριες, ροδο, υγειας
Τυχαία Θέματα