Κορονοϊός Ελλάδα: 77 νέα κρούσματα νέα κρούσματα, 1832 συνολικά - 81 νεκροί, οι 2 σήμερα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα από τον ιό, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.832 . Επιπλέον, διαπιστώθηκαν σήμερα δύο νέοι θάνατοι, φτάνοντας τον αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό στη χώρα μας στους 81 συνολικά.

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 77 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 1832, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα

τα 501 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 679 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 90, από τους οποίους 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη. Το 72% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Το σύνολο των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού ανέρχεται στους 81. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη, από αυτούς ήταν 56 άνδρες και 23 γυναίκες και το 84% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω. Δέκα ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ευχάριστα νέα για έγκυες και νεογνά

Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ενθαρρυντικά στοιχεία που αφορούν τις εγκύους, όπως προκύπτουν από μελέτη που έγινε σε 43 έγκυες γυναίκες στη Νέα Υόρκη και έδειξε ότι «το 86% από αυτές παρουσίασαν την πολύ ήπια μορφή της νόσου, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και στον γενικό πληθυσμό, σε αντίθεση με τις επιδημίες Sars και του ιού Η1Ν1, που ήταν πολύ πιο επιβαρυντικές για τις έγκυες γυναίκες. Επίσης, κανένα από τα μωρά στη μελέτη αυτή δεν βρέθηκε μολυσμένο».

Με μαραθώνιο και όχι με σπριντ παρομοίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας την άρση των μέτρων, η οποία όπως τόνισε στην αποψινή ενημέρωση «δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να διατηρηθεί μια λεπτή ισορροπία για την άρση των μέτρων». Ο κος Τσιόδρας, αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται και σε άλλες χώρες για μερική άρση των μέτρων, είπε ότι όλο αυτό θυμίζει οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε ένα δρόμο με πολλές στροφές. Χρειαζόμαστε, όπως τόνισε, το φρένο και το γκάζι για να μπορέσουμε να φθάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας. «Να μην εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει» αν πάψουν να εφαρμόζονται τα μέτρα. Ο ίδιος επισήμανε ότι στην Ουχάν χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες.

Στην Ισπανία οι νοσοκομειακοί έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης. Είναι σαν να είμαστε σε πόλεμο, όπως είπε Ισπανός γιατρός.

Χαρδαλιάς: Ας μην προκαλούμε την τύχη μας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι  μέχρι σήμερα 23.356 συμπολίτες μας είτε έχουν έρθει από το εξωτερικό είτε αποτελούν στενές επαφές έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ολόκληρη την επικράτεια, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειονότητά τους έχει ολοκληρώσει τα 14ήμερα που όφειλαν, βρίσκονται σε καραντίνα 6.645 που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές κρουσμάτων.

Ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν επαναπατριστεί 2.062 συμπολίτες μας. Επανέλαβε εκ νέου το μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και επισήμανε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα χωρίς απολύτως καμία χαλάρωση.

Σε ό,τι αφορά την άρση των μέτρων, τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί. Μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν, επισήμανε.

Οι όποιες δικαιολογίες για μετακίνηση το Πάσχα δεν είναι δεκτές. Ας μην προκαλούμε την τύχη μας. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης αυξάνει τον κίνδυνο διασπορά του ιού.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι τo covid19.gov.gr είναι η νέα πλατφόρμα για όλες τις πληροφορίες και στατιστικά για τον ιό.

Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω – διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή, πρέπει να μείνουμε σπίτι και μόνο σπίτι, κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έκανε δωρεά ύψους 100 εκατ. Ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. Ιδιαίτερη η σημασία της δράσης που θα αφορά και την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για την παροχή οξυγόνου σε ΜΕΘ αν υπάρχουν διαθέσιμες οι αναγκαίες ποσότητες, ο υφυπουργός Υγείας απάντησε ότι υπάρχει επάρκεια.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας απέφυγε να δώσει αριθμό ή εκτίμηση πόσοι τελικώς νοσούν στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουν γίνει επιδημιολογικές μελέτες για την εξάπλωση του ιού στη χώρα. Θα είναι απαραίτητος ο έλεγχος στην επόμενη φάση, είπε ο ίδιος. Σημείωσε όμως ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη και δεν υπάρχει τεράστια διασπορά. Αν δεν λαμβάναμε τα μέτρα δεν θα συγκρατούσαμε τον πληθυσμό. Το εύρος είναι μεγάλο και η μαθηματική αβεβαιότητα τεράστια για εκτίμηση.

Τόνισε ότι είναι παρακινδυνευμένο να γίνει κάποια εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό του πληθυσμού που έχει μολυνθεί. «Δεν υπάρχει τεράστια διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η επιδημία παρακολουθείται στη χώρα μας και από το ποσοστό των θανάτων που καταγράφονται. «Οι θάνατοι δίνουν μια πολύ ασφαλή εκτίμηση και πρέπει να τονίσω ότι καταγράφονται προσεκτικά όλες οι αιτίες θανάτων. Η καμπύλη των θανάτων δεν δείχνει αύξηση, αντιθέτως περιμένουμε μείωση για τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης της επιδημίας στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση του Dikaiologitika News και του News4health.gr πότε θα βγουν στο δρόμο οι κινητές μονάδες υγείας, ο υφυπουργός Υγείας απάντησε ότι ήδη έχει γίνει ο σχεδιασμός ώστε σύντομα να βρεθούν στους δρόμους. Σε ό,τι αφορά επισκέψεις γιατρών στα σπίτια, θα ξεκινήσει έπειτα από νομοθετική ρύθμιση.

Θα εξετάσουμε τι θα γίνει με τα αντισώματα για τα οποία λένε πολλοί για αυτά τα τεστ, αλλά χρειάζεται να ελεγχθεί η αξιοπιστία πριν χρησιμοποιηθούν μαζικά, είπε ο κ.Τσιόδρας. Είναι άλλος ο μοριακός έλεγχος και άλλο το τεστ αντισωμάτων, σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Νέα τροπή στο θρίλερ στο Ίλιον: Το πιστόλι-μπρελόκ και το παρασκήνιο πίσω από τον τραυματισμό της 8χρονης

Πάσχα 2020 και απαγόρευση κυκλοφορίας: Στο τραπέζι υπερτριπλασιασμός προστίμων

Μείωση ενοικίου 40% στις πληττόμενες επιχειρήσεις των ΚΑΔ και για τους εργαζομένούς τους

Keywords
Τυχαία Θέματα