Κορονοϊός Ελλάδα: Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα, οι εισηγήσεις των ειδικών

Έντονη είναι η ανησυχία για την εξάπλωση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας, τόσο από εισαγόμενα κρούσματα, όσο και από εγχώρια, κάτι που έχει φέρει σε συναγερμό τους ειδικούς, αλλά και την κυβέρνηση.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όλο και πιο συχνά χαλάρωση στα απαραίτητα μέτρα για να περιοριστεί ο κορονοϊός. Η χαλάρωση, σε συνδυασμό με την άνοδο των εισαγόμενων κρουσμάτων, κρατούν σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία 24ωρα τα κρούσματα, κάτι που προβληματίζει την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Την

Τρίτη, στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν 58 νέα κρούσματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τα κρούσματα της προηγούμενης ημέρας. Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε, σύμφωνα πληροφορίες, να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, κάτι που περιλαμβάνει τα mall και τα εμπορικά κέντρα, όπου πρόσφατα καταργήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη απασχόλησε η μάσκα, με τους επιστήμονες να προτείνουν τη διεύρυνση της χρήσης της σε όλους όσοι βρίσκονται σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους φαίνεται πως απομακρύνεται, τουλάχιστον προς παρόν.

Κικίλιας: Να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

Η κατάσταση των τελευταίων ημερών, φέρνει στο προσκήνιο το «plan B» της κυβέρνησης, η οποία έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να πάει σε δεύτερο lockdown σε μεγάλη κλίμακα, αλλά μόνο τοπικά όπου κρίνεται απαραίτητο.

Επιπλέον μέτρα είναι ήδη σε ισχύ στα σύνορα της χώρας (στον Προμαχώνα), για την άφιξη των τουριστών, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνιζε  πως το δεύτερο πλάνο της κυβέρνησης είναι αυτό που θα τεθεί σε ισχύ ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε δεύτερο οριζόντιο lockdown. Ενα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα είναι το δεύτερο πλάνο. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός υγείας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Παράλληλα, σημείωσε πως είναι στο χέρι του καθενός να τηρεί τα μέτρα, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και να μην χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου μέτρα.

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση, την οποία θα ελέγξουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αύξηση κρουσμάτων

Τα εισαγόμενα κρούσματα από τον Προμαχώνα κατά κύριο λόγο, έχουν φέρει επιπλέον μέτρα. Όμως, ανησυχία προκαλούν και τα εγχώρια κρούσματα, τα οποία εμφανίζουν σημαντική αύξηση. Από τα 58 κρούσματα, τα 24 ήταν εγχώρια, με την Αττική και την Θεσσαλονίκη να παρουσιάζουν τα περισσότερα.

Οκτώ εντοπίστηκαν στην Αττική και εφτά στην Θεσσαλονίκη, αριθμός όχι μεγάλος, αλλά σημαντικά αυξημένος, καθώς μετά το τέλος της καραντίνας τέτοια νούμερα ήταν τα συνολικά σε όλη την επικράτεια.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα κρούσματα, αυτά εμφανίζονται διάσπαρτα, κάτι που αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.

Την Τρίτη, καταγράφηκαν κρούσματα σε Λέσβο (3), Ξάνθη (2), Ημαθία (1), Κοζάνη (1), Αρτα (1) και Χαλκιδική (1), ενώ το βράδυ ανακοινώθηκε και το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο νησί της Πάρου, από Ελληνίδα που κατάγεται από το νησί.

Keywords
Τυχαία Θέματα